Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]upload pliku na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dark0007
Wita wszystkich forumowiczów zaczynam kolejną przygodę z serii informatyki ,tym razem to php.Mam nadzieję ,że miło będzie się z wami współpracowało smile.gif
Więc tak bez obijania w bawełnę.Mam plik php i chcę go wrzucić na serwer ,no ale wiem mniej więcej jakim to programem zrobić ,tylko nie umiem posługiwać się nim i chciałbym abyście podali nazwę jakiegoś dobrego programu i do tego porządną instrukcję do niego.
A drugi ważniejszy problem to taki ,że na serwie na który chcę założyć stronę jest napisane ,że muszę dopisać coś do mojego pliku index.php i to co mam dopisać jest w html.To jak to mam zrobić?
flashdev
Program, którego potrzebujesz to klient ftp
Ze swojesj strony polecam: FileZilla
Instrukcję obsługi pomoże Ci znaleźć google winksmiley.jpg
Kszyhuu
Cytat(dark0007 @ 12.09.2009, 20:21:25 ) *
A drugi ważniejszy problem to taki ,że na serwie na który chcę założyć stronę jest napisane ,że muszę dopisać coś do mojego pliku index.php i to co mam dopisać jest w html.To jak to mam zrobić?

Chodzi Ci o dodanie kodu html do pliku php? Jeśli tak, to po prostu wrzucasz go w plik poza tagami php, lub wywołujesz przez funkcję echo:
  1. <?php
  2. KOD PHP
  3. KOD PHP
  4. KOD PHP
  5. ?>
  6. <html>
  7. KOD HTML
  8. KOD HTML
  9. </html>

Lub:
  1. <?php
  2. echo '<html>
  3. KOD HTML
  4. KOD HTML
  5. </html>';
  6. ?>

Mam plik php i chcę go wrzucić na serwer ,no ale wiem mniej więcej jakim to programem zrobić ,tylko nie umiem posługiwać się nim i chciałbym abyście podali nazwę jakiegoś dobrego programu i do tego porządną instrukcję do niego.

Ja z kolei polecam Total Commander'a. Obsługa jest banalna i wszystko można zrobić intuicyjnie, bez żadnych poradników, ale w razie czego:

1) Odpalasz Total Commander'a
2) Pod opcjami 'pliki', 'zaznacz' etc masz kilka ikonek. Klikasz na dwunastą (taką z napisem 'FTP').
3) Wybierasz opcję 'Nowe połączenie'.
4) W sesja wpisujesz po prostu nazwę. Dowolną.
5) W nazwie hosta wpisujesz nazwę hosta (wiem, odkrywcze).
6) Później tylko wpisujesz w odpowiednie miejsca pass i login Twojego usera FTP. Klikasz 'OK'
7) Klikasz dwukrotnie na nowo utworzone połączenie.
8) Otwiera Ci się katalog z plikami na serwerze, a z drugiej strony masz pliki Twojego dysku twardego.
9) Aby przesłać plik po prostu przeciągasz go z jednej strony na drugą.
haha.gif
dark0007
Jeszcze mam takie jedno głupie pytanie odnośnie punktu 5.W nazwie hosta wpisuje nazwę hosta ,ale z kąt wziąć tą nazwę?
pyro
Cytat(dark0007 @ 13.09.2009, 00:02:03 ) *
z kąt wziąć tą nazwę?

Z kąt? Z kąt raczej jej nie weźmiesz.

Najczęściej jest to localhost.
thek
Cytat(Kszyhuu @ 12.09.2009, 21:16:03 ) *
Ja z kolei polecam Total Commander'a.
Ja także polecam FileZillę. TC ma niestety kilka minusów. Najważniejszym jest brak wznawiania plików w razie zerwania połączenia. Ale inny, bodajże niezałatany jeszcze to pewien robal, który poprzez TC wbija na serwer i dopisuje się do wszystkich plików index, a jeśli takich nie ma to tworzy własny. Poza tym filezilla posiada wiele opcji ciekawychi przydatnych podczas pisania. Ja najczęściej korzystam z takiej, że otwarty z serwera plik po edycji i wciśnięciu zapisz FileZilla próbuje automatycznie zapisać na serwerze. Ty jedynie musisz zatwierdzić to lub odrzucić. Dzięki temu nie musisz kopiować plików z dysku zmienionych i orientować się w tym jak day plk się nazywał smile.gif Po prostu wybierasz plikna serwerze, klikasz edytuj, plik się kopiuje do tempa i otwiera, Ty edytujesz, zapisujesz a po przejściu do okna filezilli dostajesz komunikat, że taki a taki plik się zmienił i czy chcesz te zmiany wprowadzić na serwerze także. Wygoda jak diabli smile.gif
flashdev
Do minusów TC dodam co mnie najbardziej bolało:
- brak wielowątkowości
Kszyhuu
Cytat(flashdev @ 13.09.2009, 12:29:45 ) *
Do minusów TC dodam co mnie najbardziej bolało:
- brak wielowątkowości

