Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Pamięć podręczna a subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sannin
Witam,

czy jest jakiś sposób, żeby przeglądarka nie wczytywała dla każdej subdomeny od nowa grafiki? Mam profil użytkownika sannin i sannin2 grafika w topie na każdym profilu jest identyczna. Jak wchodzę na sannin.domena.pl ładuję grafikę, wchodzę na sannin2.domena.pl ładuję grafikę od nowa zamiast pobrać z cache. Czy jest na to jakaś rada?
Kszyhuu
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale poczytaj trochę o Entity Tags (ETag). Ciężko znaleźć coś po polsku, więc jeśli masz problemy z angielskim to walnę coś w stylu manuala. Dodatkowo warto zainstalować wtyczkę YSlow do Firefoxa. Pokaże Ci ona jak zoptymalizować stronę, aby była szybciej przetwarzana. winksmiley.jpg
erix
Cytat
Czy jest na to jakaś rada?

A nie możesz zrobić jednej wspólnej subdomeny na grafiki?

Cytat
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale poczytaj trochę o Entity Tags (ETag).

No niby tak, ale pozostaje jeszcze kwestia ciastek, wysyłania żądań; dla wspólnej subdomeny ustawiony expire i przeglądarka nie wysyła (zazwyczaj) niczego, a tak by zeszło z nagłówkami parę KiB.
flashdev
Cytat(sannin @ 14.09.2009, 20:06:14 ) *
Witam,

czy jest jakiś sposób, żeby przeglądarka nie wczytywała dla każdej subdomeny od nowa grafiki? Mam profil użytkownika sannin i sannin2 grafika w topie na każdym profilu jest identyczna. Jak wchodzę na sannin.domena.pl ładuję grafikę, wchodzę na sannin2.domena.pl ładuję grafikę od nowa zamiast pobrać z cache. Czy jest na to jakaś rada?

Np. utworzyć subdomenę img.domena.pl i tam umieszczać wszystkie obrazy. Z każdej strony linkować do tej właśnie subdomeny.
sannin
Mam w .htaccess coś takiego

Cytat
RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpg|gif|png|js|css)$ [NC]

ale to nic nie daje bo i tak doczytuje.

Cytat(flashdev @ 14.09.2009, 20:58:03 ) *
Np. utworzyć subdomenę img.domena.pl i tam umieszczać wszystkie obrazy. Z każdej strony linkować do tej właśnie subdomeny.

No tak, jest możliwość podawania bezpośrednich linków jak domena.pl/obrazek.jpg, ale jakoś prościej?
erix
Cytat
No tak, jest możliwość podawania bezpośrednich linków jak domena.pl/obrazek.jpg, ale jakoś prościej?

No teoretycznie jest - dajesz przekierowanie 301 na subdomenę z obiektami statycznymi.

Ale lepiej będzie jednak podać bezpośrednie URL, mniejsze straty transferu. ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.