Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z ocenianiem zdjec
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dynx
Mam problem a mianowicie, chce zrobic mozliwosc oceniania zdjec. Chodzi mi dokladnie o to jak zrobic zeby po wyslaniu do bazy glosu, strona po odswiezeniu pamietala wczesniejsze ustawienia.

Mam galerie zdjec - miniaturek. Po kliknieciu w male zdjecie zostaje ono powiekszone w nowej stonie gdzie mozna je ocenic (aby pamietac wybor zdjecia wykorzystuje $_GET['id']), . Jednak po kliknieciu w ocene jak zostaje ona wyslana do bazy - wartosc $_GET['id'] juz nie istnieje. Czy jest jakies polecenie ktore zapisze wybor do bazy,ale nie odsiwezy strony?? Chce aby atrybut action pozostawil mnie na tej samej stonie z wczesniejszymi zapamietanymi ustawieniami. Mam nadzieje ze moj problem jest zrozumialy. Ponizej jest formularz za pomoc ktorego zrobilem ocenianie zdjec.

Formularz wyglada w skrocie tak:

1. <form method=post enctype="multipart/form-data" action="
  1. <?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>

1. ">

1. <?php
  2.  
  3. $glos=isset($_POST['glos']);
  4. if ($glos > 0)
  5. {
  6. require_once('baza.php');
  7. ...
  8. $wynik = $lacz->query("update galeria1 set ilosc_glosow...");
  9. }
  10. ?>

1. <input type=image src="images/zm1.gif" name="glos" value="1">
  2. <input type=image src="images/zm2.gif" name="glos" value="2" >
  3. <input type=image src="images/zm3.gif" name="glos" value="3" >
  4. </form>
Berg
Zapytanie do bazy danych sprawdzające czy użytkownik oddał głos na dane zdjęcie + zapis wyniku do sesji lub ciasteczka w celu pominięcia dalszych, niepotrzebnych zapytań. Jeśli chodzi o głosowanie bez przeładowania strony - JS + Ajax.

Oczywiście przy oddawaniu głosu należy od razu zapisać wynik do ciasteczka lub sesji aby nie wykonywać zapytania sprawdzającego. Zapytanie powinno być wykonywane dopiero jeśli zmienna sesji lub ciasteczko nie istnieje (isset).
Dynx
Niestety nie bardzo znam Ajax:/, nie ma zadnego polecenia ktorym dalo by sie to zrobic w PHP questionmark.gif Albo moze jakis inny pomysl na te ocenianie??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.