Rookie
5.09.2009, 16:12:04
Witam, moim odwiecznym marzeniem było stworzyć prosty programik pod windowsa, a potem w miarę wolnego czasu rozwijać się i tworzyć już bardziej zaawansowane aplikacje, zauważyłem, że c++ jest bardzo popularny, ale po zagłębieniu się, dowiedziałem się, że raczej tworzy się w nim aplikacje w wierszu polecenia.
Ja bym chciał stworzyć taki normalny programik w normalnym windowsowym okieneczku, coś jak np. Total Commander (nie mówię tu o zaawansowanym menedżerze plików oczywiście).
Jaki język do tego wybrać?
Który do tego nadaje się najlepiej?
Programy pisane pascalem i turbo pascalem również się otwiera chyba w wierszu polecenia, czytałem o delphi i to byłoby chyba rozwiązanie, ale z doświadczeń nie lubię pisać programu poprzez ustawianie wszystkiego graficznie, wolę sam napisać, ręcznie, z klawiatury.
Co do delphi, to pytanie czy mogę, również pisać normalnie kod, czy delphi to jest zarówno program do pisania jak i język o takiej nazwie? Czy delphi jest płatny?
Proszę o podanie jakiś tytułów książek, z których mógłbym się nauczyć programowania w delphi bądź innych językach, ale których nie pisze się pod wiersz polecenia.
Oczywiście książki od podstaw, dla osób, które nigdy wcześniej z danym językiem nie miały doczynienia.
Wcześniej tylko strony internetowe w html(oczywiście z css ^^), php i podstawami javascriptu robiłem.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Przecież w C++ można pisać okienkowe programy, bez problemów. Tylko się zaczyna od konsoli, żeby zrozumieć samą idę programowania, ogarnąć w miarę język.
blooregard
5.09.2009, 16:30:15
Cytat
ale po zagłębieniu się, dowiedziałem się, że raczej tworzy się w nim aplikacje w wierszu polecenia.
Jak się dalej będziesz tak kiepsko zagłębiał, to będziesz ostatnim noszącym swoje nazwisko w rodzie.
Grasz w gry? Jak myślisz, w jakim języku w większości pisze się gry pod Windę z wykorzystaniem np. DirecX-a?
I co? Grasz w konsoli w te gry?
Poczytaj o WinAPI, MVC, VCL, .NET , to trochę Ci się rozjaśni.
Cytat
Co do delphi, to pytanie czy mogę, również pisać normalnie kod, czy delphi to jest zarówno program do pisania jak i język o takiej nazwie?
Delphi do nazwa IDE (Integrated Development Environment - Zintegrowane Środowisko Programistyczne), stworzonego przez firmę Borland, jednocześnie tak samo Borland nazwał język programowania będący połączeniem możliwości Pascala z biblioteką VCL (Visual Component Library - biblioteka komponentów wizualnych dla Windows, czyli mówiąc w skrócie - okienek). Czyli, upraszczajac - język i program o tej samej nazwie.
Delphi jest i był od zawsze płatny (kiedyś istniała wersja Delphi Personal, bezpłatna do zastosowań niekomercyjnych, bardzo okrojona w stosunku do Enterprose czy Architect, ale dało się na tym aplikacje dla Windows pisać). Po przejęciu Borlanda przez Embarcadero nie ma juz wersji Personal, tylko triale ewentualnie.
Cytat
Proszę o podanie jakiś tytułów książek, z których mógłbym się nauczyć programowania w delphi bądź innych językach, ale których nie pisze się pod wiersz polecenia.
Naucz się może najpierw korzystać np. ze strony Helionu - są tam i spisy treści książek, i przykładowe rozdziały, dzięki którym możesz się zorientować, czy dana książka będzie Ci odpowiadać. Albo odwiedź najbliższy Empik.
Naprawdę, jak chcesz być programistą, naucz się myśleć samodzielnie i szukać informacji a nie lecieć z każdą pierdołą na forum.
Wszystko to, o czym napisałem powyżej, oraz wiele więcej, bez trudu znalazłbyś w necie (Google -> Delphi).
A że nie potrafisz szukać informacji, najepiej świadczy Twoja teza o konsolowym zastosowaniu C++.
Rookie
5.09.2009, 16:32:23
Oo, naprawdę? Super

Mam książkę o c++ dla początkujących, ale również we wszystkich kursach na internecie również konsola.
Po prostu nie dowierzam

Podałbyś przykład okienkowego programu pisanego w cpp, ew. pochwalił się swoim?

