Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnośnie licencji
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
rip
Witam,

Będę pisał aplikację w PHP o kodzie zamkniętym, korzystającą z bazy danych. Serwer www (apache+php) oraz serwer bazy danych będą zainstalowane na serwrze u klienta. Aplikację tą sprzedam. Z tego co zrozumiałem z licencji MySQL, nie mogę użyć do tego celu MySQL nie kupując licencjji komercyjnej dla MySQL ? O ile mi wiadomo, mogę użyć do tego celu PostgreSQL, nie martwiąc się o kwestie licencyjno-finansowe. Jeśli oba moje stwierdzenia są błędne to proszę o wskazanie silnika bazy danych, którego mógłbym użyc w w/w celach zarówno w systemie Linux jak i MS Windows.

pozdrawiam
vokiel
Ale będziesz sprzedawał aplikację +serwer www +mysql, czy aplikację działającą na takim zestawie?

Bo jeśli to drugie, to serwera nie dołączasz do paczki aplikacji i nie musisz tego kupować. Klient sobie sam to ściąga instaluje (lub Ty jemu), nie kupuje serwera od Ciebie, zatem Ty nie musisz kupować licencji.

Licencja ma sens, jeśli kupujesz i przerabiasz samą bazę, czy serwer www, i odsprzedajesz wraz ze swoim produktem.
rip
Sprzedawał będę jedynie kod źródłowy PHP i pliki sql-a zawierające strukturę bazy. Czy w takim wypadku mój klient musi kupować licencję na MySQL-a czy nie i czy jest różnica jeśli klientem jest organizacja rządowa ?

pozdr.
vokiel
MySQL jako taki jest na dwojakiej licencji:
- GPL
- MySQL Commercial License

Ta druga jest dla firm, które chcą włączyć MySQL do swoich (zamkniętych) produktów.
Cytat
You only need the MySQL commercial license when you include the MySQL server with an application that is not licensed under the GPL or GPL-compatible license.

Zatem jeśli firma zamierza po prostu korzystać z serwera MySQL aby móc korzystać z Twojej aplikacji nie musi go kupować.
rip
Bardzo dziękuję za bardzo cenne informacje.

pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.