Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX] Podtrzymanie sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wizard144
Witam!

Mam stronę internetową. Używam na niej AJAX-a. W plikach ajaxa wykonywane są różnorakie skrypty które pobierają zmienne wynikowe zapytanie ze zmiennymi sesyjnymi. To jest nieważne.

Moje pytanie jest następujące - czy ma sens tworzenie systemu "podtrzymania" sesji w technologii ajax ?

przykładowo za pomocą advAJAX odpalanie pliku który zapisuje coś do zmiennej sesyjnej (tylko w celu podtrzymania jej zycia)?

Mój hosting nie oferuje ingerencji w pliki configuracyjne php.

Pozdrawiam!
ArekJ
A zakładasz, że użytkownik będzie tak długo siedział na stronie bez ruchu, że sesja może wygasnąć?
wizard144
Sam mam ten problem jako administrator. Jest to gra internetowa. Jeśli długo nic się nie dzieje po prostu zostaje wylogowany.

Mam też drugi problem. AJAX (chyba) zamula mi strasznie przeglądarkę... Nie wiem dlaczego. Jeśli dłuższy okres czasu nic nie dzieje się na stronie to zawiesza się.

Podejrzewam że z powodu że wygasa sesja i wszystkie zmienne lokalne (tak mi sie wydaje) to skrypty AJAXA nie są wykonywane... A że jest ustawiony interwał (na niektórych) to zamula...

Czy to jest możliwe?
wookieb
Cytat(wizard144 @ 20.09.2009, 14:57:40 ) *
Sam mam ten problem jako administrator. Jest to gra internetowa. Jeśli długo nic się nie dzieje po prostu zostaje wylogowany.
Jest coś takiego jak istnienie ciasteczka do czasu zamknięcia przeglądarki. Poczytaj http://php.net/setcookie

Cytat
Mam też drugi problem. AJAX (chyba) zamula mi strasznie przeglądarkę... Nie wiem dlaczego. Jeśli dłuższy okres czasu nic nie dzieje się na stronie to zawiesza się.
To bardzo możliwe, jeżeli robisz w aplikacji śmietnik ze zmiennymi. Oraz gdy nie czyścisz identyfikatorów interwałów bądź timeoutów (clearTimeout, clearInterval)

A tak swoją drogą zainstaluj firebuga i podejrzyj co wczytuje ajax.
wizard144
Ok dzięki, zaraz sprawdzę...

Co do ciastek, juz robiłem system na ciastkach do podtrzymywania sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.