Pozdrawiam.
EDIT: Dobra już się na mnie nie wyżywaj, specjalnie się niedoszukiwałem, jestem ciekawy tylko który język wybrać, jeżeli to dla ciebie pierdoła, to sobie odpuści pisanie w tym wątku. Moje myślenie, że c++ jest do konsoli wynika z tego, że mam książkę o cpp dla początkujących i w internecie również kursy są tylko do programów pod konsole. Przepraszam jeśli tak strasznie cię zdenerwowałem tym wątkiem blooregard.
PS. Wszystko co przed editem było do kfc4, nie odświeżyłem strony i nie widziałem posta blooregarda.
blooregard
5.09.2009, 16:35:07
Cytat
Podałbyś przykład okienkowego programu pisanego w cpp, ew. pochwalił się swoim?
http://www.lublin.webd.pl/crayze/cpp-winapi/winapi.htmlZnalazłem w 3 sekundy. Cały kurs.
batman
5.09.2009, 16:44:49
~Rookie Jeśli masz zamiar pisać tylko pod Windows, to inwestuj czas i pieniądze w .NET. Po pierwsze dlatego, że jest to bardzo dobrze rozwinięta i udokumentowana platforma. Po drugie - jak już Ci się to spodoba, to zarobisz znacznie więcej niż programując w innych językach.
I nie zdziw się, że 80% każdej książki do .NET pokazuje jak tworzyć aplikacje w konsoli. Zanim zaczniesz tworzyć większe rzeczy, musisz się nauczyć jak działa platforma, na której będziesz pracował, a tworzenie aplikacji konsolowych nie wymaga od Ciebie poznawania zbędnej na tym etapie wiedzy. Z tego co wiem, to .NET jest obecnie jedyną platformą do tworzenia aplikacji pod Windowsa (Vista, 7) - tutaj mogę się mylić, więc proszę o ewentualną korektę.
Cytat
bardzo okrojona w stosunku do Enterprose czy Architect, ale dało się na tym aplikacje dla Windows pisać
Owszem, okrojona, gdyż nie miała wszystkich komponentów i rozszerzeń, których początkujący programista na 99% nie użyje.
1% można spokojnie rozszerzyć korzystając z zewnętrznych komponentów.
blooregard
5.09.2009, 17:28:43
Cytat
Z tego co wiem, to .NET jest obecnie jedyną platformą do tworzenia aplikacji pod Windowsa (Vista, 7) - tutaj mogę się mylić, więc proszę o ewentualną korektę.
Aplikacja napisana z wykorzystaniem czystego WinAPI, MVC bądź VCL i skompilowana do .exe (razem z potrzebnymi bibliotekami), uruchomi się bezproblemowo na Viście lub 7. Gorzej na odwrót - aplikacja .NET już na tych starszych systemach Windows bez Net Frameworka nie pójdzie.
Cytat
Owszem, okrojona, gdyż nie miała wszystkich komponentów i rozszerzeń, których początkujący programista na 99% nie użyje.
Dlatego własnie wersje Personal były darmowe do zastosowań niekomercyjnych (poza CBuilderem 6 Personal, którego licencja pozwalała już na komercyjne zastosowanie), bo z założenia były przeznaczone dla osób rozpoczynających przygodę z programami okienkowymi dla Windows.
sztosz
5.09.2009, 17:37:17
.NET to nie jedyna platforma. WinAPI to nie NET, a z WinAPI możesz korzystać w każdym języku. Nawet interpretowanych a nie kompilowanych. Do tego jako przykłady nie NET ani WinAPI: GTK i QT. Możesz dowiązywać statycznie lub dynamicznie, więc nie ma konieczności instalowania tych środowisk w systemie jeśli nie chcesz.
batman
5.09.2009, 17:50:42
Cytat(sztosz @ 5.09.2009, 18:37:17 )

