Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komentarze w newsach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MakS
Robie właśnie skrypty newsó do strony w oparciu o MySql i chcalby dorobic do tego możliwość komentowania karzdego newsa ale nie za bardzo wiem na jakiej zasadzie to zrobic.
castor
JA bym dal kazdemu niusowi jakies id
i stworzyl osobna tabele z komentarzami do niusow a w niej pola:

id | id_news | komentarz | data

oczywiscie mozesz se dodac jeszcze email godzina i takie tam pierdoly

a przy pobieraniu komentarza do niusa to juz chyba jasne :wink:

pokarz wszystkie komentarze gdzie id_news =
MakS
Dzieki za podpowiedz, wsumie to bardzo logiczne, ale teraz mam kolejny problem, jak zrobic zeby obok linku komentarze byla liczba, przedstawiajaca ile juz ich jest
shw
np. cos takiego:
$ilosc = mysql_query("SELECT * FROM komentarze where news_id=$id");
$num_rows = mysql_num_rows($ilosc);
echo "[Komentarze ($num_rows)]";
shw
np. cos takiego:
$ilosc = mysql_query("SELECT * FROM komentarze where news_id=$id");
$num_rows = mysql_num_rows($ilosc);
echo "[Komentarze ($num_rows)]";
pshemo
chyba coś takiego jest bardziej eleganckie (w kazdym razie na pewno przy duzej ilosci rekordow mniej obciaza serwer)

Kod
    $wynik=mysql_query("select count(*) from $tablica where news_id = $id");

$ilosc = mysql_result($wynik,0,0);

pozdrawiam
pshemo
MakS
Dobra, a powiedzcie mi jak zrobic zeyb po dodaniu komentarza strona automatycznie sie odswierzala i byloby odrazu widac dodany komentarz
MakS
Dobra wiem jak to zrobic, ale teraz mam kolejny problem bo gdy po wypelnieniu formularza okno sie automatycznie odswierzy to w pamieci dalej zostaja dane zapisane w odpowiednich zmiennych i nie wyswietla sie po raz kolejny formularz i nie mozna dodac kolejnego komentarza.
Czy ktos wie jak po wypelnieniu formularza i odswierzeniu okna, wyczyscic zmienne, a moze zrobic to przy karzdym otwieraniu strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.