Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Gra MMORPG?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pateusz
Witam, chce zrobić grę MMORPG. Od czego zacząć? biggrin.gif
PS. Jestem nowy tongue.gif, nie bijcie.
nospor
od nauki podstaw php i mysql. Jak to poznasz, wróć i zadaj konkretne pytanie
pateusz
Umiem PHP i MySQL tongue.gif, taki tępy nie jestem.
wookieb
A konkretnego pytania zadać nie umiesz. Z czym masz problem? Co chcesz DOKŁADNIEJ wiedzieć?
nospor
Napisales ze jestes nowy. Nie napisales z czego jestes nowy. Poza tym, jak ktoś nie umie zadać prostego pytania, które od razu wyjaśnia czego konkretnie oczekuje, co juz umie itp, to kwalifikuję go jako osobą początkującą tongue.gif

Skorzystaj z wyszukiwarki, tego typu tematy juz byly
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=32377&hl=MMORPG
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=124779&st=20
pateusz
Nie mam pojęcia co zrobić najpierw(tak jak ze sprzątaniem pokoju), a pisałem ze jestem nowy bo chodziło mi o to ze na forum.
Poker
Najpierw zastanów się sam czego chcesz, o jakiej tematyce ma być gra.

Najlepiej wszystko ze szczegółami porozpisywać na kartkach lub gdzie tam chcesz, zostaw niech poleży jeden dzień wróć następnego i dopisz to czego brakuje, zrób NAJPIERW PLAN całości później dopiero możesz zaczynać grafika - > kod smile.gif
wookieb
Od napisania prostej strony. przeczytania artów na temat tego co chcesz uzyskać i co jest ci potrzebne. To NADAL nie jest konkretne pytaine.
pateusz
Ok, wiec tak. Mam 2 Książki o PHP("PHP Leksykon funkcji" i "PHP Praktyczne wprowadzenie"). To ma być takie sims online, rozumiecie?
wookieb
Tak ale to ty nas nie rozumiesz.
Nie masz nawet planu wiec z czym ty przychodzisz? Ze wysypiemy ci gotowe rzeczy?
MUSISZ WIEDZIEC CO DOKLADNIE CHCESZ!
Autoryzacje użytkownika chociaż znasz? ZNasz Programowanie obiektowe?

Przecież ci nei powiemy dokladnie" To zrobisz tak i tak a tu masz skrypt". NAJPIERW PLAN! A POTEM PRZYCHODŹ Z KONKRETNYM PROBLEMEM. Wieć twoje początki powinny być od ruszenia mózgownicą.

Ja tez moge powiedzieć " Chce stronę". 0 informacji bo precyzuje CO na niej chce, jaka to jest strona, a powiedzenia SIMSY online = nic.
zwiedzam
Ale temacik gorący (23 min. od tematu i 10 odpowiedzi). Każdy chce mieć własna grę ? winksmiley.jpg
Sam się w to bawiłem i podzielam zdania innych tutaj (ale dopiszę coś niecoś):

0.Pograj w kilka przynajmniej gierek tego typu i skumaj o co naprawdę chodzi.
1.Pomyśl, potem Google. Jak znasz PHP i Majsqula to w sumie dziwne pytanie zadałeś.
2.Miej pomysł konkretny świata i założeń gry - opisz cele, ważniejsze algorytmy <- tzw. plan winksmiley.jpg
3.Zastanów się co z grafiką (jest / nie ma). Zastanów się nad Interfacem.
4.Zrób frameworka z obsługą podstawowych, powtarzalnych czynności - obsługa DB, wyświetlanie, obsługa kont userów, opcji etc..
5.Zacznij pisać grę, ale wcześniej odwiedź strony traktujące o tym bezpośrednio (znowu Google), hasła: via browser, gry przez przeglądarkę etc..

No i w ogóle masz trochę mało lat z tego co łapię ; ) To jest fajna cecha (świeże podejście być może), albo i nie fajna (b. doświadczenia, brak dystansu)...
powodzenia.
pateusz
Ty mnie nie rozumiesz "Od czego zacząć" znaczy logowanie itd. itp.
wookieb
http://tinyurl.com/laef2f
pateusz
0. Gralem.
1. Czemu?
2. Ten cały pomysł to ja mam.
3. Nie ma.
4. Ok.
5. Ok.

