Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Transakcja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Marq
Witam!

Mam problem z stworzeniem zapytania do bazy danych, który mógłby obsłużyć taką transakcję:

- dodaję zamówienie do bazy danych (data złożenia, kto etc etc)

- dodaję pozycje, które były w tym zamówieniu (każda pozycja musi mieć numer zamówienia, które wcześniej dodałem).

w związku z tym moje pytanie brzmi: jak skonstruować transakcję, tak aby nie było problemu z dodaniem numeru id zamówienia do pozycji tegoż zamówienia, które są w innej tabeli?

Pozdrawiam

zzeus
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co chodzi, ale transakcja nie ogranicza się do operacji na jednej tabeli, ogólnie robisz tak:

1. transacion begin
2. dodajesz zamówienie
3. pobierasz id ostatnio dodanego zamówienia
4. dodajesz pozycje zamówienia
5. jeśli wszystko przebiegło pomyślnie robisz commit
6. jeśli gdzieś pojawił się błąd robisz rollback, dzięki któremu w bazie nie pojawią się informacje o zamówieniu i jego pozycjach
Marq
Tak myślałem, ale co, jeśli pomiędzy dodaniem zamówienia a pobraniem ostatniego zamówienia zostanie dodane inne zamówienie? Wtedy pobrane id ostatniego zamówienia nie będzie tym, do którego mają być przypisane pozycje...
zzeus
Będzie, bo zostanie zwrócony id ostatnio dodanego rekordu w ramach połączenia nawiązanego przez tego konkretnego użytkownika
Marq
Ok, dzięki, martwiłem się tylko o to winksmiley.jpg
l3l0
Cytat(Marq @ 11.09.2009, 14:13:29 ) *
Tak myślałem, ale co, jeśli pomiędzy dodaniem zamówienia a pobraniem ostatniego zamówienia zostanie dodane inne zamówienie? Wtedy pobrane id ostatniego zamówienia nie będzie tym, do którego mają być przypisane pozycje...

Witam,

Tak naprawdę zależy to od tego jaki wybierzesz poziom izolacji transakcji. INNODB w MySQL wspiera wszystkie poziomy, więc może nastąpić tzw. DIRTY READ. Jednak domyślne ustawenia (REPEATABLE READ) pozwalają Ci się tym nie martiwć - będzie tak jak pisał zzeus.
Więcej info o poziomach izolacji w mysql znajdziesz np. tutaj - żródło po angielsku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.