Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HOW TO READ DIR
Forum PHP.pl > Forum > PHP
olus
ni kolejne pytanie mam katalog powiedzmy DANE i tam są pliki powiedzmy że mają takie nazwy jak mkgfialuyr, jAJHSDG, KJHERA, KJZHD - I TAK DALEJ jak przeczytać wszystkie dane (nie nazwy plików) z tego katalodu i wyświetlić je na jednej stronie przy pomocy np. include()

bo zwraca mi uchwyt opendir do urzycia z read dir (wykluczam wlącznie katalogu "." i "..") i nie chce mi wklejać plików bo path jest wrong...!!!
castor
Cytat
ni kolejne pytanie mam katalog powiedzmy DANE i tam są pliki powiedzmy że mają takie nazwy jak mkgfialuyr, jAJHSDG, KJHERA, KJZHD - I TAK DALEJ jak przeczytać wszystkie dane (nie nazwy plików) z tego katalodu i wyświetlić je na jednej stronie przy pomocy np. include()

Kod
<?php

$kartoteka=opendir("DANE");

while($plik=readdir($kartoteka)){

echo $plik."<br>";

}

?>

teraz se to wincluduj tam gdzie chcesz i jest OK :wink:

Cytat
bo zwraca mi uchwyt opendir do urzycia z read dir (wykluczam wlącznie katalogu "." i "..") i nie chce mi wklejać plików bo path jest wrong...!!!

tu cie nie rozumiem
olus
ale nei o to mi chodziło!!! sprawdziłeś jak dział ten skrypt?!

wyświetla mi nazwy plików a nie ich zawartość! - do wyświetlania nazw plików sam już doszedłem

zwróć uwagę teraz na to że przy odpaleniu tego skryptu pojawiają sie na początku "." i ".." to są katalogi nadrzędne których otwieranie można zablokowac jeśli chce się czytać tylko z 1 katalogu /I O TO MI CHODZIŁO/

więc dalej pytanie jak wyświetlić na stronie zawartość plików a nie ich nazwy? /może nazwy zapisać w tablicy.../
castor
Here you are :wink:

Kod
<?php

$katalog="DANE"; //podaj sciezke do katalogu

$kartoteka=opendir($katalog);

while($plik=readdir($kartoteka)){

if($plik!="." && $plik!=".."){

if(substr_count($plik,".")!=0){

$plik=$katalog."/".$plik;

$zawartosc=file($plik);

echo "<b>plik:</b> $plik<br><br>";

echo"<b>zawartosc:</b><br>";

for($i=0;$i<count($zawartosc);$i++){

echo "$zawartosc[$i]";

}

echo"<hr><br>";

}

}

}

?>
olus
"stary" mistrzostwo świata! 8O tongue.gif biggrin.gif ohmy.gif

WIELKIE dzięki!!!

coś se jeszcze dopisze bo mi wkleja #cze z jpe'gów ale skrypt dział ŁADNIE - duże co tam sobie chcesz dla CIEBIE
castor
Cytat
WIELKIE dzięki!!!

rolleyes.gif To wystarczy :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.