Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]jak formularzem pobierać ścieżki plików, a nie pliki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jolam
Chciałabym wstawiać do bazy ścieżki plików, a nie same pliki. Chodzi o pliki stron php, w których mam podstrony swojej strony smile.gif A baza tylko odpowiednio to wszystko łączy. Jak wstawiać w formularzu właśnie ścieżki do plików? Później odpowiednio je zmienię wstawiając kropkę lub dwie zamiast początku ścieżki.

pozdrawiam Jola
slewhut
Hmmm w phpie napisać przeglądanie folderów, a wybrananie danego pliku dorzucało by rejestr do bazy danych. Ale to dużo roboty się zapowiada. Może javascript pomoże Tobie wydobyć z pola wysyłania pliku ścieżkę do niego.
thek
Wstawiaj więc wedle upodobań, ale sprawdzaj czy nie zawierają znaków specjalnych i je escape'uj, a niemal na pewno wystąpią. Radzę zapoznać z:
mysql_real_escape_string i addslashes na starcie.
EDIT: Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, bo do końca nie rozumiem co robisz z plikami w formularzu. Czy go pobierasz elementem formularza FILE teraz czy nie (upload)? Czy może tylko w jakiś sposób wskazujesz już istniejące u Ciebie na serwerze? Może opisz jak wygląda procedura tego co robisz.
jolam
Chcę wskazać lokalizację pliku. Np mam plik a.php w katalogu strony i chce wskazać jego ścieżkę, żeby potem móc się do niego odwołać. Ale nie chce go kopiować, rozumiesz?
thek
W takim razie musisz zwracać zawartość katalogu w którym jesteś obecnie i rozwiązać przechodzenie pomiędzy katalogami. Nie podam Ci sposobu konkretnego bo pewnie każdy podałby Ci własne pomysły na to. Gdzieś pisałaś, że JS odpada i ma być tylko PHP,więc pozostaje Ci listować zawartość katalogów oraz ustalić reakcje na konkretne sytuacje, które miały by być wejściem do katalogów, wyjściem z nich, wyborem określonego pliku. Dla Ciebie chyba najprostszym byłoby stworzenie strony "pokazującej" strukturę.. Katalogi byłyby linkami otwierającymi określony katalog a pliki posiadały by element radio i były zorganizowane jako formularz. Ale jak pisałem - rozwiązań tego problemu jest wiele i ja podałem tylko jeden z nich. Zapis do bazy to najmniejszy problem.
jolam
Wymyśliłam, że będę je wstawiać do formularza tak jak bym chciała je wgrać na serwer, ale tak na prawdę tego nie zrobię. Po prostu wykorzystam tylko ścieżkę zapisaną w tablicy. Da się tak zrobić, żeby nie obciążać łącza tymi plikami, żeby skrypt php nie robił upload na serwer?

pozdrawiam Jola
thek
Przecież pisałaś, że te pliki są już na serwerze... To jak niby miałabyś je uploadować? blink.gif Jeśli są już na serwerze to wystarczy, że wyświetlisz zawartość katalogu i zaden upload nie jest potrzebny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.