Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komputer ~1700zł, moja propozycja
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
TroYan
Wiem, że takich tematów jest miliard, ale one szybko tracą na aktualności więc z góry przepraszam, za ewentualny dubel. moja wizja jest taka, ale kozakiem w te klocki nie jestem więc:

1. Intel Core2 Duo E7500 2,93GHz BOX 419 zł

2. AsRock G31M-S Zawiera: karta graficzna, karta sieciowa, karta muzyczna 163 zł

3. GeForce with CUDA 9600 GT Asus Magic 512MB (PCI-E) (DDR2) 299 zł

4. GoodRam DDR2 4GB 800MHz CL5 428 zł //pojedyńcza kość

5. Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA II) 319 zł

6. Take.Me Swift 400W z rączką Zawiera: zasilacz 135 zł

Razem: 1763 zł

//ceny komputronika.

komputer ma mi głównie służyć do pracy z takimi programami jak Visual Studio 2010, Photoshop CS3, CS4, przy włączonym Firefoxie (z kilkoma kartami) oraz winampem i o zgrozo "nowym gg", bo na win7, który posiadam [oryginał <duma_rozpiera>] inne komunikatory mają problem z polskimi znakami (pewnie dlatego, że mam angielską wersję). Czasami też będę chciał w coś pograć, ale to nie jest priorytet. (GTA IV, UnrealTournament3, UT2004) - czy ten sprzęt wystarczy?

p.s. 1 - proszę nie doradzać mi zmiany dysku na mniejszy. to i tak jest mało jak na moje potrzeby smile.gif

p.s. 2 - przy ewentualnej zmianie komponentów, proszę, żeby cena nie wzrosła. I tak muszę się lekko zadłużyć, żeby to naskubać winksmiley.jpg prędzej zmienić konfigurację od zera żeby była jak najwydajniejsza ale do ~1750 zł

p.s. 3 - karta graf. napisałem, że gry to nie priorytet, jednak no czasem będę chciał pograć winksmiley.jpg
kwiateusz
ram to lepiej 2x2 zeby troche zyskac na dual chanel, a tak to ujdzie i czemu w komputroniku imo tam maja troche wygórowane ceny...
TroYan
hm, w sumie to nie koniecznie tam będę kupował - po prostu wygodny konfigurator smile.gif hm, myślałem, że jak jest jedna kość to lepiej to śmiga. a tak to nawet zaoszczędzę bo to w cholerę drogie jest.
kwiateusz
dual channel jak nazwa wskazuje uzywa 2 kanałów na raz czyli w teorii zwieksza sie przepustowość ramu x2 jak dobrze pamietam realnie to jest 20-30% smile.gif
l0ud
Zamiast tego ramu lepiej kupić taki zestaw:
http://allegro.pl/item797691575_4gb_patrio...cl4_gratis.html
...Który będzie dużo lepszy i tańszy tongue.gif . Zasilacz - do wymiany! na coś markowego (niestety nie jestem na czasie z tym aby Ci doradzić sad.gif)

Procesor jakiś drogi w tym komputroniku... Polecam kupienie modelu niżej, np. E7200:
http://allegro.pl/search.php?string=E7200&...p;change_view=1

Procesory te kiedyś podkręcały się bardzo dobrze (4GHz wzwyż), teraz jest gorzej, ale to 3GHz wyciągniesz. Zawsze możesz poszukać jakiegoś pewniejszego używanego - ostatni na liście niby kręci się do 4,2GHz, choć pewnie przy dobrym chłodzeniu i płycie. Tak czy siak sądzę, że ~3,7GHz by wyciągnął bez większych kombinacji. Nawet przy kupnie nowej, najtańszej sztuki za 300zł - prawdopodobnie podkręcisz ją do osiągów E7500 (a może nawet więcej), a 100zł zostaje w kieszeni tongue.gif

...na kartę. Bo ta którą dałeś może teraz jest jeszcze w miarę OK, ale jest zdecydowane za słaba w stosunku do reszty. Używana HD4850 wyjdzie niewiele drożej, jeszcze lepiej jakbyś dołożył do HD4870... ale obie będą OK - dużo lepsze od tego 9600GT.

