Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność hostingów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
micz84
Mam pytanie jaka jest wydajność przeciętnego hostingu powiedzmy Home.pl czy Nazwa.pl w odsłonach na godzinę lub minutę? Wiem że to też zależy od jakości i rodzaju skryptów, ale mi chodzi o taką przeciętną wydajność. I drugie pytanie, jaka może być wydajność serwera dedykowanego w którejś, z tych konfiguracji:

1. Core2Duo 2x 2.66+ GHz 4 GB ramu
2. Xeon Quad 4x 2.66+ GHz 8 GB ramu

Potrzebne mi to do określenia od ilu odsłon/uników na miesiąc trzeba rozważać serwer dedykowany. Jak ktoś kiedyś przechodził z hostingu na dedyk z braku wydajności to był bym wdzięczny za informację.

Z góry dzięki za odpowiedź.

jmail
a czy to to będzie się łączyło z bazą danych czy serwowało statyczny tekst? jak statyczny tekst to bym się zastanowił nad przepustowością a nie wydajnością sprzętu. Jak z bazą się będzie łączyło to sugeruję sprawdzić jakie ograniczenia na połączenie z bazą danych daje hoster. na przykład nazwa ma ograniczenie 40 równoczesnych połączeń (na VPS'ie) i nie dłużej niż 10 minut połączenia (sumarycznie) w ciągu godziny.
vokiel
To na prawdę zależy od strony. Jeśli masz aplikację generującą dużo zapytań, przetwarzającą pliki, tworzącą grafikę, operującą na np .xml, .xls etc., tworząca w locie miniaturki zdjęć itd to na pewno wcześniej będziesz potrzebował dedyka niż gdy masz statyczną stronę, czy prosty blog.

Moment, gdy przejście będzie konieczne jest łatwy do odgadnięcia: "500 Internal Server Error" winksmiley.jpg
jmail
vokiel na nazwie uświadczysz 403 biggrin.gif jak skrypt za duże obciążenie serwera robi (procesora lub pamięci). Natomiast przy przeciążeniu ograniczeń połączeń dostaniesz mysql_error cannot connect to database blablabla
micz84
Chodzi o stronę internetową przeciętną, taką z newsami, komentarzami, galerią zdjęć itp. Oczywiście baza danych też. Czyli przy 40 równoczesnych połączeniach może być maksymalnie 40 odsłon (jeśli licząc jedno połączenie na odsłonę) jednocześnie czyli na czas wykonywania zapytań? Jak bardzo ten limit może ograniczyć liczbę odsłon??

Mi chodzi o taka przeciętną stronę, z newsami, komentarzami, ocenami materiałów, jak przetwarzanie obrazów to tylko w celu stworzenia miniatury, ale nie w locie tylko zapisanej na dysku itp.

powiedzmy serwis o takiej konstrukcji jak ten http://www.eioba.pl/, tylko trochę więcej obrazów.
jmail
równoczesnych. czyli jeżeli robisz mysql_connect to poza tym skryptem może się połączyć do bazy 39 innych. jak zamkniesz połączenie może kolejny się łączyć. jeżeli przewidujesz online więcej niż 40 użytkowników to to jest punkt w którym powinieneś sobie powiedzięc - potrzebuję RPS'a albo dedyka smile.gif
micz84
Ale połączenie jest zamykane po przetworzeniu zapytania, tak? Czyli jeśli ktoś lubi ryzykować to może pozwolić na większą liczbę użytkowników i liczyć że wszyscy razem nie wyślą żądania? czy może połączenie jest zamykane po wygaśnięciu sesji?
jmail
generalnie połączenie powinno być zamknięte po zakończeniu skryptu. Ale w domu też otwierasz drzwi i czekasz aż się same zamkną? sugeruję na końcu skryptu walnąć zamkniecie połączenia i koniec tematu. tylko pconnect nie używaj przypadkiem :F
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.