Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z instalacją memcached
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
servs
Witam!

Potrzebuję zainstalować na serwerze memcached, bo tego wymaga strona, którą chcę uruchomić.
Jednak już po wpisaniu do konsoli
Cytat
phpize

wyskakują mi błędy
Cytat
Cannot find config.m4.
Make sure that you run '/usr/local/bin/phpize' in the top level source directory of the module

Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem sad.gif

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!
mydoom.h
Musisz odpalić phpize w katalogu, w którym znajduje się config.m4
servs
Udało mi się jedynie dojść do katalogu /usr/local/bin. Jak chcę wejść jeszcze w phpize, to wypisuje mi takie coś
Cytat
#:/usr/local/bin# cd phpize
-bash: cd: phpize: Nie jest katalogiem

Nic z tego nadal nie rozumiem sad.gif
atsuki
wchodzisz do katalogu glownego w ktorym masz twoja strone i wpisujesz w tedy w konsoli phpize
servs
Ehhh przepraszam za swoją niewiedzę ale...
Jaka jest ścieżka do przykładowego katalogu www w przypadku systemu directadmin? :]

Pozdrawiam!
mydoom.h
/home/user/domains?

jakoś tak
servs
Niestety, bez zmian..
Znalazłem ładny opis krok po kroku jak instalować memcached, ale pomimo (niby) braku błędów, po prostu nie działa.
Wszystko robię zgodnie z instrukcją z w phpinfo() nic o memcached, a strona nie działa dalej sad.gif

Dodam, że błąd pojawił się przy poleceniu sudo bash i restartem apache'a poprzez
Cytat
# /etc/init.d/apache2 restart

Ponadto plik php.ini nie znajdował się we wskazanym folderze.

Proszę o dalszą pomoc sad.gif
mydoom.h
Dodałeś info w php.ini o memcached ?

Może czas zatrudnić administratora (( winksmiley.jpg ))
servs
Dodałem.

Nie kolego, najwyższy czas nauczyć się tych klocków.
erix
phpize odpalałeś w katalogu ze źródłami PECL Memcached? Jeśli nie, masz przyczynę problemu.

Cytat
Ponadto plik php.ini nie znajdował się we wskazanym folderze.

Otwórz sobie phpinfo i zobacz, gdzie poszukiwany jest php.ini.
servs
Napisałem, że dodałem, więc chyba jasne, że odnalazłem ten plik. Proszę czytać poprzednie wypowiedzi.

Szczerze, to już nie wiem co tu jest grane... Na każdej stronie jest inna, całkowicie odmienna instalacja memcache...
http://php.net.pl/manual/pl/memcache.installation.php
http://www.lullabot.com/articles/how_insta...che_debian_etch

Proszę o konkretną pomoc, ew jakieś pytanie, które pomogą namierzyć problem.
erix
Cytat
Napisałem, że dodałem, więc chyba jasne, że odnalazłem ten plik. Proszę czytać poprzednie wypowiedzi.

Nie miałem na myśli phpize. Tak BTW, gdyby było jasne, to bym nie pytał, zwłaszcza po stwierdzeniu:
Cytat
Jaka jest ścieżka do przykładowego katalogu www w przypadku systemu directadmin? :]

jest obowiązkiem zapytać. tongue.gif

Nawiasem, masz całą paczkę ściągniętą? Pokaż listing z katalogu źródeł precelka.
servs
Sorry, że pytam, jeśli to takie oczywiście, ale chodzi o logi z np. putty? smile.gif
erix
Nie... dry.gif

Wynik działania komendy np. ls z katalogu, w którym odpalasz phpize.
servs
Cytat
#:/usr/local/bin# ls
curl freetype-config libpng12-config memcached-debug mysqladmin pcretest pecl phpize xmllint
curl-config iconv libpng-config mp2bug pcre-config pear php xml2-config xslt-config
event_rpcgen.py libmcrypt-config memcached mysql pcregrep peardev php-config xmlcatalog xsltproc
erix
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=663199
Cytat
phpize odpalałeś w katalogu ze źródłami PECL Memcached? Jeśli nie, masz przyczynę problemu.
servs
Przedstawię może po kolei polecenia, które wydałem serwowi przez ssh..

Cytat
wget http://www.monkey.org/~provos/libevent-1.4.8-stable.tar.gz
tar xfz libevent-1.4.8-stable.tar.gz
cd libevent-1.4.8-stable
./configure && make && sudo make install
sudo ln -s /usr/local/lib/libevent-1.4.so.2 /usr/lib
wget http://danga.com/memcached/dist/memcached-1.2.6.tar.gz
tar xfz memcached-1.2.6.tar.gz
cd memcached-1.2.6
./configure && make && sudo make install
memcached -d -m 1024 -u root -l 127.0.0.1 -p 11211
apt-get install php5-memcache

Edycja pliku /etc/php5/conf.d/memcache.ini i dodanie linijki „extension=memcache.so”

Cytat
/etc/init.d/apache2 restart

Po wywołaniu phpinfo() po memcache nie ma śladu. Strona wykorzystująca memcache również nie działa.

Nie działa także polecenie /etc/init.d/apache2 restart
Cytat
#:~/wget-1.8.2/libevent-1.4.8-stable/memcached-1.2.6# /etc/init.d/apache2 restart
-bash: /etc/init.d/apache2: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Polecenie sudo również nie wchodzi.

Wydaje mi się, że wszystko było wykonywane w odpowiednim katalogu.

