Mrowek
3.09.2009, 21:13:48
Pytanie jak w temacie. Jak bez przeładowywania strony klikajac na jeden przycisk zmusic stronke do pobrania danych z serwer a nastepnie uzycia ich do kodu javascript?
przyklad:
mam czerwony przycisk o nazwie "Tadam". klikam go i poprzez ajaxa i php lacze sie z serwerem i sprawdzam czy na serwerze jest slowo tadam jesli jest to za pomoca js zmieniam kolor przycisku na zolty.
Czy cos takiego jest w ogole mozliwe w ajaxie a jak tak to w jaki sposob;]?
Probowalem przez funkcje echo w kodzie php wywolanym w ajaxie dopisac do strony kod js obiacy takie male zamieszanie ale nic z tego:/ kod js jest dopisywany ale nie jest uzywany:/(widocznie przegladarka nie widzi zadnego powodu do ponownego przeladowania kodu js)
zzeus
3.09.2009, 21:20:27
Proponuje się zapoznać z frameworkiem jQuery i jego obsługą ajaxa ->
jQuery - ajax
Mrowek
4.09.2009, 08:26:29
chcialbym raczej uniknac uzywania jquery:/
zzeus
4.09.2009, 08:36:47
z jakiego powodu ?
Mrowek
4.09.2009, 08:43:49
jquery jest uproszczeniem js i ajaxa. gdzie np za 10 funkcji js jest wstawiana jedna. Ja jednak chcialbym wiedziec jakie te dziesiec funkcji trzeba bylo uzyc zeby taki sam efekt otrzymac.
zzeus
4.09.2009, 08:49:36
Rozumiem że chcesz poznać całe zagadnienie od kuchni, polecam w takim razie książkę
AJAX I PHP. Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowychW książce jest opisane wszystko od podstaw, bez używania jakiegokolwiek framweworka.
Spawnm
4.09.2009, 08:49:54
jest przyklejony temat z kursami, jest tam kurs ajax który ci wszystko ładnie opisze.
Mrowek
4.09.2009, 08:55:31
dzieki ja korzystam teraz z
Ajax. Biblia niestety nie w niej opisanego tego wlasnie zagadnienia mam nadzieje ze ksiazka ktora polecasz bedzie miala wiecej potrzebnych mi informacji;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.