Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] kłopot z distinct
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam takie szybkie pytanko odnośnie zapytania do bazy. Potrzebuje wybrać niepowtarzające się rekordy z kolumny "kod" w tabeli "kody". Niby prosta sprawa ale jednak coś mi tu nie tak wychodzą wyniki. Dokładnie to problem tkwi w tym, że zamiast unikalnych rekordów otrzymuje ich całą listę tak jakby nie było tej klauzuli Distinct. Moje zapytanie do bazy:
  1. $result = mysql_query("SELECT DISTINCT kod, id FROM test_kody LIMIT 0,100;") or die(mysql_error());
  2. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  3. {
  4. extract($row);
  5. echo "<a href='index.php?url=szczegoly-kodu&wybor=" . $row['id'] . "'>" . $row['kod'] ."</a>&nbsp;";
  6. }

Co w tym zapytaniu jest źle, że nie działa ono tak jak ma...? Jeśli ktoś z Was może mi coś podpowiedzieć to proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam, Łukasz.
nospor
distinct dotyczy calego wiersza, a ze ty dodales ID ktore w kazdym wierszu jest inne.... winksmiley.jpg

Uzyj group by po polu KOD
lukash82
Ok, działa. Dzięki za pomoc. Zapomniałem całkowicie o tym szczególe:/ Pozdrawiam, Ł
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.