WinAPI to nie NET
A czy nie po to właśnie stworzono .NET, by się pozbyć WinAPI podczas tworzenia aplikacji na Windows? .NET miał być i wydaje mi się, że jest, doskonałym następcą WinAPI.
Rookie
5.09.2009, 19:29:12
Ok dzięki za odpowiedzi.
Póki co będę się uczył tego co mam w książce, mam nadzieję, że z czasem i coraz większymi umiejętnościami pojmę jak napisać okienkowe programiki

Pozdrawiam
EDIT: Który radzicie program do pisania w c++?
Mam na oku Borlanda i dev c++.
Ew. Microsoft Visual c++, tylko, ze do niego mam wątpliwości:
po 1 visual kojarzy mi się z pisaniem programu "wisualnie"
po 2 nazwa może mylić, nie jestem pewny co do tego czy to wgl. jest program do pisania w c++.
Mniejsza o to, który z tych 3 radzicie?
Jeśli masz możliwość, to VC++. Przede wszystkim chodzi o ergonomię i wygodę pracy, o dokumentacji nie wspominając.
blooregard
5.09.2009, 19:53:59
Cytat
EDIT: Który radzicie program do pisania w c++?
Ja bym polecał Borlanda, ale to tylko przez wzgląd na sentyment.
Zgodnie z tym, co napisał @erix, VC++ jest bardzo dobrze udokumentowany i stanowi swego rodzaju naturalne narzędzie do tworzenia aplikacji dla Windows ze względu na pochodzenie od tego samego producenta. No i niewątpliwą zaletą jest Express Edition dostępny za darmo do pobrania ze strony Microsoftu.
Rookie
5.09.2009, 19:59:15
Dzięki,
zaraz zobaczę co i jak z tym jest, nie wiem czy VC++ jest płatny, zaraz zerknę, żeby nie było, że jestem leniem ^^
EDIT:
Znalazłem Visual C++ Express Edition za darmo i Visual studio professional płatny ale nie wiem czy to jest to samo (ze względu na nazwę "C++" - "Studio") To różne odmiany tego samoego programu, czy jednak 2 różne? (Oba w wersji 2008)
Różnią się licencjami i pewnie jakimiś dodatkami do pracy grupowej, etc. Reszta powinna być na stronach MS.
Rookie
5.09.2009, 20:26:16
Ok,
Jestem totalnym laikiem, dopiero zacznę czytać o c++, więc na mój rozum jeszcze nie ma sensu kupować.
Najpierw ściągnę darmową wersję express edition, chyba, że ktoś odradza (bo np. za bardzo okrojona?)
A może ktoś doradzi co potem? Czy jest sens kupować pro za 799 dolców czy standard za 299?
Dobrze by było, żeby jakiś doświadczony programista powiedział z czego on korzysta

Pozdrawiam.
Dużo projektów powstaje w takim darmowym visualu - no bo po co coś lepszego? (a już tym bardziej dla średnio zaawansowanego programisty). Jak nie lubisz visuala, możesz też spróbować coś opartego na MinGW, np. Code::Blocks (w którym sam teraz piszę, aczkolwiek zaawansowanym programistą nie jestem

). Dev-Cpp (też oparty na MinGW) nie jest już rozwijany niestety.
Zerknij na temat, w którym nie tak dawno pisałem:
Temat: C z praktycznymi przykadamii wybierz sobie, na czym chcesz oprzeć swoje aplikacje okienkowe

Niemniej solidne(!) podstawy C++ musisz mieć.
Rookie
5.09.2009, 21:08:53
Dzięki l0ud,
wybrałem sobie 2 książki z tamtego tematu które kupię, jak zapoznam się z moją, żeby poznać te solidne podstawy o których mówisz

A wybrane książki to:
C++. Wykorzystaj potęgę aplikacji graficznych
i Tworzenie aplikacji dla Windows. Od prostych programów do gier komputerowych
Pozdrawiam.
sztosz
5.09.2009, 21:19:01
Cytat(batman @ 5.09.2009, 18:50:42 )

