Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wp upadlo [']
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GrayHat
wp zlozylo dzis wniosek do sadu o upadlosc firmy. powodem bylo nie utrzymanie plynnosci finansowej na bilansie miesiaca luty, a co za tym prawnie idzie firma musi oglosic upadlosc... troche szkoda... a wszystko przez nasha TEPSE... ktora ma 80.5% akcji i chce wykupic reszte i postawic na wp.pl wlasny portal, ktorym jest neostrada.pl tylko w troche innej formulce...

wspomnijmy sobie poczatki WP.pl:

Cytat
Na początku było Centrum Nowych Technologii - CNT
Centrum Nowych Technologii Sp. z o.o. (pomysłodawcy Wirtualnej Polski) założone została w październiku 1995 roku jako spółka joint venture przez grupę ludzi związanych m.in. z Politechniką Gdańską. Od początku swego istnienia CNT zajmowało się tworzeniem zaawansowanych technologicznie serwisów informacyjnych wymagających stosowania najnowszych technologii informatycznych i technologii gromadzenia, przetwarzania i prezentacji informacji. Przykładem może być tu serwis "Rzeczpospolita On-Line" oraz serwis internetowy firmy Oracle i oczywiście Wirtualna Polska.

We wrześniu 1996 roku uruchomiona została w ramach WP Nieustająca Lista Przebojów WWW - ranking najlepszych stron WWW. Dzięki NLP popularność Katalogu zaczęła szybko rosnąć.

We wrześniu 1996 roku oglądalność osiągnęła 7 000 załadowań dziennie, a w grudniu 1996 - 10 000 załadowań dziennie.

W styczniu 1997 WP otrzymała nowy layout wzorowany na Katalogach typu Yahoo!. W tym czasie katalog zawierał kilkaset adresów polskich stron WWW. WP rejestrowała wtedy średnio 20 000 załadowań dziennie. W lipcu 1997 roku przekroczona została granica 1 mln załadowań miesięcznie (ponad 30 tys. załadowań na dobę).

W grudniu 1997 roku nastąpiły przekształcenia własnościowe, w wyniku których udziałowcami zostali wyłącznie obywatele polscy. 11-go września 1997 roku w ramach WP przeprowadzona została wspólnie z TV Wisła pierwsza w Polsce Internetowa Debata Przedwyborcza z udziałem najbardziej znanych polskich polityków.

We wrześniu 1997 WP publikowała, przy współpracy z Rzeczpospolitą, serwis Wybory'97. W ramach serwisu przeprowadzona została pierwsza w Polsce pełna internetowa symulacja rzeczywistych wyborów. W dniu wyborów, w momencie zamknięcia lokali wyborczych, ogłoszona została prognoza PBS Sopot prezentująca przybliżone wyniki. W dniu przeprowadzenia debaty oraz w dniu wyborów pobity został kolejny rekord oglądalności serwisu WP - ponad 100 tys. załadowań dziennie, a to z kolei zaowocowało rekordowa liczbą 2 mln załadowań we wrześniu. W okresie tym Katalog stron WWW liczył już kilka tysięcy adresów.

Jajko większe od kury?
No i stało się, Wirtualna Polska stała się ważniejsza niż inne przedsięwzięcia, którymi zajmowało się CNT.

W październiku 1998 roku uruchomiony został Portal Site Wirtualna Polska. Od tej pory Wirtualna Polska to duże przedsięwzięcie oparte na współpracy z wieloma partnerami, także medialnymi. Bezpośrednio przed uruchomieniem nowej Wirtualnej Polski liczba załadowań ustabilizowała się i osiągnęła około 3,5 mln załadowań miesięcznie (120 tys. dziennie, 20 tys. załadowań głównej strony dziennie, 600 tys. załadowań głównej strony miesięcznie). Po dwóch tygodniach od uruchomienia nowego serwisu i rozpoczęcia kampanii reklamowej nastąpił 2,5-krotny wzrost oglądalności głównej strony (50 tys. załadowań dziennie, szacunkowo: 1,6 mln załadowań w październiku) oraz 2-krotny wzrost oglądalności całego serwisu.

W ciągu ostatnich 12 miesięcy, ilość załadowań i osób odwiedzających Wirtualną Polskę wzrosła około dziesięciokrotnie. Ponad trzydzieści milionów załadowań miesięcznie nikogo już nie dziwi.

W sierpniu 1999 roku Wirtualna Polska znalazła inwestora. Została nim firma Prokom Software z Gdyni. Prokom objął 25,01 procent akcji nowego przedsięwzięcia. Tak powstała Wirtualna Polska S.A.

Puzniej glownym udzialowcem spulki stala sie TPSA i nic w sumie sie nie dzialo poza komercha...

