Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [barter] Pomoc w optymalizacji aplikacji na Grono.net
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
tomaszs2
Witam,

Jestem autorem aplikacji na Grono.net, napisanej w PHP z użyciem MySQL i korzystającą obecnie częściowo z Memcached.
Aplikacja w dniu publikacji miała 12k uu, 24pv a drugiego dnia do 16 kiedy serwer padł 15k uu i 40uu. Aplikacja nie jest
zoptymalizowana i wymaga na tym polu trochę pracy. Szukam osoby która chciałaby podjąć się pomocy przy optymalizacji aplikacji.

W zamian oferuję możliwość umieszczenia dowolnej reklamy w aplikacji przez okres miesiąca (prime time). Może to być reklama Twojego
produktu, firmy, innej firmy z którą się umówisz, whatever. Przy tych statystykach to będzie
jakieś (80k dziennie x 30 dni) 2,4 kk odsłon. Może być Adtaily albo każda inna forma reklamowa. Szczegóły do uzgodnienia.

Poza tym to ciekawy case study i doświadczenie. Może być osoba, która dopiero uczy się optymalizacji i miałaby czas
i chęci zrealizować ten projekt. Zależy mi na osiągnięciu efektu końcowego czyli sprawnie działającej, nie padającej appki.

W skrócie co jest do optymalizacji (jeżeli cokolwiek z tego Cię interesuje, pisz):
- Optymalizacja kodu PHP
- Użycie Memcached
- Optymalizacja zapytań
- Optymalizacja konf. bazy danych i serwera

Kontakt: 2497899, oczywiście na gg. Proszę nie pisać tutaj, bo rzadko zaglądam.

Statystyki za pierwsze dwa dni:

Edit: zmieniłem nospor tag na barter, bo to nie wolontariat jednak. Ale dzieki za uwage:) gratz
Riklaunim
A coś więcej o tej aplikacji - co robi, czy jest oparta na jakimś gotowcu, co jest problemem - serwer aplikacyjny, baza danych (co pada), czy profilowałeś kod za pomocą XDebug (szybka odpowiedź na wiele pytań)? smile.gif
tomaszs2
@Riklaunim

Cześć

Aplikacja to Quizzy. Nie jest oparta na żadnym gotowcu, z powodów wydajności jest to plain PHP.
Problem na moje leży gdzieś na styku PHP-MySQL. W peaku MySQL używał 50% CPU.
Riklaunim
No to MySQL Slow Log będzie twoim przyjacielem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.