Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ubezpieczenie dla programatora
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
chlebik
Witam,

nie tak wcale dawno byl watek o samochodach dla programisty. Teraz dla odmiany (w zwiazku z tym, ze czeka mnie kupno takowego) chcialbym dowiedziec sie cos o okolicach tego samochodu - konkretnie o rejestracji i ubezpieczeniach. Samochod mam zasadniczo wybrany ( 1.6-1.8 w benzynie, ok. 2000 roku). Ja sam mam prawko od 8 lat, zero punktow karnych, zero kolizji. Jednakze nigdy nie bylem wlascicielem (lub wspolwlascicielem) samochodu i stad moje pytania.

Obecnie mieszkam w Wawie, ale zameldowany rzecz jasna w niej nie jestem. Przeprowadzam sie do Pruszkowa za pare miesiecy i tam mialbym mozliwosc zameldowania. Gdzies kiedys mi poradzono (na IRCu bodajze), ze rejestracja samochodu w miejscu gdzie nie jest sie zameldowanym jest bardzo trudna, jesli wrecz niemozliwa. Czy to prawda? Czy zatem lepiej przemeldowac sie zanim w ogole zaczne kupowanie samochodu, jego rejestracje i takie tam?

Druga kwestia to ubezpieczenia - jak juz napisalem nie bylem nigdy wlascicielem samochodu, zatem domyslam sie, ze na starcie jestem dla jakiegokolwiek TU zwyklym szaraczkiem i musze liczyc sie z tym, ze troche mnie bedzie ta zabawa kosztowala. Jakies porady? Zarowno co do wyboru TU, jak i potencjalnych informacji - czy np. oplaca/nieoplaca sie zarejestrowac samochod z zona jako wspolwlascicielem (nie ma prawa jazdy), czy moze lepiej zostawic go tylko dla siebie? W jaki sposob potencjalnie wybor samochodu wplywa na wysokosc oplat ubezpieczeniowych?

Dziekuje z goy za wszelkie mozliwe odpowiedzi
Chlebik
kwiateusz
1. każde miasto ma obliczany współczynnik ryzyka kolizji (czy jakoś to bardziej fachowo sie zwało) i im większe miasto tym on jest większy i większe jest ubezpieczenie, wiec możliwe ze bardziej by Ci się opłacało zarejestrować samochód i ubezpieczenie poza warszawa smile.gif

2. Jako ze długo masz prawo jazdy i zapewne >25 lat to nie masz tak źle winksmiley.jpg ja np mam +50% za to ze mam prawko <2lata i wiek <25

3. Co do wyboru ubezpieczyciela, u mnie na wiosce sa 2 firmy które maja oferty od większości ubezpieczycieli i dobierają najtańszą ofertę dla klienta, wiec zapewne tez coś takiego znajdziesz i polecam skorzystać. Chyba ze lubisz dzwonić, załatwiać dowiadywać się w x towarzystwach co Ci mogą zaoferować
(ostatnio dobrym był TUW TUZ i tanim)

4. Raczej współwłaściciel który nie ma żadnych zniżek nic Ci nie da, a gdyby miała prawko to jeszcze czekałaby Cie zwyżka... winksmiley.jpg

Jeśli jednak koniecznie chciałbyś w wawie rejestrować i ubezpieczać to musisz byc tam zameldowany, bo tablice rejestracyjne wydaja tylko w wydziale komunikacji miasta gdzie jesteś zameldowany AFAIK
jmail
jak mam doradzić to:

- jak masz możliwość zarejestrować na kogoś kto ma zniżki i na siebie to rejestruj. po roku możesz wyrejestrować tamtą osobę a zniżki Ci zostają
- rejestrować w innej ubezpieczalni niż tamta osoba ma winksmiley.jpg w razie stłuczki w drugiej ubezpieczalni zniżki nadal są smile.gif
- rejestrować poza Warszawą - niższe ubezpieczenie będzie
- jeżeli się da to w pakiecie (pytanie czy AC chcesz brać)
- wybrac możliwie dużą firmę i posiadającą renomę. o ile link 4 w temacie OC jest spokój to w AC mój znajomy miał bardzo duże problemy z odzyskaniem odszkodowania

To tak po krótce. smile.gif
erix
Cytat
Druga kwestia to ubezpieczenia - jak juz napisalem nie bylem nigdy wlascicielem samochodu, zatem domyslam sie, ze na starcie jestem dla jakiegokolwiek TU zwyklym szaraczkiem i musze liczyc sie z tym, ze troche mnie bedzie ta zabawa kosztowala. Jakies porady? Zarowno co do wyboru TU, jak i potencjalnych informacji - czy np. oplaca/nieoplaca sie zarejestrowac samochod z zona jako wspolwlascicielem (nie ma prawa jazdy), czy moze lepiej zostawic go tylko dla siebie? W jaki sposob potencjalnie wybor samochodu wplywa na wysokosc oplat ubezpieczeniowych?

Jeśli masz taką możliwość, najlepiej zarejestrować na rodziców/osobę posiadającą 60% zniżki oraz poprosić dopisanie siebie jako współużytkownika. Wówczas, po roku, zniżki przechodzą na Ciebie, z tego co mi wiadomo - niezależnie od wieku.
mike
Cytat(erix @ 17.08.2009, 11:35:28 ) *
Jeśli masz taką możliwość, najlepiej zarejestrować na rodziców/osobę posiadającą 60% zniżki oraz poprosić dopisanie siebie jako współużytkownika. Wówczas, po roku, zniżki przechodzą na Ciebie, z tego co mi wiadomo - niezależnie od wieku.
Nic nie przechodzi.
Jeśli współwłaścicielem jest osoba mająca zniżki to od samego początku korzystasz z tych zniżek. I to jest ten bonus.
A po roku nabierasz swoich zniżek i to nie w całości (tyle ile ma osoba będąca współwłaścicielem) tylko 10%. I tak co rok aż do maksymalnych zniżek.
jmail
Bezedura. Warta po roku ubezpieczenia przepisuje na Ciebie całe zniżki. W innych ubezpieczalniach sądzę jest podobnie. Wiem bo tak zarobiłem w rok 60% zniżek poprzez rejestrację samochodu na siebie i ojca
mike
Cytat(jmail @ 17.08.2009, 15:53:20 ) *
Bezedura.
W takim razie nie "bzdura" tylko "to zależy".
chlebik
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Pytanie jeszcze na koniec - czy mozna zarejestrowac furke bedac zameldowanym tymczasowo? Tak mi troche wygodniej i szybciej.
webasek
Cytat(jmail @ 16.08.2009, 23:46:13 ) *
jak mam doradzić to:

- jak masz możliwość zarejestrować na kogoś kto ma zniżki i na siebie to rejestruj. po roku możesz wyrejestrować tamtą osobę a zniżki Ci zostają
- rejestrować w innej ubezpieczalni niż tamta osoba ma winksmiley.jpg w razie stłuczki w drugiej ubezpieczalni zniżki nadal są smile.gif

- zniżki nie przechodzą korzystasz z nich ale nie przechodzą a co roku nabywasz pewne prawa do zniżek (w każdej firmie inne)
- co do drugiego to już nie długo bo firmy zaczynają wprowadzać wspólny system rejestrowania stłuczek (po za tym to oszustwo)

Co do pytania o firmę to proponuję wybrać się do multiagencji i tam obliczą najtańszą ofertę (zapewne dla Ciebie będzie to lub mtu lub Compensa)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.