A czy nie po to właśnie stworzono .NET, by się pozbyć WinAPI podczas tworzenia aplikacji na Windows? .NET miał być i wydaje mi się, że jest, doskonałym następcą WinAPI.
Ale NET to wirtualna maszyna CLR, WinAPI zaś nie. Róznice są oczywiste. .NET nie miał nigdy zastąpić WinAPI, to jedynie framework + wirtualna maszyna do obsługi tego frameworka. Pomijając już to, pod spodem silnik NET i tak korzysta z WinAPI
Czemu nikt nie mówi o Javie? Zacząłem się tym bawić przez wakację, i tak się żłożyło że wczoraj musiałem napisać aplikację w C++ i Javie wypada o wiele lepiej porównując. Czemu musiałem w C++ napisać? Bo Java nie umie przechwycić pamięci RAM

Bardzo podoba mi się także Java Mobile Edition, jest prosta, dużo poradników na necie a w połączeniu z netbeansem bardzo łatwo się tworzy ;]
sztosz
5.09.2009, 23:50:42
Bo pod Windowsa łatwiej się tworzy aplikacje okienkowe w Visual C++ Visual Studio Express niż w Javie ze Swing, tak mi się przynajmniej wydaje, bo ze Swing nie miałem do czynienia.
rzymek01
6.09.2009, 12:38:41
równie dobrze tworzy się z netbeasem + chociażby qt, lub pomijając netbeans - qtdesignerem

nigdy nie korzystałem z VC++, to dlatego, że w wielu książkach czytałem, że standart c++ mówi tak czy siak, ale kompilator w VC++ interpretuje to inaczej (nie wiem jak jest teraz)
Cytat(sztosz @ 5.09.2009, 22:50:42 )

Bo pod Windowsa łatwiej się tworzy aplikacje okienkowe w Visual C++ Visual Studio Express niż w Javie ze Swing, tak mi się przynajmniej wydaje, bo ze Swing nie miałem do czynienia.
To podpatrz sobie Netbeansa

Zresztą nie pisałem konkretnie o aplikacjach okienkowych, aplety na stronę, tak jak mówiłem midlety na komórki :] Java jest potężna.
Cytat
Java jest potężna.
Widać zwłaszcza po mułowatości.

A dodatkową korzyścią przemawiającą za stosowaniem VS jest fakt, że jednak powstało natywnie na dany system - wiele komponentów/bibliotek jest świetnie opisanych, lekko chodzą (.net chodzi szybciej niż JRE

), WinAPI, to już burza, ale z wygodą pisania mało wspólnego...
Jabol
6.09.2009, 18:48:12
Cytat(erix @ 6.09.2009, 18:39:15 )

Widać zwłaszcza po mułowatości.

Twoja odpowiedź o Tobie też świadczy, mistrzu ciętej riposty. Popisałeś się inteligencją.
Niby pod jakim względem? Patrzę z perspektywy użytkownika programu napisanego w Javie i tego napisanego w .net. Mam powody, aby tak twierdzić, niby w jaki sposób ta wypowiedź o mnie świadczy? Że stwierdziłem fakty?
Do konstrukcji języka nic nie mam, wiele tekstów nt. obiektówki podaje Javę za wzorzec, ale niestety - za wiele dobrego o komforcie korzystania z aplikacji pisanych w Javie powiedzieć po prostu nie mogę. Mam wyrażać się pozytywnie o Javie tylko dlatego, że jest ona przezaje@(#$&? No bez przesady, nie popadajmy w fanatyzm...
Java jest ok, ale napisać w tym naprawdę porządnie wyglądający i skalujący się prawidłowo interfejs użytkownika nie jest łatwo. Zwłaszcza gdy zaczynacie się zabawiać z grafikami tła i przezroczystością a formatka nie ma stałych rozmiarów tylko można ją skalować. Możliwości JAVY są jednak porównywalne z C++. Na pewno jednak pisze się w niej nieco wygodniej ze względu na dużo dobrze napisanych bibliotek. Liznąłem sam trochę tego języka, ale nie miałem do niego jakoś talentu. Znam możliwości, składnię, ale jakoś nie mogłem się przemóc, choć mój dobry kumpel ciorał w nim jak chciał, włącznie z pisaniem aplikacji wielowątkowych czy graficznych.
Nie wiem czemu Javie przylgnęła "mulowatość"... Netbeans napisany w Javie chodzi pięknie, wszelkie aplety na stronach, nie widzę żeby się cieły.
Nie powiem, .NET jest bardzo fajną platformą też przeglądałem, ale tak samo na tej platformie mogą programy chodzić ociężale, jak ktoś się umiejętnościami nie popisze.
Jabol
6.09.2009, 20:21:12
Cytat(erix @ 6.09.2009, 20:32:22 )

