Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przeglądarka: telefon komórkowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Puzi
Witam,
Mam takie pytanie...
Chcę zrobić mini stronę dla telefonów komórkowych. Onet i Gazeta.pl automatycznie po wejściu na onet.pl i gazeta.pl odsyłają użytkownika odpowiednio na lajt.onet.pl i m.gazeta.pl... i mam pytanie... jak wykryć że użytkownik przegląda stronę z przeglądarki w telefonie??

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
thek
UserAgent w przeglądarce... Sprawdzasz i wiesz co wlazło więc się dostosowujesz. Rozpoznasz OS jako choćby Symbian, albo konkretną przeglądarkę dla komórek. Poza tym mają one z reguły małe wyświetlacze, więc możesz próbować wyłapać wielkość okna winksmiley.jpg
mls
Cytat(thek @ 15.09.2009, 23:23:00 ) *
Poza tym mają one z reguły małe wyświetlacze, więc możesz próbować wyłapać wielkość okna winksmiley.jpg

Naprawdę, rewelacyjny pomysł. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że niektóre z telefonów nie obsługują JavaScriptu...
Jedyny sposób na rozpoznanie, to reakcja na User-Agent oraz nagłówek Accept.
Riklaunim
iPhone, Android, nowsze BlackBerry, (Opera Mini) bez problemu obsługują współczesne standardy. Wszystkie "niższe" starsze przeglądarki mobilne obsługują tylko ich część. Wersję mobilną można zrobić rozpoznając user-agent, czy też dla tych nowszych przeglądarek (i stanowiących raczej gros ruchu mobilnego) można dodać alternatywny arkusz CSS smile.gif
Polecam Emulatory mobilnych przeglądarek internetowych i Tworzenie stron pod iPhone, Androida i inne urządzenia mobilne - wykorzystując oddzielny arkusz CSS smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.