hehe no właśnie na razie się bawie z projektowaniem obiektowym i tworzeniem klas więc to może wszystko kiepsko wyglądać

w każdym bądź razie zależy mi, żeby klasy typu getRecent czy getPopular były w osobnym pliku (to ma być coś w rodzaju pluginów). Na dobrą sprawe w tych zewnętrznych plikach mógł bym umieszczać samo zapytanie ale chyba stworzenie z tego całej klasy stwarza większe możliwości na przyszłośc ?

Ogólnie cały skrypt wygląda tak, że mam klasę Core w której umieściłem różne funkcje...m.in. getModule któ¶a wygląda tak :
function getModule( $module = null )
{
$this->makeError(2);
return 0;
}
if(!eregi("^([a-zA-Z])+\\.([a-zA-Z])+\\.([a-zA-Z])+$", $module)) { $this->makeError(3);
return 0;
}
$this->module->name = $module[0];
$this->module->category = $module[1];
$this->module->action = $module[2];
if( !file_exists("modules/{$this->module->name}/{$this->module->category}/{$this->module->action}.php") ) { $this->makeError(4);
return 0;
}
require_once("modules/{$this->module->name}/{$this->module->category}/{$this->module->action}.php");
#$action = new $this->module->action;
#$action->getContent();
$action = $this->module->action;
call_user_func
(array($action, 'getContent')); #$action::getContent();
return 1;
}
funkcja ta, na podstawie $_GET['module'] wczytuje/includuje odpowiedni plik z klasą
Czy Twoje rozwiązanie tyczy się właśnie tej funkcji ? tzn. czy podane przez Ciebie linijki mam dokleić do tej funkcji ? Kiedy to robie, otrzymuje absurdalne błędy przy połączeniu z mysqlem. Funkcja db() wygląda następująco :
function db( $query )
{
$result = @mysql_connect($this->config->db_hostname, $this->config->db_username, $this->config->db_password) or
$this->makeError(5
); $result = @mysql_select_db($this->config->db_database) or
$this->makeError(5
);
if($this->error->code == null)
{
$i = 1;
{
$this->result[$i] = $row;
$i++;
}
$this->query = $query;
}
}
przed zastosowaniem Twojego rozwiązania skrypt łączy się pomyślnie jednak kiedy dokleje linijki, otrzymuje :
Cytat
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) in /var/www/opencart/api/lib.class.php on line 124
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /var/www/opencart/api/lib.class.php on line 124
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/opencart/api/lib.class.php:124) in /var/www/opencart/api/lib.class.php on line 71
I nie mam pojęcia co mają wspólnego te linijki z połączeniem...to się wydaje absurdalne ale rozumiem, że na pewno popełniłem jakiś idiotyczny błąd lub czegoś nie rozumiem