Pozdrawiam!

erix
Zacznijmy od tego, w jaki sposób instalowałeś PHP oraz Apache. Domniemam, że z paczek, ale lepiej się upewnić.

Poza tym, instaluj rozszerzenie z oficjalnych źródeł: http://pl.php.net/manual/pl/memcached.installation.php
servs
Na starcie zainstalowałem całego direct admina czyli już z apache, php, mysql...

Jeśli chodzi o źródło, to właśnie stąd brałem komendy -> wg pierwszej notki "Installing PHP5 Memcache(...)".
erix
Cytat
Na starcie zainstalowałem całego direct admina czyli już z apache, php, mysql...

To w jego dokumentacji szukaj miejsc, w których trzymana jest konfiguracja.

Cytat
Jeśli chodzi o źródło, to właśnie stąd brałem komendy -> wg pierwszej notki "Installing PHP5 Memcache(...)".

Ale pliki źródłowe też. tongue.gif Nie wiem, skąd tam wziąłeś np. libevent...
servs
Niestety, jak widzę, twórcy DA niewiele o nim powiedzieli.. DOKUMENTACJA

Apropo paczek.. Rozumiem, że mam je ściągnąć na serwer poprzez wget, zwyczajnie rozpakować i ponowić próbę instalacji?
erix
Poczytaj na stronie manuala PHP, jak się instaluje paczki. Tam jest napisane krok-po-kroku, co trzeba.

Cytat
Niestety, jak widzę, twórcy DA niewiele o nim powiedzieli.. DOKUMENTACJA

Tak? Jakoś tu jest wszystko: http://help.directadmin.com/
servs
Wszystko ładnie, pięknie, tylko jak sobie poradzić z czymś takim przy instalacji?
Cytat
# pear install foo
pear.php.net is using a unsupported protocal - This should never happen.
install failed

erix
Co Ty w ogóle wykonujesz...? Dalej chcesz zainstalować memcached...? O.o
servs
Nie pear, a jest napisane, że do tego jest on potrzebny, więc usiłuję go zainstalować.
erix
Nie wiem, gdzie Ty w PECL znalazłeś PEAR...
servs
No cóż..

Cytat
#:/usr/local/bin# phpize
Configuring for:
PHP Api Version: 20041225
Zend Module Api No: 20060613
Zend Extension Api No: 220060519
Cannot find autoconf. Please check your autoconf installation and the
$PHP_AUTOCONF environment variable. Then, rerun this script.

#:/usr/local/bin# ./configure
-bash: ./configure: Nie ma takiego pliku ani katalogu
erix
Nie w katalogu bin, tylko w KATALOGU ŹRÓDEŁ TEGO ROZSZERZENIA.

Dwa razy to pisałem, ciężko zrozumieć? Może zacznij od poznawania podstaw Linuksa?
servs
Na źródle też nie chodzi. Z resztą kombinowałem już na wiele sposobów, nawet wrzucając całość w bin..

Dobra. memcached jest. Ale uruchamiany przez.. Apache(?)
Resztę usług uruchamia root.

Pomimo tego na stronach dalej widnieje error Fatal error: Class 'Memcache' not found in...
erix
Bo w PHP MUSISZ mieć zainstalowaną bibliotekę kliencką. A ten PECL właśnie nią jest.
servs
No ok, tylko tą stronę co mi podałeś, to jest tylko opis na platformę windosowską.
Natomiast to, co znalazłem na linuxa (http://coding.derkeiler.com/Archive/PHP/ph...4/msg00546.html) Nie działa na żadne polecenie.
erix
Cytat
No ok, tylko tą stronę co mi podałeś, to jest tylko opis na platformę windosowską.

Nie wiem, co to jest platforma windosowska, ale jeśli miałeś na myśli Windows i tego linka: http://pl.php.net/manual/pl/install.pecl.phpize.php

To Ty lepiej - w takim razie - poucz się troszeczkę o konsoli w Linuksie, bo się nie zrozumiemy, a wątek ciągnie się już aż 34 posty. Nie wiesz, jak kłaść cegły, to jak chcesz mur stawiać? Uzupełnij podstawy, dopiero wtedy będziemy mogli porozmawiać wspólnym językiem, a nie ja proszę o coś, to Ty robisz co innego.
servs
Ahh sorry pomyliłem linki.
Wiem, że muszę się pouczyć linuxa, ale tego memcache jestem zmuszony dociągnąć do końca.

Najpierw muszę ściągnąć te extname
Tyle że tak:
-co to jest 'extname'
- dlaczego wyskakuje mi coś takiego
Cytat
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library './memcache.so' - ./memcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory in Unknown on line 0
pear.php.net is using a unsupported protocal - This should never happen.
download failed
erix
Cytat
Wiem, że muszę się pouczyć linuxa, ale tego memcache jestem zmuszony dociągnąć do końca.

Nie pomyliłeś kolejności?

Cytat
-co to jest 'extname'

O matko, to już zabronili myśleć...? extname, czyli nazwa rozszerzenia do podstawienia... dry.gif

Cytat
- dlaczego wyskakuje mi coś takiego

Bo nie masz tego pliku, przecież jest wyraźnie napisane.

Ogólnie: albo zleć to komuś, albo najpierw się poucz, dopiero potem porywaj się na kompilację oprogramowania. Dostałeś już tyle wskazówek, że powinieneś sobie poradzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.