Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript][AJAX]pobieranie danych bez przeladowywania i zastosowanie js
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mrowek
Pytanie jak w temacie. Jak bez przeładowywania strony klikajac na jeden przycisk zmusic stronke do pobrania danych z serwer a nastepnie uzycia ich do kodu javascript?
przyklad:
mam czerwony przycisk o nazwie "Tadam". klikam go i poprzez ajaxa i php lacze sie z serwerem i sprawdzam czy na serwerze jest slowo tadam jesli jest to za pomoca js zmieniam kolor przycisku na zolty.

Czy cos takiego jest w ogole mozliwe w ajaxie a jak tak to w jaki sposob;]?

Probowalem przez funkcje echo w kodzie php wywolanym w ajaxie dopisac do strony kod js obiacy takie male zamieszanie ale nic z tego:/ kod js jest dopisywany ale nie jest uzywany:/(widocznie przegladarka nie widzi zadnego powodu do ponownego przeladowania kodu js)
zzeus
Proponuje się zapoznać z frameworkiem jQuery i jego obsługą ajaxa -> jQuery - ajax
Mrowek
chcialbym raczej uniknac uzywania jquery:/
zzeus
z jakiego powodu ?
Mrowek
jquery jest uproszczeniem js i ajaxa. gdzie np za 10 funkcji js jest wstawiana jedna. Ja jednak chcialbym wiedziec jakie te dziesiec funkcji trzeba bylo uzyc zeby taki sam efekt otrzymac.
zzeus
Rozumiem że chcesz poznać całe zagadnienie od kuchni, polecam w takim razie książkę AJAX I PHP. Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych
W książce jest opisane wszystko od podstaw, bez używania jakiegokolwiek framweworka.
Spawnm
jest przyklejony temat z kursami, jest tam kurs ajax który ci wszystko ładnie opisze.
Mrowek
dzieki ja korzystam teraz z Ajax. Biblia niestety nie w niej opisanego tego wlasnie zagadnienia mam nadzieje ze ksiazka ktora polecasz bedzie miala wiecej potrzebnych mi informacji;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.