Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP, MySQL, APACHE intensywny trening
Forum PHP.pl > Inne > Książki > Pytania
bushaya
Witam, podczas zwiedzania empiku zaopatrzyłem się w tą książkę - http://komputeks.pl/product_info.php/produ...212b2c143d924f1. Wg. mnie była najrozsądniejsza. Potrzebowałem książki, która nauczy mnie php od podstaw. Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat tej książki? Jaką metodę nauczania preferujecie, przepisywać każdy kod na komputer czy np. na zakończenie rozdziału przepisać kilka linijek kodu. Chciałbym znaleźć metodę, która będzie najlepsza i dzięki której najwięcej zapamiętam.
Riklaunim
Przepisywanie kodu nauczy cię co najwyżej używania klawiatury. Najlepsze są książki objaśniające kod i algorytmy za pomocą krótkich fragmentów kodu, a nie klepanym od zera kodem na kilkanaście stron książki typu "Rozdział 22. Tworzenie witryny sklepu internetowego (493)" - bo to mało uczy - trudno zrozumieć działanie takiej ilości kodu na raz, jak i wątpliwe jest by stosowali jakiś framework i/lub zrobili to ładnie i przyjemnie winksmiley.jpg
askone
Zgadzam się z przedmówcą. Sam popełniłem podobny błąd, kupując książkę "Jak napisać własnego CMS". Cała książka to mnóstwo kodu, w dodatku kodu pisanego strukturalnie. No i oczywiście bez wykorzystania frameworka... Jedno co mogę doradzić to abyś przeczytał, przejrzał książkę i starał się zrozumieć. Kolejnym etapem powinno być samodzielne pisanie rozwiązań podobnych jak przedstawiane.

ps. Możesz też tak, jak ja to robię starać się rozwiązywać samodzielnie "problemy" przedstawiane tutaj na forum winksmiley.jpg To rozwiązanie łączy naukę z pomocą innym winksmiley.jpg

Pozdrawiam
bushaya
A czy ta książka wystarczy, abym opanował podstawy PHP i MySQL?
Pisanie Shoutboxa, modułu logowania, rejestracji, ukrywania części strony dla niezalogowanych jest trudne? Powiem szczerze, że książka spełnia moje oczekiwania, ma tyle informacji, że na pewno po pierwszym przeczytaniu tego wszystkiego nie zapamiętam.
Riklaunim
Tyle że ona nauczy cię kopiować ten kod. Napisanie shoutboxa w dobrym frameworku to 15 minut roboty, a jego rozbudowa będzie równie łatwa. System użytkowników i uprawnień przy okazji pewnie dostarczy framework - uniwersalny i bezpieczny.

Nie jest ważne czy potrafisz napisać daną funkcjonalność, liczy się jak to zrobisz, szczególnie jeżeli chcesz dalej uczyć się programowania smile.gif Czy też szukać z czasem pracy jako programista PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.