od razu przedstawie skrypty które do tej pory zrobiłem:
>> Dodawanie "sympozja"
<?php include_once("admin_header.php"); $message = NULL; $data = FALSE; $message .= '<p>Podaj date!</p>'; }else{ $data = $_POST['data']; } $nazwa = FALSE; $message .= '<p>Podaj nazwe / temat sympozjum!</p>'; }else{ $nazwa = $_POST['nazwa']; } $czas_trwania = FALSE; $message .= '<p>Podaj przewidywany czas trwania sympozjum!</p>'; }else{ $czas_trwania = $_POST['czas_trwania']; } $prowadzacy = FALSE; $message .= '<p>Podaj imie i nazwisko prowadzacego!</p>'; }else{ $prowadzacy = $_POST['prowadzacy']; } $ilosc_miejsc = FALSE; $message .= '<p>Podaj ilosc miejsc!</p>'; }else{ $ilosc_miejsc = $_POST['ilosc_miejsc']; } $opis_min = FALSE; $message .= '<p>Nie wprowadzono opisu minimalnego!</p>'; }else{ $opis_min = $_POST['opis_min']; } $opis_max = FALSE; $message .= '<p>Nie wprowadyono pelnego opisu!</p>'; }else{ $opis_max = $_POST['opis_max']; } $adres = FALSE; $message .= '<p>Nie wprowadzono adresu!</p>'; }else{ $adres = $_POST['adres']; } $info_dod = 'Nie podano informacji dodatkowych.'; }else{ $info_dod = $_POST['info_dod']; } if($data && $nazwa && $czas_trwania && $prowadzacy && $ilosc_miejsc && $opis_min && $opis_max && $adres) { require_once('./db_config.php'); $query = "INSERT INTO harmonogram (`data`, `nazwa`, `czas_trwania`, `opis_min`, `opis_max`, `prowadzacy`, `ilosc_miejsc`, `adres`, `info_dod`) VALUES ('$data' , '$nazwa' , '$czas_trwania' , '$opis_min' , '$opis_max' , '$prowadzacy' , '$ilosc_miejsc' , '$adres' , '$info_dod')"; if ($result) { echo '<p><center><br /><br /><br /><font color="green">Do obecenej bazy danych dodano nowy termin seminarium!</font></center></p>'; }else{ $message = '<p> Nie udalo sie! Ponow probe!</p>'; } }else{ $message .= '<p>Ponow probe!</p>'; } } } ?> <fieldset> <legend>Dodaj termin sympozjum:</legend> <p><b>Data (format RRRR-MM-DD):</b><br> </p> <p><b>Nazwa / Temat symposium </b><br> </p> <p><b>Zakładany czas trwania :</b><br> </p> <p><b>Adres :</b><br> </p> <p><b>Prowadzący:</b><br> </p> <p><b>Ilość miejsc <i></i>:</b><br> </p> <p><b>Opis minimalny (widoczny dla każdego, minimalny zarys) <i></i>:</b><br> </textarea> </p> <p><b>Pełen opis planu sympozjum :</b><br> </textarea> </p> <p><b>Informacje dodatkowe:</b><br> </textarea> </p> <div align="right"><input type="submit" name="submit" value="Akceptuj dane" /></div> </form> </fieldset> <?php @include_once("admin_stopka.php"); ?>
>> Pokazywanie sympozja:
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css"> <?php include_once("admin_header.php"); ?> <table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tr> <td colspan="2" align="left" valign="top" class="tresc_ciemna"><p align="center" class="tresc_ciemnaGruba"><br />Wykaz wprowadzonych spotkan z pełnym odpisem. <br /> Seminaria aktualne. </p> <p align="center"> <?php include_once ("./db_config.php"); $zapytanie = "SELECT * FROM harmonogram where `data` >= '$data' ORDER BY data ASC"; if($rezultat) { { echo "<fieldset><legend>[<a href=\"\">EDYTUJ</a> | USUN] <b>"; echo " <td width=\"85\" align=\"left\" valign=\"top\" class=\"tresc_pomaranczGruba\">Czas trwania:</td>"; echo " <td width=\"85\" align=\"left\" valign=\"top\" class=\"tresc_pomaranczGruba\">Prowadzący:</td>"; echo " <td width=\"85\" align=\"left\" valign=\"top\" class=\"tresc_pomaranczGruba\">Ilość miejsc:</td>"; echo " <td align=\"left\" valign=\"top\" class=\"tresc_ciemnaGruba\"><div align=\"center\"><strong><!--REZERWACJA--></strong></div></td>"; echo " <td width=\"85\" align=\"left\" valign=\"top\" class=\"tresc_pomaranczGruba\">Informacje dodatkowe:</td>"; echo " <td width=\"85\" align=\"left\" valign=\"top\" class=\"tresc_pomaranczGruba\">Opis minimalny:</td>"; $id = $row['id']; } } else { echo '<br /><br /><font color="#FF0000"><center>Nie mozna polaczyc sie z baza danych!<br /> Prawdopodobnie jest przeciazona.</center></font>'; } ?> </p> </td> </tr> <tr> <td height="3" colspan="0" align="left" valign="top"></td> </tr> </table>
Problem jest taki, ze nie wiem jak zrobić formularz (taki jak pierwszy), który po kliknięciu w "EDYTUJ" pobierze zmienna $id, przeniesie sie na strone edycyjną, wypełni pola danymi z bazy. Ja już nie wiem co mam zrobić...
Jeśli jest to glupie - a domyslam sie ze jest to banalnie proste - to wybaczcie, dla mnie php/mysql to czarna magia.
Z gory dziekuje za pomoc.