Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokowanie wysyłania avatara przez...
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
ArekJ
Witam.
Problem jest dość dziwny i dla mnie o tyle trudny, że u mnie i u drugiego administratora wszystko działa poprawnie i nie możemy go tak łatwo zidentyfikować.
Postaram się to opisać jak najdokładniej, w razie pytań oczywiście odpowiem, bo bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu.
Otóż prowadzę grę internetową do, której link znajduje się w podpisie i strona główna jest w pełni bez przeładowywań. No więc ustawienia, które się na niej znajdują także, wszystko działa bez problemów, zmienianie hasła, maila etc. oprócz dodawania avatara. Testowałem to na: Firefox(2.5, 3.0, 3.5), Chrome(najnowsza wersja), Opera(również aktualna) oraz pod IE(8) pod systemem Windows 7 i XP, pod Linuxem oraz Mac'iem nie, bo nie mam w tym momencie dostępu, ale w moją grę zdecydowana mniejszość posiada te systemy i o dziwo nie zgłaszała do tej pory problemów. Testy przebiegły u mnie i 2 admina pomyślnie, wszystko działa. Część graczy również bez problemu załadowuje obrazki, ale niektórzy mają problem, bo wywala im błąd(błąd według PHP ma się pojawiać wtedy, gdy sesja nie jest utrzymana). Niektórzy zmieniają przeglądarkę na inną(nie ma reguły na jaką) i czasami pomaga, ale czasami nie mogą tego wrzucić pomimo, że obrazek jest jak najbardziej prawidłowy.
W końcu jakiś grac powiedział, że testował to na laptopie i PC na których korzysta z tego samego łącza(modem + router - może livebox? Nie wiem) co dało mi troszkę do myślenia i uświadomiłem sobie, że może to blokować jakiś firewall wbudowany w modem/router, ponieważ ta osoba twierdzi iż nie ma zainstalowanego osobnego firewalla. Pisze też, że możliwe, że ma jakieś oprogramowanie antywirusowe, ale nie jest pewna bo z informatyki jest mało zorientowana.
No rozpisałem się, przepraszam, ale chciałem jak najbardziej rozjaśnić sytuację.
Teraz moje pytanie. Co rzeczywiście może blokować to wysyłanie obrazka? Czy jest to tak jak myślę, problem z firewallem lub innym oprogramowaniem czy zupełnie coś innego?
Dział podpowiedział mi @erix, ponieważ ja nie miałem pojęcia gdzie to opisać, jakby się jednak okazało, że jest zły to proszę o przeniesienie i przepraszam.
Pozdrawiam i liczę, że ktoś przebrnie przez moje wypociny i spróbuje pomóc smile.gif
erix
Cytat
Co rzeczywiście może blokować to wysyłanie obrazka? Czy jest to tak jak myślę, problem z firewallem lub innym oprogramowaniem czy zupełnie coś innego?

A nie ma jakichś adblocków, firewalli? Niektóre są tak nachalne, ze blokują konkretne wymiary...

BTW: jak generujesz obrazki? PHP, czy statyczne?
ArekJ
Firewalla nie ma, tak jak pisałem oprócz tego, który zapewne jest wbudowany w router(z tego co wiem 99% routerów ma firewalla), a o adblockach nie mam pojęcia, ale skoro część osób pisze, że dzieje się to na większej ilości przeglądarek to wątpię...
Wielkość i typ obrazków mam ustawiony w PHP na sztywno (JPG, PNG, GIF max 150pxx150px)
luniak
Erix po1 tu nie chodzi o generowanie obrazków tylko o to że to gracze wrzucają avatarki smile.gif
po 2 gdy analizowałem ten problem z objaśnień graczy wynikało że skrypt ma problemy czasami z sesjami (choć nie wiem dlaczego)

dodatkowe objaśnienie do tego co napisał Arek :

samo wgrywanie avatarów odbywa się w ramce lokalnej (<iframe>)
tzn w iframie otwiera się strona do wgrywania, gracz wybiera plik klika wyślij i w wszystko odbywa się tylko w ramce bez przeładowania całej strony
erix
Ok, a bez korzystania z iframe nadal to samo?
luniak
nie wiem smile.gif bo ciężko będzie to zrobić tongue.gif ponieważ strona działa w js/ajax ^^ dlatego tylko upload jest w iframie
erix
To lepiej sprawdzić bez iframe, bo niektóre przeglądarki zaczynają blokować interakcję z ramkami. tongue.gif
luniak
"blokować interakcję z ramkami. tongue.gif "

tzn? jaką interakcję ^^ to jest tak jaby tam była inna strona nie ma żadnego powiązania pomiędzy zawartością głównego okna a zawartości Iframe'a jezeli o to ci chodzi smile.gif
erix
No jak nie ma...?

Sprawdź najpierw bez iframe.
luniak
Dobra znalazłem i zlikwidowałem błąd ^^
wynikał on z tego że część graczy logowała sie przez http://swiat-magii.pl/
a część przez http://www.swiat-magii.pl/

Ty 2 nie działało ponieważ iframe odnosił się do adresu http://swiat-magii.pl/ smile.gif

dodałem do .htaccess

RewriteEngine ON
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.swiat-magii.pl$
RewriteRule ^(.*) http://swiat-magii.pl/$1 [QSA,L,R=301]

i już działa poprawnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.