To chyba dawno nie oglądałeś TC. winksmiley.jpg
dark0007
A z kąt wziąć tego localhosta bo nie wiem czy dobrze robię i pytam tak dla pewności??
drake88
nie z kąt tylko skąd, po prostu w nazwie hosta wpisz localhost, nigdzie go nie szukaj...
dark0007
Jak wpisze local host i próbuje się połączyć to wywala "przekroczony czas połączenia!"
drake88
nie local host tylko razem: localhost
WebKing
Otóż nie, "przekroczony czas połączenia!" oznacza że serwer nie jest włączony.
dark0007
A jak go mam włączyć?
nexis
na serwie na który chcę założyć stronę

~dark0007 raczej nie chce jej wrzucić na localhost tylko na komercyjny serwer. Gdzie zarejestrowałeś/wkupiłeś serwer? Rejestrująć serwer np. w home.pl, twój host brzmi nazwaużytkownika.home.pl.
dark0007
Dobra.niby już wszystko działa ,tylko jak chce się połączyć z serwerem to wywala taki błąd "530 Login incorret..." ,a hasło i login na 100% są dobre.
nexis
Cytat(dark0007 @ 13.09.2009, 14:14:30 ) *
wywala taki błąd "530 Login incorret..." ,a hasło i login na 100% są dobre.

Nie mów na 100%, bo komunikat też twierdzi, że w 100% dane są niepoprawne. I kto ma rację? Może zdradzisz nam u jakiego usługodawcy masz serwer, bo pewnie znajdzie się ktoś, kto korzysta również z jego usług i będzie mógł coś podpowiedzieć. Radzę również przeczytać uważnie e-maila otrzymanego po rejestracji usługi jak również przejrzeć dział pomocy na ich stronie. Jeśli to nie firma "krzak", to w 99% znajdziesz tam odpowiedź. Poza tym nie widzę przeszkód, żeby do nich napisać/zadzwonić i zapytać ich bezpośrednio.
CyberDuck_
Jesli chodzi o Total commander to dawno juz tych
bledow o ktorych piszecie nie ma. Poza tym aby
odnowic liste plikow wystarczy nacisnac ctrl + R i po
problemie. To sa podstawy. Dodatkowy atut na korzysc
TC to to ze ten program sluzy nie tylo do przesylania
plikow na ftp. No ale jak kto tam woli. Ja osobiscie
uzywam TC od dlugiego czasu. Mam tez fileZille i
uzywam jej jedynie z koniecznosci.

Co do polaczen ftp w hosta podajesz adres w podany
sposob przez uslugodawce czyli 'hosta.pl' bez nazwy
uzytkownika na poczatku. Podanie hasla i loginu odpowiednio
przeniesie Cie do Twojego foldera na serwerze.
Pliki, ktore tam umieszczasz ladujesz zwykle do foldera
public_html tak aby byly widoczne na swiat. Znaczy
dopiero umieszczone w tym folderze moga byc
widoczne jako adres_twojej_strony/plik .
dark0007
Mam serwer na http://www.osemka.pl/
CyberDuck_
Probowalem tam zalozyc konto i o ile udalo mi sie
zalozyc nowe konto na moj nick to szlak mnie trafil przy
zakladaniu konta www biggrin.gif Nigdzie nie moglem znalezc linka
do zakladania hosta, ale jest tam przycisk informujacy dokladnie
co nalezy wpisac do danych polaczeniowych na ftp, itd ...
Przeczytaj dokladnie te informacje i sie do nich zastosuj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.