Kilka screenow WP z jej historii:
1995:
http://www.ue.eti.pg.gda.pl/WA/WP/
1996: brak
1997: brak
1998:
http://web.archive.org/web/19981201212921/...1/http://wp.pl/
1999:
http://web.archive.org/web/20001204135500/...tp://www.wp.pl/
2000:
2001:
http://web.archive.org/web/20010918200158/...tp://www.wp.pl/
2002:
2003: w sumie duzo sie nie zmienilo

reszta: http://web.archive.org/web/*/http://wp.pl

jak widac od wielkiego boomu w necie polskim (przelom 1999-2000) od kiedy glownym udzialowcem wp jest tepsa nic sie nie zmienialo prawie...
Zrodla:
http://webmaster.pckurier.pl/1999/listopad...ski/histwp.html

ZAPALMY SWIECZKE NA GROBIE WP.PL I PRZYCZYNMY SIE, ABY WIRTUALNA POLSKA TELEKOMUNY NIE OSIAGNELA DUZEGO SUKCESU
Kinool
na marginesie zaznacze ze od kiedy TP wykupila udzily w WP to zajzalem tak moze z 10 razy smile.gif i to tylko na gry.wp.pl (najlepiej chyba opracowany tam servis) smile.gif

z portali to tylko onet.pl reszta jest (hmmm do kitu smile.gif)

a wy jak sie macie do upadku WP?
scanner
Ja też jestem z WP od dawna chociazby ze względu na http://kontakt.wp.pl - ale nie uwazam sie za fanatycznego czlonka ichniej spolecznosci, wiec nie placze. Klienta Jabbera moge zassac innego jakby co. A reszta jest w sieci i tak. Szkoda mi tylko ludzi tam pracujacych.
Ale zeby od razu swieczki palic? Przesada...
Zepco
Cytat

A ja na to jak na lato...

Do szukania materiałów używam Googli, a jak potrzebuje informacji z kraju ze świata, to nie ma znaczenia z jakiego serwisu skorzystam.
Owszem, dział dot. gier mieli fajny do czasu kiedy za zgrywanie zaczęli brać opłaty. Ale zawsze można znaleźć alternatywny serwis (no może poza neostrada.pl). :-)
Bakus
Ja z kolei jestem z WP związny wiadomościami... Mają jak dla mnie najlepiej rozwiązane wiadomości... Poza tym w wiadomościach są często linki do wiadomości z radia Zet którego od czasu do czasu słucham...

[mój związek z WP]
spenalzo
Cytat

To jest tak interesujące jak zeszłoroczny śnieg...

Ja tam nigdy za WP nie przepadałem, jakoś nie pociagał mnie ich układ graficzny strony...
CyklOP
Nie wiecie może co będzie ze skrzynkami @wp.pl ? Czy będzie trzeba wszystkim znajomym wysyłać nowy adres? :/
Bakus
Cytat
[...] Ja tam nigdy za WP nie przepadałem, jakoś nie pociagał mnie ich układ graficzny strony...

Może i wygląd nie jest zbytnio wyjątkowy, ale HTMLa mają ładniejszego niż onet... Łatwiej się [manual:0ec511205e]eregi[/manual:0ec511205e] robi... winksmiley.jpg
spenalzo
A mnie HTML g.... obchodził - ważna była FUNKCJONALNOŚĆ strony, a na WP niegdy sie nie mogłem połapać.
Bakus
Moje skrypty jakoś nie mają problemu z poruszaniem się po WP... winksmiley.jpg

P.S. Adres wp.pl powinien należeć do Wojska Polskiego... winksmiley.jpg
Sh4dow
zmiencie ['] na c[_] i wypijmy ich zdrowie.

Nie żyje WP niech żyje WP. i tak wp nie zniknie. Jak nikt sie tym nie zainteresuje to ja jestem ksiaze karol

Grey i po jakiego grzyba uśmiercasz na sile WP? jak po wpisaniu do przegladarki wp.pl nie odtrzymasz odpowiedzi to wtedy mozna ewentualnie wspomniec o koncu. Upadlosc firmy nie oznacza znikniecu portalu.
cyngiel
a co ja mam powiedziec moja szkola stoi 10 m od wp a pozatym bardzo ladny portal i wiadomosci maja dobre

chyba sie zaczne mscic na winowajcach upadku wp angrysmiley.gif angrysmiley.gif angrysmiley.gif
Kinool
wiec zacznij od TP SA (To ludzka rzecz Okradac)

a jesli juz o TP SA mowa to chyba najgorsza firma jak dlamnie smile.gif
negatywny wyznacznik - olewania wszystkiego, szczegolnie klientow, tylko zoobowiazan finansowych nie olewaja, idealny przyklad monopolisty (chodz juz skrzydelka ma przyciete conieco)
DeyV
A ja się praktycznie z wami wszystkimi nie zgodzę.
Nielzaeżnie od tego, kto był właścicielem wp, oraz jak bardzo był to skomercjalizowany portal, to praktycznie od 2 lat własnie wp traktuję jako podstawowe zródło informacji.
Bardzo podoba mi się inteffejs tego porstalu, z łatwością przychodzi mi odnalezienie potrzebnych informacji - nawet jesli czasami zbyt wysokie pozycje zajmują bzdurne plotki.
W przeciwieństwie do Wp - onet, mimo często dobrze przygotowanych materiałów - nie podoba mi się wcale.
Rónież interia - mimo że wspołpracująca z radiem rmf, które bardzo lubie, oraz ładnej grafice - wydaje mi się zbyt przytłaczająca, i nieczytelna.

