Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cURL i odpieranie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dumdas
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam do was pytanie:
Czy da się (a jeżeli tak - to jak) odebrać dane wysłane metodą post i get przez serwer z którym się łączymy cURL'em?
Czyli np. łączę się z plikiem example.php do którego wysyłam zmienną $_POST['zmienna'] = true; a ten odpowiada mi $_POST['dane'] = 'zmienna'; lub jakkolwiek inaczej i chodzi o to, żebym mógł odczytać wartość $_POST['dane'].
Z góry dzięki.
pyro
hehe... serwer nie ma prawa do Ciebie wysłać żadnych danych GET lub POST. nie ma takiej opcji w teraźniejszym HTTP smile.gif
Dumdas
blinksmiley.gif
Tzn. chodzi mi o coś w stylu wysyłania danych przez formularz metodą POST na inną stronę, tylko żebym ja mógł te zmienne odczytać.
pyro
Cytat
a ten odpowiada mi $_POST['dane'] = 'zmienna'; lub jakkolwiek inaczej i chodzi o to, żebym mógł odczytać wartość $_POST['dane'].
Z góry dzięki.

Postaraj się wytłumaczyć tą część w inny sposób, a najlepiej dobry sposób (czyli opisać to, co robi serwer), ponieważ na razie ten opis jest po prostu niezrozumiały.
Riklaunim
Wysyłając żądanie CURLem POST lub GET na podany URL dane zwróć w treści odpowiedzi (treści zwróconej "strony") np. w postaci JSONa, XMLa.
Dumdas
@up
XMLem to wiem, ale sytuacja jest taka, że chcę przeglądać bezpośrednio zmienne a nie XMLa.

@topic
Więc jeszcze raz postaram się wytłumaczyć - tym razem mam nadzieję dobrze winksmiley.jpg

A więc tak:
CURLem łączę się z example.com/index.php. Wysyłam do niego np zmienną $_POST['wyslano'] = true. Teraz index.php z example.com sprawdza czy zmienna $_POST['wyslano'] ma wartość true. Jeżeli tak - wysyła żądanioe do jakiejś tam strony np. walidującej formularz, a ta przesyła do index.php $_POST['valid'] = true;. I teraz pytanie: Jak mogę odczytać zmienną $_POST['valid']?

Odświeżam, bo nadal nie otrzymałem odpowiedzi, a sprawa aktualna winksmiley.jpg
pyro
Cytat(Dumdas @ 10.10.2009, 12:48:26 ) *
@up
XMLem to wiem, ale sytuacja jest taka, że chcę przeglądać bezpośrednio zmienne a nie XMLa.

@topic
Więc jeszcze raz postaram się wytłumaczyć - tym razem mam nadzieję dobrze winksmiley.jpg

A więc tak:
CURLem łączę się z example.com/index.php. Wysyłam do niego np zmienną $_POST['wyslano'] = true. Teraz index.php z example.com sprawdza czy zmienna $_POST['wyslano'] ma wartość true. Jeżeli tak - wysyła żądanioe do jakiejś tam strony np. walidującej formularz, a ta przesyła do index.php $_POST['valid'] = true;. I teraz pytanie: Jak mogę odczytać zmienną $_POST['valid']?

Odświeżam, bo nadal nie otrzymałem odpowiedzi, a sprawa aktualna winksmiley.jpg

wyechuj cokolwiek, np. 1 jesli poprawne i 0 jesli niepoprawne. ustawiasz curl_setopt($curl, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true); i patrzysz co zwrocila strona (0 czy 1)
Dumdas
$_POST['valid'] nie jest wyświetlana na index.php, a jedynie wysyłana do index.php przez stronę walidującą.
pyro
Cytat(Dumdas @ 10.10.2009, 14:28:42 ) *
$_POST['valid'] nie jest wyświetlana na index.php, a jedynie wysyłana do index.php przez stronę walidującą.

Tak. I jak ją odbierze to może zadecydować co wyświetlić w zależności od tego, co otrzyma.
Dumdas
No tak, ale to nie zmienia faktu, że chciałbym odczytać wartość $_POST['valid'] bo przy takim kodzie:
  1. switch ($_POST['valid']) {
  2. case 1:
  3. case 2:
  4. echo dobrze;
  5. break;
  6.  
  7. case 0:
  8. echo zle;
  9. break;
  10. }

przy wyświetleniu dobrze nie bd wiedział, czy $_POST['valid'] == 1 czy 2.

Problem nietypowy, wiem. Ale cóż...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.