Niby pod jakim względem? Patrzę z perspektywy użytkownika programu napisanego w Javie i tego napisanego w .net. Mam powody, aby tak twierdzić, niby w jaki sposób ta wypowiedź o mnie świadczy? Że stwierdziłem fakty?
Faktem jest, że program w Javie osiąga średnio 1/2 wydajności C++ (czasami lepiej, czasami gorzej), a to już naprawdę dobry wynik. Nie będę pisał tekstów w stylu, że
"java muli" to chyba przez Twoje bubble sort, bo to nie na poziomie. Ale arguementem przeciwko Javie na pewno nie jest to co napisałeś.
Natomiast dość ważnym argumentem jest, że Java do porządnego działania potrzbuje się "rozgrzać" - tzn. znaleźć ważne miejsca - zoptymalizować je na dany procesor itp... Dlatego niekoniecznie nadaje się do pisania małych aplikacji okienkowych, które się otwiera i zamyka. Inna sprawa programy z którymi pracuje się długo bądz programy które tak czy tak włączone są miesiącami - wtedy ma kopa porządnego. No i Java jest elegancka i przejżysta. Inne języki pewnie też.
Aha - i zapomniałbym wspomnieć - .net nie działa na wielu platformach, ale to chyba ma małe znaczenie bo jak widzę już ustaliliście, że te programy mają działać
tylko pod windowsem. Bardzo przyszłościowo.
Btw. wcale Javy nie polecam (ale też nie odradzam - nie mam zdania - Twoja sprawa czego się będziesz uczyć). Nawet .Net jest dobry do nauki.
A dla tych którzy jednak chcięliby się pobawić w Jave, to polecam zapomnieć o Swingu i zapoznać się z SWT. Tak jak jestem zwolennikiem rozwiązań typu pura-java, tak SWT naprawdę ma swoje plusy.
Cytat
wszelkie aplety na stronach, nie widzę żeby się cieły.
Może i się nie tną, ale - przynajmniej na moim poprzednim, 2GHz komputerze ich wczytywanie wynosiło ok. 20 sek, co było delikatnie mówiąc... wkurzające

Podobnie zresztą z okienkowymi programami. Obecnie nie mam już potrzeby do zainstalowania środowiska javy na komputerze. Na serwery to się pewnie nadaje; dla normalnego użytkownika który potrzebuje szybkich programów, już nie.
Cytat
Faktem jest, że program w Javie osiąga średnio 1/2 wydajności C++ (czasami lepiej, czasami gorzej), a to już naprawdę dobry wynik
O 50% niższa wydajność, to dobry wynik...? Musisz albo na 5GHz CPU działać do tego N-core, albo w jakimś klastrze...
Cytat
Natomiast dość ważnym argumentem jest, że Java do porządnego działania potrzbuje się "rozgrzać" - tzn. znaleźć ważne miejsca - zoptymalizować je na dany procesor itp... Dlatego niekoniecznie nadaje się do pisania małych aplikacji okienkowych, które się otwiera i zamyka. Inna sprawa programy z którymi pracuje się długo bądz programy które tak czy tak włączone są miesiącami - wtedy ma kopa porządnego. No i Java jest elegancka i przejżysta. Inne języki pewnie też.
To tak, jak stwierdził
~l0ud - osobiście próbowałem kilka razy przesiąść się na Eclipse/Netbeans - wylatywały z kompa jeszcze tego samego dnia...
Jabol
6.09.2009, 21:12:04
Cytat(erix @ 6.09.2009, 21:49:44 )

