Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana zmiennej w sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wolfen3
  1. <?
  2.  
  3. if (isset($_POST['submit']))
  4. {
  5. $_SESSION['zmienna'] = 'wisnia';
  6. }
  7.  
  8. ?>
  9. <form action="dalej.php" method="POST">
  10. <input type="submit" name="submit" value="Wyślij" title="Wyślij" alt="Wyślij">
  11. </form>

W jaki sposób przypisać do $_SESSION zmienną czy cokolwiek innego po kliknięciu przycisku submit ? Bo niestety ale ten kod nie działa, bo na stronie dalej.php nic nie jest wyświetlane. Kiedy $_SESSION wklepie odrazu po session_start to na dalej.php się wyświetla ta wartosc "wisnia".
nospor
no a ten kod:
$_SESSION['zmienna'] = 'wisnia';
gdzie wykonujesz ? Bo wnioskuje ze nie na stronie dalej.php.
A skoro nie na tej stronie to jak ma ci sie on wykonac, skoro formularz leci od razu do dalej.php
wolfen3

to się wykonuje na stronie pierwszej stronie index.php

i teraz chce wyswietlić w pliku dalej.php zmienną $_SESSION

EDIT :

zrobiłem coś takiego

1. <?
  2.  
  3. if (isset($_POST['submit']))
  4. {
  5. $_SESSION['zmienna'] = 'wisnia';
  6. header("Location: dalej.php");
  7. }
  8.  
  9. ?>
  10. <form method="POST">
  11. <input type="submit" name="submit" value="Wyślij" title="Wyślij" alt="Wyślij">
  12. </form>

I niby działa, ale czy takie coś jest poprawne ?
nospor
no to przeciez ci napisalem: formularz leci do dalej.php (dales action="dalej.php") i ci wogole nie dochodzi do tego kodu:

czego tu nie rozumiesz?

Cytat
I niby działa, ale czy takie coś jest poprawne ?
to zalezy. bo jesli form ma przekazywac jeszcze jakies dane, to je wlasnie straciles smile.gif
wolfen3
Cytat(nospor @ 16.10.2009, 07:52:56 ) *
to zalezy. bo jesli form ma przekazywac jeszcze jakies dane, to je wlasnie straciles smile.gif

No właśnie :/ form ma przekazywać jeszcze inne zmienne.

Mam formularz w którym użytkownik wpisuje swój e-mail, nazwę użytkownika oraz zaznacza sobie checkbox'y wszystko jest wysyłane POST'em.
Dodałem do tego pętle która zlicza do zmiennej $licznik ile checkbox'ów zostało zaznaczonych i teraz chciałbym wartość tej zmiennej przekazać do następnej strony. Jak to zrobić najprościej ?
phpion
  1. $_SESSION['email'] = $_POST['email'];
nospor
to czemu tej zmiennej nie ustawisz w dalej.php ?

Zmien AVATAR!!!
wolfen3
Cytat(nospor @ 16.10.2009, 08:03:29 ) *
to czemu tej zmiennej nie ustawisz w dalej.php ?

Zmien AVATAR!!!

Przecież na pierwszej stronie index.php wykonuje się pętla która zlicza ilość zaznaczonych checkbox'ow po kliknięciu przycisku submit.
askone
Cytat(wolfen3 @ 16.10.2009, 08:59:01 ) *
No właśnie :/ form ma przekazywać jeszcze inne zmienne.

Mam formularz w którym użytkownik wpisuje swój e-mail, nazwę użytkownika oraz zaznacza sobie checkbox'y wszystko jest wysyłane POST'em.
Dodałem do tego pętle która zlicza do zmiennej $licznik ile checkbox'ów zostało zaznaczonych i teraz chciałbym wartość tej zmiennej przekazać do następnej strony. Jak to zrobić najprościej ?

Rozumiem, że funkcja zliczająca zaznaczone checkboxy napisana jest w js?? Jeśli tak to rozwiązaniem jest dodanie do formularza pola ukrytego o name=licznik. Wtedy js wstawia w to pole wartość zliczonych checkboxow. Później po kliknięciu na submit masz tę liczbę dostęną w pliku dalej.php

ps. Oczywiście kod js zliczający musi być podpięty do każdego checkboxa na zdarzenie onchange...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.