Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozliczanie małych płatności...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bogdan89
Witam,
mam nadzieję, że podobnego tematu nie ma na forum, bo zaraz pewnie zostanę zbluzgany, temat zostanie zamkniety, ja dostane skierowanie do Google. Szukałem, nie znalazłem niczego, co byłoby związane z jakimkolwiek doświadczeniem wypowiadających się. A znalazłem tylko informacje na temat podobny, jakim są płatności premium SMS.

Od razu powiem, że kontaktowalem sie z platnosci.pl (w kilku innych sprawach), ale podczas rozmowy z przedstawicielka wylecial mi ten temat z glowy. Jak mi sie przypomniało, to już tej miłej Pani nie mogłem złapać przy telefonie, więc postanowiłem dać im spokój i napisać tutaj. Może przyda się to komuć.

A więc do rzeczy. Na swojej stronie internetowej zapragnąłem sobie skorzystać z systemu płatności.pl, aby użytkownicy mogli opłacić sobie abonament za dostęp do rozszerzonych funkcjonalności serwisu. Płatności odbywać się będą za pośrednictwem przelewów (place z Inteligo, mTransfer itp.; na pewno kazdy wie kiedys tak placil). Wartość jeden płatności to od 1 zł do 5 zł.
Traktując teraz całą tą sytuacje hipotetycznie, jeśli np.: usługę opłaci 3 000 osób / m-c, to czy ja każdemu muszę wystawić paragon, lub - jeśli sobie tego zażyczy - fakturę? Przy 3 000 transakcji będzie to troche uciążliwe.
A tak w ogóle kto jest odbiorcą tych płatności? Ja, jako partner płatnosci.pl, czy płatności.pl jako - tak jakby - podwykonawca? Jeśli to drugie, to znaczy, że taki użytkownik powinien po fakturę zgłosić się do płatnosci.pl, ale w tej sprawie jestem laikiem, więc nie wiem jak to się odbywa.

Jak ja powinienem to rozliczać, jak udokumentowac ten przychód?
Czy może to ja powinienem wystawić fakturę zbiorczą firmie PayU S.A. gdy zażyczę sobie wypłaty zgromadzonych środków?
Matte
Z tego co się orientuję to w takich wypadkach kasa jaką dostajesz jest opodatkowana w ramach "prowizji", aczkolwiek nie jestem pewien.

http://www.grupy.egospodarka.pl/Rozliczani...t,308391,8.html Może się przyda
Quantum
Mój znajomy obsługuje na swojej stronie mikropłatności z DotPay, oni rozliczają go z podatku, bo jest to tak zwana umowa o dzieło, sam podatek wynosi ok. 18%, DotPay 15% i operator 50%. Za sms-a za 3,66 ty dostajesz 1,22 snitch.gif on z niczego się sam nie rozlicza
bogdan89
Cytat(Matte @ 5.08.2009, 04:09:43 ) *
Z tego co się orientuję to w takich wypadkach kasa jaką dostajesz jest opodatkowana w ramach "prowizji", aczkolwiek nie jestem pewien.

http://www.grupy.egospodarka.pl/Rozliczani...t,308391,8.html Może się przyda

wlasnie dyskusje do ktorej mnie skierowales juz widzialem, ale to nie jest moj problem. w sytuacji sms premium "umowa" zawierana jest miedzy operatorem, a tym kto wyslal... wlasciciel takiej strony www otrzymuje tylko prowizje.
moj problem polega na tym, ze to ja jestem stroną w "umowie" z klientem, a platnosci.pl bierze jedynie prowizje od transakcji, czyli musze zaplacic i prowizje do platnosci.pl i podatek do US, a w razie czego wystawic na zyczenie f.vat dla kazdej takiej transakcji.

Cytat(sniffer32 @ 5.08.2009, 09:56:15 ) *
Mój znajomy obsługuje na swojej stronie mikropłatności z DotPay, oni rozliczają go z podatku, bo jest to tak zwana umowa o dzieło, sam podatek wynosi ok. 18%, DotPay 15% i operator 50%. Za sms-a za 3,66 ty dostajesz 1,22 snitch.gif on z niczego się sam nie rozlicza

wlasnie, znow sms smile.gif

dzwonilem jeszcze przed chwila do platnosci.pl, i nie wiem czy Pani ktora ze mna rozmawiała, nie orientuje się czy co, ale skierowała mnie z tym pytaniem do Urzędu Skarbowego.
Tam nawet nie dzwonie, bo zapewne na platnosciach przez internet znaja sie tam tak jak na podatkach w platnosci.pl.

Będę kontaktował się jeszcze z jakąś księgową. A poza tym spróbuję też z jakąś firmą, która takie platnosci.pl obsługuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.