O 50% niższa wydajność, to dobry wynik...? Musisz albo na 5GHz CPU działać do tego N-core, albo w jakimś klastrze...
Na jako, że nie jest to język działający bezpośrednio na procku a w
maszynie wirtualnej jest to dość dobry wynik. PHP i Python mają wyniki na poziomie 10 do 20 razy mniej wydajne. Nawet sam Lisp, od 50 lat rozwijany ma tylko podobną wydajność (0.5x). Więc tak - to dobry wynik.
Jeżeli chcesz napisać coś poniżającego, pomimo, że nie wiesz czy ma to sens - to się wstzymaj. Nie udowodnisz swoich racji tam gdzie ich nie ma.
Erix no to dowaliłeś...
Wszyscy mówią że muli, że mocny komputer ale sprawdzałeś programy w Javie? Też tak na początku myślałem, ale java działa w miarę wydajnie. No musi się uruchomić wirtualna maszyna javy, ale później jest wszystko ok.
Pisałem gre na komórkę MMO i potrzebowałem do tego serwera. Z racji tego, że nie znam aż zbyt dobrze C++ napisałem wszystko w Javie i śmiga ładnie. Jeszcze jest prościej bo zachowujesz ścisłość
writeInt(1);
readInt(1);
Lepiej zrozumieć klient serwer
Cytat
Na jako, że nie jest to język działający bezpośrednio na procku a w maszynie wirtualnej jest to dość dobry wynik. PHP i Python mają wyniki na poziomie 10 do 20 razy mniej wydajne. Nawet sam Lisp, od 50 lat rozwijany ma tylko podobną wydajność (0.5x). Więc tak - to dobry wynik.
Ale zważcie, Panowie, że ja to pisałem w innym kontekście - aplikacja napisana natywnie vs. w Javie...
Cytat
Jeżeli chcesz napisać coś poniżającego
Poniżającego? Nawet nie miałem takiego zamiaru...
sztosz
6.09.2009, 21:44:20
Kurde, ja mam odpalone Eclipse w tle non stop. Mam ochotę coś popisać to się przełączam ALT+TAB piszę i nie mam problemu. Po restarcie mam problem bo muszę na odpalenie Aptany poczekać kilkanaście sekund, ale potem nie mam żadnych problemów, zwiech ani spowolnień. To już Firefox mi wolniej chodzi od Aptany O.o Nie wiem o co wam chodzi z tą wydajnością, serio.
Jabol
6.09.2009, 21:50:56
Cytat(erix @ 6.09.2009, 22:33:38 )

Ale zważcie, Panowie, że ja to pisałem w innym kontekście - aplikacja napisana natywnie vs. w Javie...
No teraz to sam mi przyznajesz racje? Faktor 2 to w tym przypadku jest dobry wynik.
Cytat(erix @ 6.09.2009, 22:33:38 )

Poniżającego? Nawet nie miałem takiego zamiaru...
Poniżasz Javę od dłuszego czasu.
sztosz
6.09.2009, 22:29:06
Jak można poniżać język programowania/platformę?
~Jabol, wrzuć na luz...
Cytat
Poniżasz Javę od dłuszego czasu.
Argumenty? To, że się wyrażam o czymś negatywnie, to od razu poniżenie? Każdy ma prawo do własnej opinii. Masz jeszcze jakieś "ale"? Zapraszam na PW.
Jeśli już jesteśmy przy wszelkich programach opartych o javę i wirtualną maszynę to niestety ma ona jak dla mnie jeden poważny minus - na uruchomienie środowisk/edytorów o nią opartych potrzeba naprawdę silnej konfiguracji, bo pochłaniają już na starcie znaczne ilości RAM. Jest kolosalna różnica jeśli nawet na gołym, ledwo co uruchomionym systemie odpalimy choćby Eclipse, a system ma 512MB, zaś innym razem 1024MB To jest niestety minus JVM. Potem nie zwiększa ich zużycia drastycznie, ale im dłużej aplikacja działa tym trudniej przełączyć się na jakiekolwiek inne zadanie. Niech ktoś zostawi jakieś wielowątkowe aplikacje Javy tydzień pracujące w tle... Ja tak miałem i po tygodniu z hakiem po Alt-Tab przełączało mi na inną aplikację czasem i kilka minut. Niestety JVM i jej GarbageCollector nie zawsze działają prawidłowo, a po dłuższej intensywniejszej pracy jakiejś kobyłki, gdzie programista nie dba sam o zwalnianie pamięci tylko zdaje się na GC, potrafi wyciec mnóstwo pamięci. Żeby nie było... W Javie, dopóki musiałem, to pisałem (studia). Jednak przejście na linii: kod -> kompilacja do kodu interpretowalnego (na szczęście tylko raz zazwyczaj) -> interpretacja w JVM -> przetworzenie na instrukcje procesora, to czasem długi proces. Tymczasem konkurenci zazwyczaj nie tworzą kodu przechodzącego jeszcze przez maszynę wirtualną lub jej odpowiednik i dlatego lepiej działają, gdyż nie ma "pośredników", tylko od raz idzie się do systemu po zasoby, gdyż po kompilacji masz kod maszynowy, a nie zbiór instrukcji dla pośrednika jakim jest JVM.
sztosz
7.09.2009, 00:53:51
Masz rację, ale coś za coś. Możesz napisać klasę w Javie, a potem mieć jej instancję w Jythonie

