jolam
24.09.2009, 09:13:19
Chciałabym wstawiać do bazy ścieżki plików, a nie same pliki. Chodzi o pliki stron php, w których mam podstrony swojej strony

A baza tylko odpowiednio to wszystko łączy. Jak wstawiać w formularzu właśnie ścieżki do plików? Później odpowiednio je zmienię wstawiając kropkę lub dwie zamiast początku ścieżki.
pozdrawiam Jola
slewhut
24.09.2009, 11:13:19
Hmmm w phpie napisać przeglądanie folderów, a wybrananie danego pliku dorzucało by rejestr do bazy danych. Ale to dużo roboty się zapowiada. Może javascript pomoże Tobie wydobyć z pola wysyłania pliku ścieżkę do niego.
thek
24.09.2009, 11:14:04
Wstawiaj więc wedle upodobań, ale sprawdzaj czy nie zawierają znaków specjalnych i je escape'uj, a niemal na pewno wystąpią. Radzę zapoznać z:
mysql_real_escape_string i addslashes na starcie.
EDIT: Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, bo do końca nie rozumiem co robisz z plikami w formularzu. Czy go pobierasz elementem formularza FILE teraz czy nie (upload)? Czy może tylko w jakiś sposób wskazujesz już istniejące u Ciebie na serwerze? Może opisz jak wygląda procedura tego co robisz.
jolam
24.09.2009, 13:30:58
Chcę wskazać lokalizację pliku. Np mam plik a.php w katalogu strony i chce wskazać jego ścieżkę, żeby potem móc się do niego odwołać. Ale nie chce go kopiować, rozumiesz?
thek
24.09.2009, 14:06:17
W takim razie musisz zwracać zawartość katalogu w którym jesteś obecnie i rozwiązać przechodzenie pomiędzy katalogami. Nie podam Ci sposobu konkretnego bo pewnie każdy podałby Ci własne pomysły na to. Gdzieś pisałaś, że JS odpada i ma być tylko PHP,więc pozostaje Ci listować zawartość katalogów oraz ustalić reakcje na konkretne sytuacje, które miały by być wejściem do katalogów, wyjściem z nich, wyborem określonego pliku. Dla Ciebie chyba najprostszym byłoby stworzenie strony "pokazującej" strukturę.. Katalogi byłyby linkami otwierającymi określony katalog a pliki posiadały by element radio i były zorganizowane jako formularz. Ale jak pisałem - rozwiązań tego problemu jest wiele i ja podałem tylko jeden z nich. Zapis do bazy to najmniejszy problem.
jolam
25.09.2009, 07:17:50
Wymyśliłam, że będę je wstawiać do formularza tak jak bym chciała je wgrać na serwer, ale tak na prawdę tego nie zrobię. Po prostu wykorzystam tylko ścieżkę zapisaną w tablicy. Da się tak zrobić, żeby nie obciążać łącza tymi plikami, żeby skrypt php nie robił upload na serwer?
pozdrawiam Jola
thek
25.09.2009, 07:53:38
Przecież pisałaś, że te pliki są już na serwerze... To jak niby miałabyś je uploadować?

Jeśli są już na serwerze to wystarczy, że wyświetlisz zawartość katalogu i zaden upload nie jest potrzebny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.