Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer do domu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
DreqX
Witam
Kupuję serwer na allegro który mi przysyłają do domu np. http://allegro.pl/item736743617_dell_pe_...kazja.html i co dalej? Podłączam go do internetu i już jest, mogę postawić na nim cokolwiek, stronę serwer gry itp.? Czy jak to jest?
nexis
Cytat(DreqX @ 10.09.2009, 21:28:02 ) *
Podłączam go do internetu i już jest, mogę postawić na nim cokolwiek, stronę serwer gry itp.? Czy jak to jest?

Możesz zrobić to samo co teraz siedząc w domu przed laptopem lub stacjonarnym komputerem. Serwery różnią się przede wszystkim przeznaczeniem i co za tym idzie specyfikacją podzespołów, ale serwer możesz postawić zarówno na jednym jak i drugim.
DreqX
Tak, tyle że ja mam wewnętrze IP i mam osiedlówkę którą ma mój ojciec. Kiedyś przekierowywał mi porty, ale to w ogóle nie działało. Jak będzie gdy podłącze do takiego serwera wew. sieć?
l0ud
Będzie się zachowywał tak samo jak zwykły komputer PC... O ile go podłączysz, bo nie mam pewności czy serwery rackowe można od tak podpiąć bez szafy (możliwe)...

Słowem możesz zainstalować na niego vistę i pograć w pasjansa winksmiley.jpg Tak samo zwykły PC możesz użyć jako serwer, kwestia odpowiedniego oprogramowania.
DreqX
Yhy, a wiesz może lub masz jakiś tutek jak już będę miał zew ip, to jak zrobić stronę na kompie żeby była dostępna lub serwer FTP i do tego mieć wszystko czyli podpięcie domeny, baza MySQL itp.
erix
http://tinyurl.com/qufrrq

brzydal.gif
DreqX
Hm..
Ja mam kompa z wew IP i jeżeli kupiłbym router i podłączył do niego komputer i laptopa i na laptopie postawiłbym serwer to by działał? Czy od czego zależy wew IP? Jak podłączę wew sieć to do routera i z routera kabel do laptopa to wszystko będzie chodziło i serwer będzie publicznie dostępny i będę miał zew IP? Czy jak to będzie?
erix
Google: port forwarding
DreqX
Czyli kupuję router, podłączam do niego sieć wew, podłączam do kompa i do laptopa, przekierowuję porty w moim routerze i mam zew IP? To nic nie wpłynie na to, że do routera jest podłączona wew sieć?
Despero
Cytat(DreqX @ 15.09.2009, 13:12:56 ) *
Czyli kupuję router, podłączam do niego sieć wew, podłączam do kompa i do laptopa, przekierowuję porty w moim routerze i mam zew IP? To nic nie wpłynie na to, że do routera jest podłączona wew sieć?

Jasne że będzie miało wpływ. Musisz przekierować odpowiednie porty na routerze który jest wpięty do sieci Internet. Kto Ci dostarcza internet?
DreqX
Mam osiedlowkę (mój ojciec prowadzi, ale on już kiedyś przekierowywał i nie działało)...
erix
Albo on coś źle przekierował, albo Ty to źle obsługiwałeś.
DreqX
Chodzi mi o grę sa-mp (gran theft auto san andreas multiplayer). Tam trzeba w pliku server.cfg ustawić konfigurację serwera np. coś takiego:
Cytat
echo Executing Server Config...
lanmode 0
rcon_password haslorcon123
maxplayers 200
port 8888
hostname  SA-MP Server 
gamemode0 lv 1
filterscripts
announce 1
query 1
weburl haha.gif
anticheat 0

Coś takiego i spytał jaki ma przekierować port, to ja powiedziałem że 8888 i przekierował lecz nie działało. Czy to o ten port chodzi 8888 czy o inny? A i gdy założę serwer w grze, to do klienta serwerów dodaję go za pomocą IP:PORT (11.111.111.11:8888).
erix
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przekierowanie_portów

Cytat
i przekierował lecz nie działało

Albo Ty, albo on zrobił coś nie tak. Do stron www - port 80.
CyberDuck_
Hmmm juz pisalem w innym temacie o tym, ale co do tego przekierowania
to musi byc odpowiednie przekierowanie na odpowiedni port.
Kazdy serwer czy aplikacja obsluguje odpowiedni port i tak dla przykladu
przyjelo sie, ze :
www -> port 80
ftp -> port 21 ale wymagane sa tez 20 i 23
vnc -> 5900 i 5800
shell -> 22
Dodatkowo jest wazny kierunek przesylania informacji i rodzaj
przesylanych pakietow UPD lub TCP.
Twoj tato musial ustawic procz portu rodzaj transmisji (TCP/UDP) .
Byc moze ustawil jedynie porty na TCP, niech sprobuje jeszcze na UDP.
Teraz po Twojej stronie jesli to jest maszyna linuxowa, zreszta to jest
obojetne, ale chodzi o to, ze zeby dany port wyszedl jeszcze na swiat
zewnetrzny lub doszedl do aplikacji to musi byc przepuszczony jeszcze
przez Firewall. Na pewno masz taki plik w konfiguracji serwera gdzie trzeba
dodac dopowiednia regulke, ktora pusci te porty w obie strony.

Teraz do obu pytajacych.
Zamiast bawic sie w kupowanie routera, ewentualnie dodatkowo switchy i
stawianie osobnej maszyny na serwer lepiej jest polaczyc wszystko w jedno.
http://www.nnd-linux.pl/
Tutaj macie opis dystrybucji, ktora specjalnie na te potrzeby zostala stworzona.
To znaczy jest to wlasciwie linuxowy Debian, ale ma wsparcie programowe
pod router, serwer www, ftp, poczty i inne cuda jakie sobie tylko wymarzycie.
Mozna na nim zainstalowac dowolny serwer pod Linux. Na forum znajdziecie
komplete opisy ... Wymagania sprzetowe sa zadne. U mnie na PC 1GHz
Celeron, 500 MB Ram, Dysk 80 GB pracuje router z 50 uzytkownikow w sieci,
serwer www, ftp, poczty, ekg2 i kilka innych aplikacji.
Jak chodzi ? smile.gif http://www.bluelan.pl . Nie ma z nim zadnych problemow.
Restartowalem go chyba z miesiac temu. Nawet backup robie na zywca.

Czyli reasumujac skladasz jakis dowolny PC i instalujesz na nim te
dystrybucje NND, albo Debian, ale wtedy bedziesz musial sie sam martwic
o instalacje pozostalych wszystkich aplikacji. Pozniej podlaczasz to do lacza, a
wyjscie do switch i hulaj dusza. Caly dostep masz przez shell jesli zechcesz, albo
w inny wybrany sposob, ale shell wydaje sie najwygodniejszy i najbezpieczniejszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.