Ale ten temat nie jest chyba po to żeby pastwić się nad Javą
Wcale się nie pastwię

Dla słabo znających architekturę Javy wyjaśniłem tylko skąd się bierze owa "mułowatość"

To co moim zdaniem sprawia największą bolączkę w Javie wielu osobom to pisanie GUI. NetBeans są wygodne, ale nieco bardziej rozbudowany skalowalny layout pisać w Javie jest średnio wygodnie nawet w tym IDE. Mój kumpel trzaskający w Javie niemal jak chce, zawsze nad bibliotekami GUI spędzał masę czasu by nic się nie rozłaziło w czasie zdarzeń podczas resize.
Co do "Ale ten temat nie jest chyba po to żeby pastwić się nad Javą" to nie byłbym taki pewien. Temat traktuje jaki język wybrać, a to podchodzi pod wątek, gdyż Java to też język webowy, na dodatek z ogromnymi możliwościami. Warto więc mówić o jego plusach i minusach. A myśmy dopiero co liznęli wierzchołek góry. Co mogę jeszcze zaliczyć do plusów? Łatwość konwersji aplikacji desktop na aplet. To w zasadzie zmiana jednej biblioteki po jakiej dziedziczy obiekt główny
sztosz
7.09.2009, 10:13:29
Pytanie jest jaki język wybrać aby pisać aplikacje okienkowe. Autorowi się wydawało że w C++ nie może pisać aplikacji okienkowych. Polecam przeczytać od początku
Jabol
7.09.2009, 11:24:04
Cytat(thek @ 7.09.2009, 11:00:48 )

Łatwość konwersji aplikacji desktop na aplet. To w zasadzie zmiana jednej biblioteki po jakiej dziedziczy obiekt główny

Moje pytanie: Kto jeszcze w ogóle pisze aplety?
Wracając do tematu, zgadzam się ze sztosem. Ten temat jest na inny temat.
Są rzesze ludzi dla których
"Java" to okrzyk bojowy. Będą się pastwić i wymyślać jakieś nierzeczowe pierdoły (typu
"muli"), nawet jeżeli temat był o wakacjach na Bali.
Teraz, coby się autorowi rozjaśniło: w prawie każdym języku z pierwszej 20 indeksu TIOBE da się robić aplikacje okienkowe. Wyjmując może JS, PL/SQL, Lua; SAS i ABAP nie znam. W reszcie da się pisać okienkowo!
Cytat
Wyjmując może JS, PL/SQL, Lua; SAS i ABAP nie znam.
JS niekoniecznie trzeba wyjmować - jest przecież Adobe AIR i XUL.
Kto odbiega ten odbiega. Java jest językiem w którym da się pisać takie aplikacje i dla wielu jest ona wygodnym językiem do tego typu działań. Wzmianka o aplecie była ciekawostką. Jeśli ktoś chce przenieść projekt z desktop do netu lub vice versa to zmiana w kilku miejscach mu to umożliwia. A to jest plus, bo nie każdy język w banalny sposób na takie coś pozwala. C++ i inne języki w większości wymagają użycia CGI do tego celu. Dla części osób to może być plus. Inna sprawa, że JAVA posiada kilka lekkich bibliotek o ograniczonych ciut możliwościach (choćby dla komórek), więc zagłebienie w ten język może być ciekawym rozwinięciem wiedzy z desktopu. Warto też zwrócić uwagę na to, że jej składnia jest podobna do C++ co dla wielu jest także ułatwieniem przy nauce nowego języka, gdyż nie muszą go poznawać od zera, ale bazują na już posiadanych umiejętnościach. By było śmiesznie to wypowiadam się jako raczej osoba niezbyt przepadająca za tym językiem, ale nie jestem ignorantem i widze jakie ma możliwości w porównaniu do wielu języków, dlatego nie zamierzam jej dyskwalifikować ani jako język desktopowy, ani webowy, gdyż z wersji na wersję poprawiają ją i już teraz część powszechnych opinii o niej jest zwyczajnie przestarzała i nieaktualna.
Osobiście uważam, że jeśli autor pozna dobrze C++ to później śmialo będzie mógł wystartować do "kawusi". Najpierw niech jednak pozna dobrze choć jedna z bibliotek graficznych C++, skoro to go najbardziej interesuje. Temat o bibliotekach graficznych C++ jest w HydeParku już więc niech zajrzy tam autor.
Rookie
7.09.2009, 16:04:38
Zacząłem się uczyć c++.
I jak to zazwyczaj pewnie w tym języku bywa na początkach. Stoję na konsoli