Kiepską płytę dałeś tongue.gif Omijaj AsRocki. Poluj przynajmniej na to:
http://allegro.pl/item801228358_wyprzedaz_...ir_gw_fvat.html

Przy tych zmianach zaoszczędzisz na ramie i procesorze - za co powinieneś kupić lepszą kartę graficzną i płytę główną. Polecam zakup części używanych smile.gif Prócz tanich zasilaczy podzespoły od tak raczej nie padają. A zaoszczędzić można smile.gif
bliitz
pod żadnym pozorem nie bierz tego 9600GT jest tani bo ma kości DDR2, które drastycznie zaniżą jego wydajność, zwróć uwagę że zdecydowana większość 9600GT ma DDR3, a jeszcze lepiej poszukaj Radeona 4770 lub 4850

co do procka jeżeli głównie programujesz to E6300 ewentualnie E6500 zdecydowanie wystarczą, a zaoszczędzisz trochę kaski bo są nawet o 150zł tańsze

i na koniec nie kupuj w komputroniku ceny takie, że to rozbój w biały dzień winksmiley.jpg
TroYan
Po reorganizacji wyszło mi:
1. Asus P5QPL-AM Zawiera: karta graficzna, karta sieciowa, karta muzyczna
2. Intel Core2 Duo E7500 2,93GHz BOX
3. GoodRam DDR2 2 x 2GB 800MHz CL5
4. Logic B21 czarna - bez zasilacza
5. Seagate 750 GB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA II)
6. Logic 400W (PFC)
7. GeForce with CUDA 9800 GT Asus 512MB HDMI&DVI (PCI-E)

i to jest ~1750zł. l0ud - to nie są moje pieniądze, mój będzie komputer, a rodzice średnio patrzą na allegro, a ja wcale nie zamierzam się z nimi sprzeczać o to, że mi kupują komputer winksmiley.jpg
sztosz
Coś ty się uparł na płytę główną która "Zawiera: karta graficzna[...]" ?

Przecież kupujesz kartę graficzną więc ten chip na płycie głównej do niczego Ci się nie przyda.

TroYan
bo są tańsze. nie wiem z jakiego powodu. wiem tylko że mają max pojemność ramu 8gb i są tanie. w tej cenie bez karty graficznej widziałem tylko do 4gb ramu. też mnie to dziwiło no ale złotówki nie kłamią ... albo są sprytne.
marcio
Cytat

Wez przestan ddr2 z na szynach 800mhz sie nie oplaca kupywac za ta sama cene kupisz drr3 na szynach min 1333mhz przynajmniej 2 razy tyle wydajnosci.

http://www.allegro.pl/item800112771_pamiec...1333mhz_fv.html

http://www.allegro.pl/item795755768_kingst...ual_chanel.html

A cena nawet nizsza od tej co podales.

bliitz
jeśli ddr3 to inna płyta główna, a obsługującej ddr3 za ~150zł to raczej nie znajdziesz
thomson89
Cytat(TroYan)

Nie opłaca się!

Jeżeli sam składasz zestaw sprawdź 4 razy czy wszystko jest kompatybilne ze sobą...
marcio
Cytat
jeśli ddr3 to inna płyta główna, a obsługującej ddr3 za ~150zł to raczej nie znajdziesz

Zgadza sie plyte ktora on wybral  nie obsluzy ddr3 lecz pierwszy ram 1333mhz kosztuje 329zl ten co on chcial kosztowal jakos 450zl(120zl wiecej) i jest o wiele gorsze wiec lepiej kupic ten ram co mowie i dolozyc 30-6'0zl i kupic dobra plyte glowna za asus'a teraz nie pamietam modelu.

TroYan
nienawidzę was. tak tylko, żebyście wiedzieli. dokładam ~150zł do budżetu ;P więc tak... pytanko mam jeszcze. czy między GeForce 9600gt a 9800gt jest wielka przepaść?
l0ud
Zauważalna. I zdaje się, że w cenie też - bardziej od 9800gt opłaca się kupić HD4850...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.