Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FULLTEXT oraz skrypt wyszukiwania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
malesja
Mam pytanie o php i MySQL.

Jesli mam wyszukiwarke na stronie, a zmienie sobie teraz tabele na MyISSAM i zastosuje na pole index typu FULLTEXT to czy ten sam skrypt wyszukiwania bedzie mi nadal dziala?
Ponadto jesli w skrypcie php zmienie w skladni SQL z where REGEXP całą składnię SQL stosująć MATCH () i AGAINST () to mi to będzie działać?

W ogole to nie wiem jak w phpMyAdminie zamienic/zrobic tabele z nalozonym indeksem na pole FULLTEXT? Tworze nową tabele MyISSAM ale nie moge W TEJ TABELI DLA POLA dac indeksu FULLTEXT
Bo jak chce to zrobic to ciagle mam ten komunikat:

ALTER TABLE `wyszukiwanie` ADD FULLTEXT (
`Temat`
)
MySQL zwrócił komunikat:
#1283 - Column 'Temat' cannot be part of FULLTEXT index

Możeci mi pomoc jakos sie z tym uporac?
Z gory wielkie dzieki

dr_bonzo
Domyslajac sie budowy twojej tabeli (ktora szczegolowo przedstawiles) wnioskuje ze nie zaposnales sie z manualem.

Cytat
W ogole to nie wiem jak w phpMyAdminie zamienic/zrobic tabele z nalozonym indeksem na pole FULLTEXT?

klikasz ikonke (T)
malesja
nie nie klikac na ikonke T klikam ale to wlasnie wtedy pojawia mi się error. A chcialem zrobic taka prostą tabele aby tylko przetestowac dzialanie, ale nic moge isc dalej bo nie moge zrobic tego indeksu, a to moja tabela

1.  
  2. CREATE TABLE `wyszukiwanie` (
  3. `Id` int(10) UNSIGNED NOT NULL,
  4. `Temat` varchar(100) character SET ucs2 collate ucs2_polish_ci DEFAULT NULL,
  5. PRIMARY KEY (`Id`)
  6. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;
  7.  
wookieb
Kolejny ze zdolnością unikania manuala. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/ful...strictions.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.