Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][PHP]suma rekordów w danym wierszu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maciek1705
Witam serdecznie mam do Was pytanie bo coś nie mogę sam tego zrobić. Najpierw zarzuce kodem a później wytłumaczę co i jak:
  1. $proceduraSQL = mssql_init("dbo.xxx", $db_connection);
  2. mssql_bind($proceduraSQL,"@Par_xxx", $xxx, SQLINT4);
  3.  
  4. $wyniki = @mssql_execute($proceduraSQL)
  5. or die("zonk.");
  6.  
  7. <table id='1'>
  8. <thead>
  9. <tr>
  10. <td>Kod</td>
  11. <td>Nazwa produktu</td>
  12. <td>Ilość</td>
  13. <td>Cena zakupu</td>
  14. <td>Wartość</td>
  15. </tr>
  16. </thead>
  17. ");
  18.  
  19. while($wiersz = mssql_fetch_array($wyniki))
  20. {
  21. <tr>
  22. <td>$wiersz[Kod]</td>
  23. <td>$wiersz[NazwaProduktu]</td>
  24. <td>$wiersz[Ilosc]</td>
  25. <td>$wiersz[KwotaZamowienia]</td>
  26. <td>$wiersz[CenaZamowienia]</td>
  27. </tr>");
  28. }
  29. <tr>
  30. <td></td>
  31. <td></td>
  32. <td></td>
  33. <td></td>
  34. <td>SUMA</td>
  35. </tr>
  36. </table>

jest to tak zwany koszyk w nim są produkty jakie chcemy kupić itp itd. I jak procedura zczytuje z bazy danych informacje o koszyku co w nim jest ile to jest warte itp. nie moga zrobic czegoś takiego żeby mi zliczał sumę ogólną którą mam zapłacić klient, bo on tu w pętli pokazuje produkty ceny a ja chce żeby rzeby np z tej petli jak zwóric że są 3 lub 4 pozycje w koszyku to żeby w jakiejś komórce pod spodem podał ich łączną cenę np komórka SUMA. Próbowałem to rozgryść ale coś nie idzie mi to z góry dzięki za pomoc
Mlodycompany
Zrób sobie tak:
  1.  
  2. $suma = 0;
  3.  
  4. $suma .= $wiersz[CenaZamowienia];
  5.  
  6. echo $suma;
  7.  

Zyx
Mlodycompany -> Życzę powodzenia w próbie dodawania operatorem konkatenacji... smile.gif

Maciek1705 -> to proste. Robisz sobie zmienną np. $suma, którą zerujesz, a następnie w każdej iteracji pętli dodajesz do niej cenę zamówienia z danego wiersza. Na końcu wyświetlasz uzyskaną sumę. Przy czym od razu dwie uwagi:

1. Zmienną powinno się zainicjować i wyzerować.
2. Nazwa indeksu w tablicy - w apostrofach.
Mlodycompany
Zyx -> Człowieku. Napisałem słowami dokładnie to samo co ja skryptem. Ja nie powiedziałem że jak to skopiuje to będzie działało. Ja tylko nasunąłem jak to można zrobić.
Maciek1705
Dzięki Wam chłopaki działa jak natura chciała biggrin.gif zrobiłem huraa biggrin.gif dzięki Wam Obojgu raz jeszcze. Faktycznie łatwe to było tylko że nie w tym miejscu dawałem co trzeba haha mój błąd. Temat do zamknięcia jak coś;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.