Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [gd]Przezroczystość tła
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MWL
Witam, mam następujący problem, myślę że jest rozwiązanie jest proste, mimo to ani na google nie znalazłem sensownych wyników, ani na blipie nie uzyskałem odpowiedzi. Chciałbym ustawić przezroczyste tło dla pliku PNG. Standardowo tło ustawia się na kolor czarny. Czy jest na to jakieś dobre i przyjemne rozwiązanie?
wookieb
  1. imagealphablending($resource, false);
  2. imagesavealpha($resource, true);
MWL
nie wiem czemu, ale mi to nie działa.

$im = $mouse->drawTrace(array(1280, 800), 'http://localhost/pencil/index.php/users/login', TRUE);
imagealphablending($im, false);
imagesavealpha($im, true);

gdzie $im tworzy mi obrazek i rysuje kreski, zrobić to jakoś inaczej??
wookieb
A kod draw trace?
MWL
  1. $image = imagecreatetruecolor($res[0], $res[1]);
  2. $color = imagecolorallocate($image, rand(50, 200), rand(50, 200), rand(50, 200));
  3. // i kilka:
  4. imageline($image, $x1, $y1, $x2, $y2, $color);
wookieb
  1. $color = imagecolorallocate($resource, 0, 0, 0);
  2. imagecolortransparent($resource, $color);
  3.  
  4. // W praktyce dla koloru czarnego wystarcza
  5. imagecolortransparent($resource, 0);
MWL
tak, tylko ze ja chcę mieć przezroczyste a nie czarne tło...
wookieb
Przyszedłeś tutaj się mądrzyć czy spróbować zastosować to co się do ciebie mówi i rozmawiać? Jeżeli to pierwsze to wyjdź już teraz.
maly_swd
a takie cos?
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=573755
MWL
Cytat(wookieb @ 25.10.2009, 23:04:03 ) *
Przyszedłeś tutaj się mądrzyć czy spróbować zastosować to co się do ciebie mówi i rozmawiać? Jeżeli to pierwsze to wyjdź już teraz.

Przyszedłem tutaj uzyskać pomocy bo nie wiem jak to zrobić. Podawane przez Ciebie metody nie działają, a ty, jak typowy programsita strzelasz focha. Dzięki za próby pomocy, niestety nie są one skuteczne.

maly_swd dziękuję za pomoc. Teraz wszystko pięknie zadziałało.

Pozdrawiam.
wookieb
Mówisz?

1. $image = imagecreatetruecolor(100, 100);
  2. $color = imagecolorallocate($image, rand(50, 200), rand(50, 200), rand(50, 200));
  3. // i kilka:
  4. imageline($image, 0, 0, 50, 50, $color);
  5.  
  6. $color = imagecolorallocate($image, 0, 0, 0);
  7. imagecolortransparent($image, $color);
  8.  
  9. header('Content-Type: image/png');
  10. imagepng($image);
  11.  

Sprawdźmy czy nie pomyślałeś na tyle by pokazać kod i wczytać się, czy nadal czynisz krok 1 z newralgicznego posta. Jeżeli gdzieś się walnąłem to jak najbardziej dostaniesz moje ogromne publiczne przeprosiny. Takie jakich nikt nie miał jeszcze na tym forum.
MWL
Aha, w takim razie przepraszam, źle zrozumiałem to co napisałeś. Nie spodobało mi się to że się mądrze, bo po twoich komentach doszedłem do wniosku ze pomyliłeś się i nei wiesz o co tak naprawdę mi chodzi. Zbierasz plusy i na tym problem polega. W takim razie proszę, bo ot też rozwiązuje mój problem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.