Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z dodaniem biblioteki
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Skie
Witam, dzisiaj właśnie przeniosłem projekt nad, którym długo pracowałem z localhosta na serwer, tylko, mam niestety jeden problem. Brakuje mi biblioteki memcached, a specjalistą od linuxów (Gentoo) zbytnio nie jestem.

Moja instalacja tej biblioteki wyglądała tak: (konsola)
Kod
emerge -pv net-misc/memcached
emerge -v net-misc/memcached
rc-update add memcached default
echo "=dev-php5/pecl-memcache-3.0.1" >> /etc/portage/package.keywords
emerge -pv dev-php5/pecl-memcache

...Od tej pory w procesach serwera, "widuję" już memcached, więc myślę, że zainstalowałem dobrze.

Następnie wyedytowałem plik php.ini i dodałem linijkę:
extension=php_memcached.dll (próbowałem także z php_memcache.dll oraz memcached.so)

Ale wciąż przy wywoływaniu tej klasy w pliku PHP, pisze mi "not found"

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co zrobiłem/robię źle?

Z góry dziękuję :-)
Riklaunim
Jak zainstalowałeś pecl-memcache to po restarcie serwera w phpinfo powinno wszystko być (OT: -pv nie instaluje tylko pokazuje co by zrobił)
Skie
Sprawdziłem to właśnie używając phpinfo(); i nie znalazł żanego modułu memcache ;-/
Riklaunim
Gentoo samo dodaje moduły, które instalujesz przez portage (dev-php5/pecl-memcache na pewno zainstalowane) i nie trzeba ich dodawać ręcznie. Pod Linuksem nie ma rozszerzeń DLL - są tylko i wyłącznie SO, więc dodając dll na pewno ci nie zadziała tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.