Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pobrać dane z tabeli i wstawić je do formularza.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
osa2t
Witam,

Tworze projekt wypożyczalni. Za pomocą formularzy dodaje do MySQL dane o wypożyczeniach. Ten etap działa mi poprawnie. Niestety za każdym razem dane klienta (każdy klient mi inne ID) muszę wpisać ręcznie. Dane o klientach mam przechowywane w tabli. Jako można pobrać dane z tabeli a następnie dodać ją jako listę rozwijaną w formularzu. Bardzo proszę o pomoc/wskazówki.

Pozdrawiam,
nowotny
Znaczy się potrafisz dodać rekord do tabeli ale nie potrafisz pobrać rekordów...? Toż to podstawy... looknij sobie w jakiś pierwszy lepszy tutorial do mysql+php lub do manuala...
zegarek84
ja raczej widzę inny problem - skąd wcześniej On ma mieć pewność, że wpisuje pełne poprawne dane??

moim zdaniem ma na myśli coś w stylu wyszukiwarki gdzie może wpisać (wygodniej będzie w osobnych polach imię lub nazwisko) i jeśli js nie działa to wynik wyszukiwania przekazać w sesji do następnej strony (i tak jak chciałeś to wyniki do listy rozwijalnej)....

ale jest jeszcze lepsze (nie koniecznie dla Ciebie [troszku więcej kodu^^] ale wygodniejsze w użytkowaniu tongue.gif) rozwiązanie - skoro jest to w sumie taki projekt co za wielu użytkowników nie będzie miał to o wydajność nawet na kiepskim sprzęcie nie musisz się martwić a więc podepnij tą wyszukiwarkę pod ajax (lub dhtml z dynamicznym podpinaniem js - ale to żadko jest eleganckie - sorki - takie lekkie zboczenie gdyż kilka razy musiałem załączać dane których nie można było przesłać ajax'em niestety ^^) i po każdym kliknięciu klawisza (coś ala google ale z boku) zwróć zmienioną listę rozwijalną (czy przez dom czy przez inner to już Twoja sprawa ;p) - czyli co kliknięcie odwołuj się do "swojej" wyszukiwarki i zwracaj wyniki - no ale listę nie będziesz podawał nie wiadomo jak długą - dla wygody możesz podać z boku liczbę wyszukanych użytkowników - chcący się zabezpieczyć przed wyłączonym js to akapit wyżej (a dla "duala" też logicznie da się zrobić na tym samym widoku - a więc tych samych wynikach wyszukiwania prawie [lub w ajax dodajesz dodatkowy parametr i ślesz inny widok winksmiley.jpg] ;p

ale żeby się nie przepracować to zapytaj się czy jest włączony js i wytłumacz co i jak winksmiley.jpg - jak już wspomniałem dane między stroną przy wyłączonym js przesyłaj przez zmienne sesyjne winksmiley.jpg [ja to robię deczko inaczej ale idea jest taka sama]... a zapomniałbym - można też w cookies ale jest limit na ich wielkość i po za tym są wysyłane z każdym zapytaniem http i pozatym nie powinno się przekazywać parametrów między stroną jawnie (ajax to inna bajka ;p - ale jakby nie było przy znajomości curl'a wszystko da się "podejrzeć")
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.