Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Upload + automatyczny update strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasz_ugr
Witam,
Strona ktora chcialbym zmodernizowac zawiera liste raportow. Chodzi o to ze chcialbym napisac/znalezc skrypt dzieki ktoremu wystarczyloby zrobic upload za pomoca przegladarki i automatycznie strona zostalaby zaktualizowana o kolejny raport. W chwili obecnej aktualizacja polega na dodaniu kolejnych pozycje w HTML co jest raczej zmudne... Prosze o wskazowki w jaki sposob sprawic by kolejne pozycje z katalogu raportow po uploadzie automatycznie pojawialy sie. Mam wrazenie ze jest to proste ale niestety nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z PHP, a po paru godzinach poszukiwan nie udalo mi sie natrafic na nic co by przypominalo skrypt o ktory mi chodzi. Z gory bardzo dziekuje za wszelkie wskazowki. Pozdrawiam.
Spawnm
albo robisz mini cms z db i w bazie trzymasz raporty dodawane z panelu, albo jeśli jesteś słaby z php i mysql
osobny pliczek z raportami i aktualizujesz go dzięki file_put_contents();
lukasz_ugr
Jestem b. slaby z php. Moglbym jeszcze zapytac z jakich jeszcze funkcji musialbym skorzystac i jakiego typu bylby to pliczek (txt z lista raportow). Ja to sobie wyobrazam w ten sposob ze wchodzac na strone uploadu w jednym oknie podawalbym sciezke do pliku ktory bylby wysylany na serwer (skorzystalem z gotowego rozwiazania znalezionego w sieci)natomiast w drugim oknie nalezaloby wpisac tytul ktory pojawialby sie na stronie z zalinkowanym raportem (niestety tu zaczynaja sie schody).
Dziekuje za pomoc smile.gif
Spawnm
sprawdzałeś co robi ta funkcja ?
formularz html + zabawa z zmiennymi i tą funkcją.
+ jakieś uwierzytelnienie do tego aby wszyscy nie mogli dodawać .
Ale i to można załatwić tym samym formem i jakimś if'em

I takie pytanko bo się pogubiłęm , ty chcesz uploadować jakieś pliki czy dodawać treść z kodem html ?
lukasz_ugr
I to i to... jednoczesnie...
Tak jak napisalem wczesniej... w formularzu z mozliwoscia wybrania pliku (raportu) do uploadu na serwer oraz w drugiej komorce tytul pod jakim bedzie raport widoczny nastepenie w przegladarce z mozliwoscia sciagniecia (obejrzenia) po kliknieciu na link (obecnie jest to zrealizowane w html w najprostszy mozliwy sposob). Chcialbym to zautomatyzowac poniewaz raportow jest b. duzo a update strony nie jest moim glownym obowiazkiem i na to nie mam czasu...
Bradzo dziekuje za wszystkie uwagi smile.gif
Spawnm
w takim wypadku to potrzebna funkcja move_uploaded_file(); do zapisu pliku i baza z tabelką
id,tytuł,img
poczytaj w sieci / forum o uploadowaniu plików na server, potem nazwa pliku i tytuł z forma do db, a o tym masz w każdym kursie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.