Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: stawianie środowiska
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
tomek_swat
witam,
Zastanawiam się jak najlepiej skonfigurować środowisko (apache, php, mysql, phpmyadmin).
Chodzi o to, że wolałbym nie mieć tego zainstalowanego na swoim głównym profilu na laptopie (win xp prof).
Myślałem, czy by nie postawić tego korzystając z vmware? co możecie poradzić? czy może jakiś oddzielny profil?
Oraz czy lepiej instalować wszystko ręcznie czy korzystając z jakiegoś LAMPa, do tej pory korzystałem z webserva i krasnala
ale było z tym trochę problemów, typu modrewrite.
proszę o porady
pzdr
erix
Cytat
Myślałem, czy by nie postawić tego korzystając z vmware? co możecie poradzić? czy może jakiś oddzielny profil?

A po co? Korzystam z WXP i wszystkie procesy serwera działają na ograniczonym koncie, do tego odpowiednio ustawione uprawnienia NTFS, więc kuku nie narobi (przynajmniej ryzyko znacznie spada). biggrin.gif

VMWare będzie bez sensu, bo masz jeszcze narzut osobnego systemu operacyjnego i nieco mniejszą wydajność.

Cytat
Oraz czy lepiej instalować wszystko ręcznie czy korzystając z jakiegoś LAMPa, do tej pory korzystałem z webserva i krasnala
ale było z tym trochę problemów, typu modrewrite.

Osobiście wolę wszystko oddzielnie - aktualizacja niezależna, konfigurujesz jak chcesz, syfu nie ma.
seth-kk
jesli wiesz co robisz lub chcesz sie tego nauczyc to postaw sam w przeciwnym wypadku wystarcza paczka - ja do tej pory najmniej problemow mialem z xamppem
jakos nie widze dobrego powodu dlaczego apache mialby nalezec do innego uzytkownika w windzie, wirtualizacja to lepszy pomysl zwlaszcza jesli uzyjesz linuxa (choc osobiscie nie przepadam za praca na 2ch systemach jednoczesnie)
erix
Cytat
jakos nie widze dobrego powodu dlaczego apache mialby nalezec do innego uzytkownika w windzie

A dlaczego w Uniksie usługi są startowane na innych kontach niż root? Pisałem, dlaczego odseparowałem usługi.

Cytat
wirtualizacja to lepszy pomysl zwlaszcza jesli uzyjesz linuxa (choc osobiscie nie przepadam za praca na 2ch systemach jednoczesnie)

Owszem, ale to jest IMHO nieco strzelanie do muchy z armaty - gdybyś chciał stawiać publiczny serwer, to tak, gdyż jest większa separacja, ale zużywasz "trochę" więcej pamięci...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.