Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: left join do 3 tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
damiankopiec
Witam,

Posiadam w bazie trzy tabele:

- newsletter_recipient ( PK recipient_id ) - adresaci newslettera
- newsletter_campaign ( PK campaign_id ) - kampanie mailingowe
- newsletter_campaign_recipient ( FK recipient_id i campaign_id ) - zarzadza relacją adresat-kampania ( w tej tabeli przydzielam konkretnych adresatów do kampani )

Chodzi o to że chciałbym pobrać adresatów, którzy nie są przydzieleni do danej kampani ( powiedzmy że ta kampania ma campaign_id=2 )

Pobranie użytkowników, którzy nie są przydzieleni do żadnej kampani nie sprawia mi problemów, ale ta relacja jest troszkę trudniejsza i przyznam szczerze że się na niej konkretnie wykrzaczyłem wstydnis.gif

Wiem że na tym forum znajdują się osoby o wiele bardziej wyskilowane w sql'u niż ja, dlatego proszę Was o pomoc
artega
  1. SELECT newsletter_recipient.* FROM newsletter_recipient JOIN newsletter_campaign_recipient ON (newsletter_recipient.recipient_id = newsletter_campaign_recipient.recipient_id) WHERE newsletter_campaign_recipient.campaign_id <> 2
damiankopiec
Dzięki za pomoc, ale... to chyba nie to o co mi chodzi.

Artega Twoje zapytanie złączy mi tabele z adresatami z tabelą w której trzymam relacje adresat-kampania, a potem pobierzez wiersze, które są rózne od 2, czyli pobierze adresatów, którzy nie należą do kampani nr 2 ( a więc wszystkich pozostałych ).

Wydaje mi się że trzeba użyć dwóch left joinów ( możliwe że się mylę ), żeby złączyć te tabele ze sobą, a później pobrać wiersze dla których recipient_id w tabeli newsletter_campaign_recipient równe jest NULL.

Podobnie jak ma się to w przypadku, pobierania użytkowników, którzy nie są przydzieleni do żadnej kampani:
  1. SELECT * FROM newsletter_recipient LEFT JOIN newsletter_campaign_recipient ON ( newsletter_recipient.recipient_id=newsletter_campaign_recipient.recipient_id )
  2. WHERE newsletter_campaign_recipient.recipient_id IS NULL

Z tym, że te zapytanie łączy jedynie tabele newsletter_recipient z tabelą newsletter_campaign_recipient, a mi chodzi o połączenie jeszcze dodatkowo tabeli newsletter_campaign.

Czy jest ktoś na forum kto może mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny

Nie jestem do końca pewny, ale chyba udało mi się ugryźć temat, dzięki artkułowi http://www.tonymarston.net/php-mysql/many-to-many.html wykombinowałem coś takiego:
  1. SELECT *
  2. FROM newsletter_recipient
  3. CROSS JOIN newsletter_campaign
  4. LEFT JOIN newsletter_campaign_recipient ON (
  5. newsletter_campaign_recipient.recipient_id = newsletter_recipient.recipient_id AND newsletter_campaign_recipient.campaign_id = newsletter_campaign.campaign_id)
  6. WHERE newsletter_campaign_recipient.recipient_id IS NULL AND newsletter_campaign.campaign_id=2

Póki co na razie chodzi i zwraca prawidłowe wyniki.
plurr
Na moje oko coś takiego powinno dać ten sam efekt, przetestuj bo jestem ciekawy winksmiley.jpg

1. SELECT nr.* FROM newsletter_recipient nr
  2. JOIN newsletter_campaign_recipient ncr ON ncr.recipient_id = nr.recipient_id
  3. JOIN newsletter_campaign nc ON nc.campaign_id = ncr.campaign_id
  4. WHERE ncr.campaign_id <> 2 AND ncr.recipient_id IS NULL

ps/ nie zapomnij o indexach

/edit/ w sql na is null - swoja droga chyba nie do końca wiem co chcesz osiągnąć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.