Cytat(erix @ 11.08.2009, 17:22:48 )

Spytam krótko: widziałeś kiedyś MSSQL na oczy, bez "BO TO MS" na oczach?
tak widziałem, pracowałem i nie uważam by warto było po niego sięgać. Jeżeli już bawić sie komercyjnie i wydawać pieniądze to tylko na Oracla.
Cytat(jmail @ 12.08.2009, 12:36:58 )

Co do FireBirda, jak ja robiłem testy (co prawda to ze trzy lata temu było) dotrzymywał kroku wydajności Postgre
FireBird miał jedynie prawo istnienia w czasach kiedy MySQL w wersji 4 zmienił licencje komercyjna a Postgresa na Windowsie jeszcze nie było. Jego wydajność jest o wiele mniejsza niż postgresa 8.3, do tego nie jest tak zgodny z SQL 99 jak postgres. Oczywiscie wiele osób wyznaje go fanatycznie bo jak się wtopiło w jakąś technologie to ciężko się z niej wycofać.
Cytat(batman @ 12.08.2009, 13:55:13 )

1. Dopiero w najnowszej wersji PostreSQL dodano możliwość ustawienia kodowania pojedynczej bazy, a nie całej instalacji, więc w innych systemach też nie wygląda to różowo.
2. MS SQL Server jest najczęściej wykorzystywany jako element całego systemu, w skład którego zazwyczaj wchodzi aplikacja napisana w .NET. W takim przypadku odpada problem kodowania.
po 1 to nie prawda co piszesz o Postgresie. w każdej wersji 8.x można zmieniać dowolnie kodowanie każdej bazy, nie wiem jak w 7.x ale w jego przypadku używanie słowa "dopiero w najnoweszej wersji" jest semantycznym nadużyciem bo nie jest on już najnowszą wersją od 3-5 lat?
po 2 nic dziwnego że MS SQL jest najczęściej używaną aplikacją w .NET bo .NET to Microsoft i MS SQL to też Microsoft. więc raczej nie wspierali by innych rozwiązań. A w php MySQL to najczęściej wykorzystywany element całego systemu i co z tego? czy to oznacza że jest najlepszy?
W moim poscie najzwyczajniej w świecie chciałem zwrócić uwagę na to, że osoba rozpoczynająca prace z bazami powinna wybrać system open source o najwyższym standardzie. Co z tego żę Oracle czy MS SQL i nawet cały .NET ma darmowe środowiska do nauki. Jak znajdziesz klienta na sklep internetowy to powiesz mu że ma wydać 12000zł na jednoprocesoową licencje Oracla i 10000zł na komercyjne narzędzia .NET bo mu inaczej nie będziesz w stanie wykonać zlecenia?