Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zmiana nazwy zmiennej w ciągu tekstowym ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jolam
Hejka

W moim skrypcie stworzyłam dwie zmienne jedna $content_PL, a druga $content_EN. Mam też zmienną $la w której trzymam wartość języka albo "pl" albo "en". I teraz chciałabym napisać wyświetlanie odpowiedniej zmiennej z treścią w zależności od $la. Teraz używam pętli IF, ale czy da się jakoś inaczej? Prościej? Może tak poskładać $content_$la, żebym mogła potem w kodzie mieć tylko jedno echo. Podpowie mi ktoś?

pozdrawiam Jola
nospor
zmienne zmienne
http://pl.php.net/manual/pl/language.variables.variable.php
jolam
ale to pomieszane
czy dobrze zrozumiałam:
$la='pl';
$a= 'content_' . $la;
echo $$a //wyświetlam zawartość zmiennej $content_pl

dobrze?
Spawnm
tak,
wyświetli treść z $content_pl , tylko brak ci ; po echu

(aż tak trudno samemu sprawdzić?)
jolam
Chciałam się upewnić czy to mi przez przypadek nie wyszło. Ale to nadal nie rozwiązuje moim kłopotów, bo ja chce żeby jakaś zmienna przyjmowała raz wartość ze zmiennej $content_pl a raz z $content_en. Czyli teraz ten napis muszę na zmienną zamienić i tego to już nie wiem jak napis na zmienną zamienić. bo to wszystko zmienia zmienne na tekst, a ja potrzebuje też w drugą stronę wacko.gif

pozdrawiam serdecznie Jola
Spawnm
?

Poczytaj to:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...mp;#entry662100

Może znajdziesz coś z czym ci łatwiej pójdzie winksmiley.jpg
jolam
No ja czytałam tamten wątek i zdecydowałam się właśnie na takie rozwiązanie. Pomożesz mi z tymi zmiennymi zmiennymi? Co przypisac zmiennej $res aby wyświetlał się raz $content_pl a raz $content_en w zależności od $la. Czuje, że już blisko jestem, ale czegoś niestety brakuje sad.gif

pozdrawiam Jola
nospor
No ale przeciez masz to zrobione! Ten kod:
  1. $la='pl';
  2. $a= 'content_' . $la;
  3. echo $$a ;

to wlasnie to jest to. co ty jeszcze chcesz?
Retio
A co dokładniej chcesz uzyskać, pokaż kod smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.