THX, o takie coś mi chodziło.
Spawnm
zacznij od serca gry , pewnie będzie to jakiś system walki czy coś innego unikalnego , gdy zrobisz tego algorytm , potem klasę , przetestuj na suchych tablicach bez db. Działa ? Masz fajny świat , fabułę gry i szkielet systemu ? Fajnie robisz klasy do db , usera itp, i zaczynasz dopisywać moduły logowania , sklepików itp. Masz problem bo kod nie działa to wtedy wpadasz na forum i piszesz temat w przedszkolu czy w php , ten przenoszę na hydepark.
pateusz
wookieb, wciąż mnie nie rozumiesz...
// Klasy to moja słaba strona...
mike
Programowanie to jedno a projektowanie to drugie. Programować może i umiesz choć jakaś wrodzona ostrożność kaze mi sądzić, że jednak nie za bardzo.
Nie masz jednak pojęcia o projektowaniu i bez tego nie masz co zaczynać. Poczytaj sobie o wzorcach, architekturach. Pooglądaj złożone rozwiązania i zobacz jaka to skala zagadnienia.

Jeśli pisanie gry zaczynasz od pytania "Co najpierw logowanie czy panel użytkownika?" to zdecydowanie zajmij się czymś innym bo szkoda Twojego czasu.

Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 12:36:03 ) *
// Klasy to moja słaba strona...
No i miałem rację.
pateusz
Słuchajcie, ja 1 raz będę się brał za pisanie gry...
Dotychczas pisałem SSN tylko...
Spawnm
No ok, ale co z tego? Dostałeś odp. co masz zrobić. Wyjmuj zeszyt i pisz co byś chciał w grze , jakieś algorytmy itp.
Potem przenieś to na kod. Kolejność jaka ci się podoba.
pyro
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 12:43:08 ) *
Słuchajcie, ja 1 raz będę się brał za pisanie gry...
Dotychczas pisałem SSN tylko...

To co napisał @Spawnm + ode mnie `friendly adivce` -> nie bierz się za pisanie gry. Dużo (a raczej niedużo) się napiszesz i dasz sobie spokój, bo nic Ci nie będzie działać. I to co napiszesz dotychczasz (raczej niewiele) pójdzie na marne.
pateusz
ja to robię tylko dla czystej edukacji, to i tak będzie na localhoscie...
pyro
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 13:19:37 ) *
ja to robię tylko dla czystej edukacji, to i tak będzie na localhoscie...

To bez różnicy. Weź się za napisanie np. CMS`a. To i tak więcej niż podstawy, ale nie tyle co napisanie GRY...
in5ane
Muszę to napisać. Ludzie mają naprawdę nasrane w głowach. Pewnie każdy z Was chciał mu to napisać, ale nie wiedział jak. Czy Ty myślisz, że ktoś umie trochę php i mysql i sobie pstryknie palcami i napisze sobie skrypt, na którym stoi allegro lub może sobie napisze skrypt wyszukiwarki google (+ bot google + te wszystkie inne zbędne moduły)? To są wielomiesięczne, a nawet i wieloletnie prace wielkich grup programistycznych. Myślisz, że sam napiszesz grę typu Simsy i w dodatku w wersji przeglądarkowej? Z Twoim (nie)wielkim doświadczeniem w programowaniu (tak zakładam, a to dlatego chociaż, że nawet nie znasz obiektówki) możesz to pisać 5 lat. Najpierw się naucz dobrze php, mysql, javascript, następnie ajaxa (te dwa ostatnie bardzo się przydają w grach on-line), no i do tego jakaś wersja htmla (na obecne czasy to xhtml) i css (bo tych dwóch ostatnich nie wymieniłeś, że umiesz). Później sobie kup zeszyt 100 kartkowy i cały wynotuj, a co ma w nim być zapewne pytasz, a więc plan gry, założenia gry, postacie jakieś, miasto, galaktyka (nie wiem jak to chcesz, to tylko przykłady), opcje, konfiguracja itp. Dopiero później weź się za pisanie. Ale i tak dam sobie rękę uciąć, że nie wiedziałbyś od czego zacząć. Trochę spadłem z fotela, jak przeczytałem, że chcesz zacząć od logowania, skoro nic innego nie masz naszykowanego. Będę kończył ten monolog, bo i tak pewnie go nie rozumiesz i będziesz dalej się upierał, że będziesz pisał grę on-line.

P.S.: Teraz doczytałem Twój ostatni post, że dla czystej edukacji chcesz pisać. Hmm.. ja np. dla czystej edukacji (edukacji Zend Frameworka) piszę sobie system ogłoszeń. Może się to wydawać proste, ale poznaję co raz to dogłębniej ten świetny framework. Więc skoro chcesz dla czystej edukacji na localhoście, to weź sobie napisz też coś takiego, albo np. napisz własny system logowania, żeby było w 100% zabezpieczone, z podziałem na grupy/role użytkowników itp.

