skrobi
9.11.2009, 09:51:19
Witam serdecznie,
mam dość nietypowe pytanie gdyż chciałbym wiedziec czy jest możlwiość pisania aplikacji w php uruchmianych jak exe. Cos jak delphi for php. Chodzi mi o to że chciałem sobie napisac prosta aplikacje (w PHP) przenośna na pen-drive którą mogłbym uruchomić na każdym kompie pod win.
Wiem że php wymaga serwera webowego - ale może jest jakas mozliwość podpiecia apacha + php + wymagane moduły .. jeśli ktoś spotkał się z takim problemem proszę o informacje.
paBlas16
9.11.2009, 10:08:11
Ale po co ci to. Takie rzeczy pisze się w innym języku. Można użyć np. Delphi.
skrobi
9.11.2009, 10:23:16
delphi płatne ..
tak wiem że mógłbym to napisać w innych ale nie znam javy czy innych jezyków tak dobrze jak php
erix
10.11.2009, 14:10:43
Cytat
Wiem że php wymaga serwera webowego - ale może jest jakas mozliwość podpiecia apacha + php + wymagane moduły .. jeśli ktoś spotkał się z takim problemem proszę o informacje.
RoadSend.
pionas
12.11.2009, 15:04:50
Ostatnio znalazłem PHP-GTK:
http://gtk.php.net/
piotr94
12.11.2009, 15:37:21
a nie prościej wgrać sobie na pedrive'a mini WAMP'a lub inny mały serwerek??
erix
12.11.2009, 18:52:28
~pionas, ale to są emulowane kontrolki środowiska, a nie natywna implementacja, jak w RoadSend (AFAIK).
Riklaunim
12.11.2009, 21:39:23
RoadSend nie działa praktycznie, a na co pozwala to generowanie aplikacji CGI dla serwera. PHP-GTK istnieje, ale furory nie robi bo są lepsze rozwiązania niż pisanie GUI w PHPie. Chcesz pisać aplikacje GUI? To jest zupełnie inna bajka niż PHP i wymaga znacznie większej wiedzy, w tym o np. wielowątkowości aplikacji. Polecam platformę .NET, czy też np. Pythona (PyQt4 używam z powodzeniem w kilku moich prostych aplikacjach Windows/Linux/Mac), JAVA itd.
A jak chcesz mieć wszystkie ładne widżety, aplikacje, biblioteki i IDE dla np. .NET, czy porzucanego Delphi - nie licz że dostaniesz to za darmo (choć te komponenty służą do tworzenia zaawansowanych aplikacji)