Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] od podstaw
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blacki
Witam!
Chciałbym stworzyć portal z njusami pojawiającymi się na stronie głównej, artykułami, recenzjami (w przydzielonych do tego działach). Chciałbym, żeby na stronie była możliwość logowania, osoba zalogowana będzie mogła dodawać komentarze, będą moderatorzy i admini posiadający dodatkowe prawa wstawiania njusów etc. Chciałbym też wkleić jakiegoś shoutboxa.
- newsy
- komentarze
- shoutbox
- logowanie/rejestracja

Mam gotową stronę zrobioną w html. Moje pytanie z czego mógłbym skorzystać, aby dodać poszczególne punkty. Od podstaw...

Z góry dzięki, każdemu zainteresowanemu, pozdrawiam smile.gif

poprzedni temat umieściłem w złym dziale, przepraszam za dubble
Daiquiri
Chcesz "lepić" tę funkcjonalność z gotowych skryptów? Może łatwiej przerobić Twoją stronę na skórkę/theme do jakiegoś CMSa?
blacki
raczej chciałem wszystko posklejać od początku, przy okazji nauczyć się czegoś więcej... strona będzie miała szersze zastosowanie więc nie chce jej wrzucac jako szablon na gotowca...
Daiquiri
Tylko jak będziesz to "lepić" to poszczególne skrypty same się ze sobą nie połączą. Nie będziesz mógł po prostu zalogować się w panelu administracyjnym i zarządzać jednocześnie np. aktualnościami strony i shoutboxem. Jeżeli nadal chcesz poszczególnych rozwiązań to pod hasłem darmowe skrypty php znajdziesz tysiące wyników. Wybierz to, co najbardziej Ci odpowiada funkcjonalnością. Nie wiem jak Ci mam w tym miejscu pomóc.

PS. Nie wiem czym jest "szersze zastosowanie", którego nie obsłuży np. Drupal, a obsłużą pojedyncze proste skrypty party.gif . Piszesz, że nie chcesz wrzucać na gotowca, ale nie chcesz też pisać poszczególnych funkcjonalności tylko je łączyć... crazy smile.gif.
blacki
Więc może doradzisz mi co byłoby najlepsze w takiej sytuacji jakiej jestem, co powinienem zrobić?
Daiquiri
Osobiście pobawiłabym się Drupalem. Instalując dodatki do niego i robiąc skórkę z tego co masz sporo się nauczysz. Może nie stricte z PHP, ale zawsze to doświadczenie z zarządzania zawartością. Niestety spora część informacji nt zaawansowanego zarządzania Drupalem jest w języku angielskim - jeżeli obcy język to nie przeszkoda to polecam właśnie Drupala.

Jeżeli jesteś bardzo początkujący i na bakier z j.angielskim, może zainstaluj joomlę i zrób do niej skórkę? Po prostu obawiam się, że montując coś z kilku skryptów, przy (jak mniemam) minimalnej znajomości PHP nie ma sensu. Zmęczysz się i nic dobrego z tego nie wyjdzie smile.gif. Lepiej powoli, najpierw gotowy CMS + własna skórka, potem reszta świata party.gif . Powodzenia!
blacki
dzięki za zainteresowanie, popróbuje coś w ten deseń winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.