Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] problemik z przełanczaniem obrazków...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Hammer
Mam problema związanego z js, niby nic trudnego, ale nie znam js w takim stopniu żeby go rozwiązać. Otórz potrzebuje do niusów coś takiego żeby: Do każdego niusa z założenia ma być kilka obrazków, obrazki, a włąściwie miniaturki aja być wyświetlane obok niusa. Wszysko ok. tylko nie moge napisać skryptu tak zeby po kliknięciu na link/button przeskakiwał włąściwy obrazek, w przud albo w tył... wogule mam już dość tego skryptu... może ktoś nie poratuje? Może być nawet(najlepiej winksmiley.jpg ) Gotowy kod :]
Koshin
nei wiem jak masz to rozwiazane, ale proponuje zrobic tablice obrazkow, i tablice newsow, i jedna zmienna okreslasz, ktory news i ktory obrazek jest wyswietlany, a zmiane tego to juz mysle ze poradzisz sobie smile.gif
Hammer
TRa, włąśnie z tom piekielną podmianą się najwięcej morduje... mam problrmy z takim poznaczaniem obrazków - name - żeby podnieniało włąściwy i nie wywalał błędów...
Koshin
no juz pisalem, musisz miec tablice w ktorej masz wszystko zapisane,w jaki sposob rozniasz ktory news ma byc wyswietlony ? zastosuj ta sama technike do wyswietlania obrazkow, wrzuc tu jakis kod, daj link, pokaz cos.... to sie zobaczy..
Hammer
Kod
function    Galery(Id)

{

var photos=new Array();

var which=0;

var AddIn = 0;

var MyName = Id;

this.Add = function(fotosek){

this.photos[this.AddIn++].src=fotosek;

}

this.tyl = function(){

if (this.which>0){

this.which--

eval("document.images."+this.MyName+".src=this.photos[this.which];");

}

}

this.przod = function(){

if (this.which<this.photos.length-1){

this.which++

eval("document.images."+this.MyName+".src=this.photos[this.which];");

}

}    

}

Coś takiego mi się uwidziało, nie jest to tablica... ale...

Gdyby ktoś się nie domyślał, z założenia miał to być obiekt...
hawk
Kod
function Gallery(id) {

this.myName = id;

this.photos = [];

this.which = 0;

}

Gallery.prototype = {

add: function(fotosek) {

with (this) (photos[photos.length] = new Image()).src = fotosek;

},

tyl: function() {

with (this) (which > 0) && (document.images[myName].src = photos[--which].src);

},

przod: function() {

with (this) (which < photos.length-1) && (document.images[myName].src = photos[++which].src);

}

}

Uhm, z założenia miał to być obiekt, ale nie za bardzo wyszedł tobie obiekt :wink: .
Poza poprawionymi błędami i ogólnym zmniejszeniem ilości zbędnego kodu, pamiętaj że do definiowania obiektów używa się prototype. Bez tego pewnie też pójdzie, ale będzie niewydajne i nieopłacalne.
Hammer
Punkt dla cienbie, dosłownie i w przzenośni... :-]
Zaraz sprubuje zmęczyć jeszcze jeden problem i jestem bliżej końca niż początku winksmiley.jpg

Wiem że nie za bardzo wye=szedł mi z tego obiekt, cóż, to był mój pierwszy biggrin.gif Będe pamiętał... a właściwie będe wiedział winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.