Chciałbym sprawdzić czy zmienna wypełniona przez użytkownika jest liczbą większą niż 0 (wszystkie inne warunki, toj. liczby ujemne, lub litery są błędne i wyświetli się odpowiedni komunikat).
Normalnie w php wyrażenia regularne i wszystko gra ^^.
W c++ nie mam pojęcia jak wyglądają wyrażenia regularne.
Wiem, że to nie temat od tego, dlatego mam prośbę, jak ktoś się zna na wyrażeniach regularnych w c++ mogłby napisać w tym wątku, żebym się do niego na pw zgłosił lub napisać mi pw?
Pozdrawiam.
C++ sam w sobie nie posiada wbudowanej obsługi wyrażeń regularnych. Musisz albo napisać samemu parser do nich albo zdać się na jakąś z bibliotek osób trzecich.
Rookie
7.09.2009, 16:19:55
Znalazłem coś takiego:
Kod
using namespace System;
using namespace System::Text::RegularExpressions;
String ^CodeToCharME(Match ^m)
{
return ((Char)int::Parse(m->ToString())).ToString();
}
int main(array<System::String ^> ^args)
{
MatchEvaluator ^codeToCharME = gcnew MatchEvaluator(CodeToCharME);
Console::WriteLine(Regex::Replace("! ala 65 kota !", "\\d+", codeToCharME));
return 0;
}
Ale zupełnie nie wiem jak to zastosować u mnie. No nic będę próbował na własną rękę dopóki nikt się na pw nie skontaktuje ze mną ;p
Jabol
7.09.2009, 16:20:37
A potem się dziwicie, że się z programistów PHP w całym internecie śmieją!
Wyrażenia regularne kolego to luksus i poteżne narzędzie które stosuje się w skomplikowanych problemach. To że programiści PHP nie potrafią rozwiązywać problemów wprost bo to nie jest cool to inna sprawa. Rozwiązaniem Twojego problemu są funkcje ze standardowej biblioteki C (nie wiem dokładnie jak się ich w C++ używa, ale na pewno są dostępne), a mianowicie
atoi i
strtol. Obie Ci powiedzą jeżeli input to nie liczba a sprawdzić czy jest większa od zera to chyba potrafisz (o instrukcji if nawet chyba phpowcy słyszeli).
A jeżeli chesz porządnej biblioteki do C++, to poczytaj o boost (
www.boost.org).
Pozdrawiam
Rookie
7.09.2009, 23:17:43
Czy jest większa od zera to mam od dawna.
Spokojnie jabol, mniej nerwów. Od 1 mojego postu związanego z c++ minął zaledwie dzień. Po dniu nauki nie trzeba wszystkiego wiedzieć

Po długich cierpieniach udało mi się zrobić
Jeszcze tylko muszę dokonać konwersji z char do float, tym zajmę się jutro (ups, tj. dzisiaj, ale po 15.00 ^^) - mam nadzieję, że nie będzie trudno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.