Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki kontra krzaki w PHP 5.3
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sabot
Witam,

Mam problem z polskimi znakami. Do tej pory strona chodziła pod PHP 5.2 bez najmniejeszego problemu, dzisiaj zmieniłem interpreter na 5.3.1RC1 i pojawiła się inwazja krzaków. Jeśli wierzyć Notepad++, pliki kodowane są w UTF-8, w nagłówku strony jest 

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

$_SERVER["HTTP_ACCEPT_CHARSET"] podaje iso-8859-1, utf-8, utf-16, *;q=0.1

Teoretycznie powinno wszystko działać :/

Strona zrobiona jest na Codeigniter 1.7.2, możesz ją znaleźć tutaj (uwaga na krzaki).

Czy ktoś ma pojęcie co może być przyczyną i jak temu zaradzić? Jestem zielony w tym temacie, ANSI ftw =)

Dzięki!

wookieb
Oj chyba jednak notepad cię okłamuje. Zmieniłem stronę kodową strony na utf-8 i śmiga.
piotrooo89
moim skromnym zdaniem nie zmieniłeś kodowania pliku.
Sabot
Działa, zrobiłem, jestem genialny =)

Pliki były w porządku, kodowane UTF-8, wszystko chodziło bez problemu do dziś kiedy zmieniłem w panelu PHP 5.2 na 5.3.1RC1. Dziwiło mnie czemu przeglądarka ustawiona na automatyczne rozpoznawanie nie rozpoznawała UTF-8 a ISO. Zbadałem nagłówek wysyłany przez serwer i była tam linia "Content-Type => text/html; charset=iso-8859-2". Okazało się że w php.ini jest wpis default_charset=iso-8859-2 który to powodował, nie wiem co miał PHP 5.2 ale na moim kompie ta wartość nie jest ustawiona. Pomogło dopiero dopisanie header("Content-Type: text/html; charset=UTF-8"); na początku sktyptu.

Dzięki za naprowadzenie na trop, do dziś nigdy nie byłem w menu view/encoding =)

Pozdro

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.