Dlatego miło mi było zobaczyć to krutkie straszczenie historii tak ważnego dla rozwoju polskiego internetu portalu, i nie wydaje mi się, by zasłużyło to na tak frontalny atak...

Proponuje usunąć z tego topicu przynajjmniej jeden post....
scanner
Usunąłem dwa.
A WP nie upadnie smile.gif
Chinczyk
onet może i brzydki, ale informacje ma szybciej niż wp winksmiley.jpg
Siner
Ja to nie jestem za zadnym portalem. Ten i ten mi odpowiada, a jezeli chodzi o wyszukiwarke to google.pl.
A jaki jest mi cos potrzebne to zaglądam na http://forum.php.pl/search.php biggrin.gif
cyngiel
Cytat
A ja się praktycznie z wami wszystkimi nie zgodzę.
Nielzaeżnie od tego, kto był właścicielem wp, oraz jak bardzo był to skomercjalizowany portal, to praktycznie od 2 lat własnie wp traktuję jako podstawowe zródło informacji.
Bardzo podoba mi się inteffejs tego porstalu, z łatwością przychodzi mi odnalezienie potrzebnych informacji - nawet jesli czasami zbyt wysokie pozycje zajmują bzdurne plotki.
W przeciwieństwie do Wp - onet, mimo często dobrze przygotowanych materiałów - nie podoba mi się wcale.
Rónież interia - mimo że wspołpracująca z radiem rmf, które bardzo lubie, oraz ładnej grafice - wydaje mi się zbyt przytłaczająca, i nieczytelna.

Dlatego miło mi było zobaczyć to krutkie straszczenie historii tak ważnego dla rozwoju polskiego internetu portalu, i nie wydaje mi się, by zasłużyło to na tak frontalny atak...

Proponuje usunąć z tego topicu przynajjmniej jeden post....

zdecydowanie popieram dla mnie tylko wp jest czytelna i wogole fajna a onet jest dla mnie wrecz odrazajacy
wp ma ladne kolorki:D ale bron boze zeby nie zmienili nazwy na cos z tp
bo wiadomo ze cos takiego jak wp bedzie istniec bo jest na to popyt
spenalzo
Kwestia gustu a o gustacj sie nie dyskutuje. tongue.gif
boryssek
Jeżeli wp upadnie to bedzie wielka szkoda dla mnie to jest najlepsze źrudło informacji i chciałbym aby nadal było !
Napoleon
WP nie upadnie zmieni się tylko właściciel spółki, może będa jakieś zmiany ale mam nadzieję, że nie duże. Portal nie upadnie TPSA ma za duzo udziałów (80,5%) z tego co słyszałem będą chcieli coś tam zrobić z neostradą. smile.gif
Bakus
już zrobili... i to całą masę...
Seth
Cytat
Drogi Użytkowniku,

Wirtualna Polska uprzejmie informuje, że nie zachodzą obecnie żadne zmiany co do zakresu ani jakości usług świadczonych na rzecz użytkowników Portalu. W szczególności zapewniamy, iż konta poczty elektronicznej oraz strony www w ramach serwisu webPark są obsługiwane przez WP na dotychczasowych zasadach, a korespondencja i materiały użytkowników przechowywane są na serwerach Wirtualnej Polski zgodnie z dotychczasowym standardem. Nie zachodzą żadne ograniczenia co do udostępniania serwisów Portalu. Zespół Wirtualnej Polski dokłada wszelkich starań, aby Twoje zaufanie i zadowolenie z usług portalu pozostawało na niezmiennie wysokim poziomie.

Jednocześnie informujemy, iż jeżeli w przyszłości miałyby zajść okoliczności, które mogłyby spowodować ograniczenie zakresu lub jakości usług świadczonych przez Wirtualną Polskę na rzecz użytkowników, zostaną oni o tym poinformowani w najwcześniejszym możliwym terminie.

Marek Borzestowski
Prezes Zarządu WP S.A.
Zxc&
najgorszy to jest ten szum medialny wokół wp sad.gif
Human
Cytat

Ja tam się nawet ciesze że WP padlo biggrin.gif moim zdaniem nie za ładną stronke mają.... i jakoś mnie to odpycha ... (ONET RULEZZ biggrin.gif)

Zaczołem dopiero wchodzić na WP kiedy dowiedziałem się o upadłości tongue.gif (jakieś 3 tyg. temu biggrin.gif )... interesowało mnie kiedy skasują strone biggrin.gif biggrin.gif
Cudi
Nie potrzebnie odgrzebujecie stare tematy. WP.pl wcale nie upadło, jak widać jest i ma się dobrze, żadna z oferowanych tam usług nie została zlikowidowana. Więc nie widze potrzeby dalszego ubolewania czy cieszczenia się z upadku Wirtualnej polski, to że jakaś spółka oglasza bankructwo nie oznacza odrazu że całkowicie usuwa sie z rynku smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.