Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uruchomienie pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DreqX
Witam,
Mam serwer dedykowany i cPanel na nim. W cPanelu potworzyłem kilka konto FTP i na nie wgrałem pliki serwera SA-MP (Grand Theft Auto San Andreas Multiplayer). Prowadzę taki mały hosting tych serwerów. Ok, wszystko się wgrało przez FTP, jakaś osoba która chce skonfigurować serwer wchodzi na swoje konto FTP, konfiguruje go i już. Tylko jakoś musi go włączyć. Ja żeby to zrobić przez shh wpisuje ./samp02Xsvr i się serwer uruchamia. Tyle jak zrobić, jak ja mam te konta i nie daje dostępu do ssh? Pomyślałem, czy jest może jakaś funkcja w php, która uruchomi mi samp02Xsvr?
sniver
jest exec albo system, ale nie polecam tego rozwiązania bo troche to niebezpieczne.
Najprościej będzie w cronie ustawić by cyklicznie sie to wykonywało
DreqX
Czyli np. jakbym chciał aby dany plik cały czas się uruchamiał (był włączony) to jak to zrobić?
sniver
jeśli chcesz by proces "wisiał" czyli mniej więcej jak serwer apache że cały czas jest uruchomiony "na czuwaniu" to musisz to uruchomić jako daemon - ale nie wiem jak to zrobić, ale jeśli chcesz odpalać taki skrypt np. co 1-2 minuty to wystarczy harmonogram zadań cron i tam go odpalać.
l0ud
Aby proces działał sobie niezależnie, chyba najłatwiej uruchomić go w screenie
http://www.google.pl/search?client=firefox...Szukaj+w+Google

wtedy w kodzie wykonujemy coś na styl exec('screen -S serwer_sa -md /ścieżka/do/serwera');

W połączeniu z innymi komendami, można rozpoznać czy pod identyfikatorem 'serwer_sa' jest coś uruchomione. (też exec screen i odpowiednie odczytywanie rezultatu)
DreqX
czyli w putty mam wpisać: exec('screen -S serwer_sa -md /SA-MP/jakasosoba/samp02Xsvr'); ?
l0ud
Nie. To funkcja w PHP, która uruchomi serwer. Do tego żeby serwer działał cały czas, czyli po wyłączeniu się włączał, najłatwiej napisać chociażby jakiś skrypt w bashu. W windowsie byłby to plik .bat z treścią podobną do
Kod
:start
samp02Xsvr.exe
goto start

Niestety nie wiem jak to napisać na inne systemy, ale sądzę, że to chwila szukania w google...
DreqX
a czy wie ktoś jak zrobić tak na linuxa?
prosiłbym o dokładniejszą instrukcję
lub coś co będzie działać podobnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.