Pzdr...
pateusz
ja nie umiem programować? gostek ja takie rzeczy zrobiłem ze byś się zesrał gdybyś usłyszał
Spawnm
Cieszymy się że jesteś zdolny , jednak takie teksty zostaw dla siebie i kolegów z podwórka . OK ?
Chcesz pisać grę więc pisz zamiast gadać bo ta dyskusja traci sens.
in5ane
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 11:42:00 ) *
ja nie umiem programować? gostek ja takie rzeczy zrobiłem ze byś się zesrał gdybyś usłyszał

/-\ |-| /-\
To pochwal się, a ja idę kupić rolkę papieru.
mike
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 13:42:00 ) *
Ja sie zesrałem jak to przeczytałem. Może lepiej nie pisz co robiłeś bo się zesram drugi raz.
Lion_87
Cytat(mike @ 6.08.2009, 13:53:08 ) *
Ja sie zesrałem jak to przeczytałem. Może lepiej nie pisz co robiłeś bo się zesram drugi raz.

Eeeeee to forum a nie WC blinksmiley.gif
pateusz
dla twej info, jestem programista i moj(mojej firmy) projekt (A.I.) prawdopodobnie w 2012 zobaczycie w Googlach.
mike
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 13:58:52 ) *
dla twej info, jestem programista i moj(mojej firmy) projekt (A.I.) prawdopodobnie w 2012 zobaczycie w Googlach.
Chyba w demotywatorach.
in5ane
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 11:58:52 ) *

Może i będzie na jakiejś 20 stronie pod hasłem A.I. ;]
wookieb
Cytat

Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 13:58:52 ) *

Ale to jest to co MOŻE zrobisz a nie to co ZROBIŁEŚ. Pochwal się aktualnym dorobkiem.
pateusz
nie... na str gl.
wookieb
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 14:07:08 ) *
nie... na str gl.

Zamiast google.com?

Może powiesz co to za projekt.
in5ane
Cytat(wookieb @ 6.08.2009, 12:08:39 ) *
Zamiast google.com?

Może powiesz co to za projekt.

Kolega umilkł i już nie odpisuje ;]

Skoro taki z niego programista, to po co pisał, jak zrobić logowanie na pierwszej stronie? Ktoś mu tam podawał link nawet do google z frazą "php logowanie". Chciałbym jeszcze dopisać, że skoro z niego taki programista, to gdzie ma głowę, jak zaczynać myśleć o projekcie (w tym przypadku o grze). I skoro ma firmę ma tak poważną firmę, że wynajęła ich google, to po co pisze dla nauki grę na localhoście. Omg.. laugh.gif blink.gif
pateusz
php to dla mnie black magic, ja c c++ c#
nie zamiast google.com tylko inaczej
in5ane
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 12:21:11 ) *

Z wiadomości na wiadomość co raz bardziej mi tu śmierdzi ciemnotą. Ale kończę tą dyskusję. Elo ;]
mike
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 14:21:11 ) *
Umiejętność programowania nie zależy od języka.
Gdybyś był takim dobrym programistą na jakiego się kreujesz i miał tyle "wypasionych" projektów za sobą jak insynujesz to wiedziałbyś, że projekt gry nie zaczyna się logowania.

To tyle. Szkoda czasu na ten wątek.
Wykrywacz
A od kiedy dzieci mogą mieć własne "firmy"? Niech zgadnę pewnie piszecie nowy system logowania dla googla?

Powiem ci od czego zacznij, od zaprzestania łgania i kompromitacji.

edit. cholera właśnie zauważyłem że itsme ukradł mi mój poziom ostrzeżenia! Domagam się zwrotu mojej własności! Wcale nie przestałem być Leniwy ;P

edit2. w prawdzie nie do końca w temacie, ale chciałbym napisać swój system operacyjny od czego zacząć? Myślę aby pierwszym krokiem był nowy pasjans.
mike
Cytat(Wykrywacz @ 6.08.2009, 15:22:19 ) *
edit2. w prawdzie nie do końca w temacie, ale chciałbym napisać swój system operacyjny od czego zacząć? Myślę aby pierwszym krokiem był nowy pasjans.
Notatnik tongue.gif
pyro
Cytat(pateusz @ 6.08.2009, 14:21:11 ) *

PHP jest mocno zbliżone do C++, więc nie ściemniaj jaki to z Ciebie programista, bo pewnie nie umiesz więcej niż wyprintować w C++ "hello world" (o ile nawet tyle potrafisz). Robiłeś niewiadomo jakie rzeczy, a pytasz od czego zacząć? Jesteś zwykłym błaznem kolego. Mocny jesteś TYLKO w gębie.
webdice
Pośmialiśmy się, a teraz zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.