Witam,
nie tak wcale dawno byl watek o samochodach dla programisty. Teraz dla odmiany (w zwiazku z tym, ze czeka mnie kupno takowego) chcialbym dowiedziec sie cos o okolicach tego samochodu - konkretnie o rejestracji i ubezpieczeniach. Samochod mam zasadniczo wybrany ( 1.6-1.8 w benzynie, ok. 2000 roku). Ja sam mam prawko od 8 lat, zero punktow karnych, zero kolizji. Jednakze nigdy nie bylem wlascicielem (lub wspolwlascicielem) samochodu i stad moje pytania.
Obecnie mieszkam w Wawie, ale zameldowany rzecz jasna w niej nie jestem. Przeprowadzam sie do Pruszkowa za pare miesiecy i tam mialbym mozliwosc zameldowania. Gdzies kiedys mi poradzono (na IRCu bodajze), ze rejestracja samochodu w miejscu gdzie nie jest sie zameldowanym jest bardzo trudna, jesli wrecz niemozliwa. Czy to prawda? Czy zatem lepiej przemeldowac sie zanim w ogole zaczne kupowanie samochodu, jego rejestracje i takie tam?
Druga kwestia to ubezpieczenia - jak juz napisalem nie bylem nigdy wlascicielem samochodu, zatem domyslam sie, ze na starcie jestem dla jakiegokolwiek TU zwyklym szaraczkiem i musze liczyc sie z tym, ze troche mnie bedzie ta zabawa kosztowala. Jakies porady? Zarowno co do wyboru TU, jak i potencjalnych informacji - czy np. oplaca/nieoplaca sie zarejestrowac samochod z zona jako wspolwlascicielem (nie ma prawa jazdy), czy moze lepiej zostawic go tylko dla siebie? W jaki sposob potencjalnie wybor samochodu wplywa na wysokosc oplat ubezpieczeniowych?
Dziekuje z goy za wszelkie mozliwe odpowiedzi
Chlebik