Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kompatybilnośc strony pod wszystkie wyszukiwarki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
patys
Witam, zakupiłem skrypt bazy noclegowej, napisałem treść ,dodałem 2 przykładowe obiekty.

I teraz po jakimś czasie, ustawieniu wszystkiego pojawił się błąd związany ze stroną. W nazwach obiektów nie występują polskie litery ą,ś,ć, zamiast nich są krzaczki np. ś -> ¶ . Sama treść wyświetlana jest dobrze na dole strony. Tak jest w Internet Explorerze.

Jednak gdy otworzy się strone w Safari jest na odwrót: Nazwy obiektów są wyświerlane poprawnie a w treści są krzaczki : š itp. Autor skryptu nie wie w czym leży problem, a nie ma backupa skryptu. Więc postanowiłem napisać na profesjonalne forum PHP i w wasze ręce kłade mój los. Proszę o posty które moga przynajmniej w jakimś stopniu pomóc. Jeżeli jakiejś informacji nie napisałem to prosze napisać jaką odrazu uzpełnie wypowiedź smile.gif

Ta strona to www.dobryurlop.eu Sami możecie zajrzeć i porównać jeżeli nie możecie nic wywnioskować nic z wypowiedzi : / A i kodowanie tekstu jest prawidłowe ANSI. Proszę o jaknajszybszą pomoc smile.gif

Pozdrawiam
Fifi209
asci nie jest prawidłowe jeżeli chodzi o polskie znaki. Najlepiej utf lub iso
Blame
Możesz zmienić kodowanie na UTF-8 BEZ BOM(!).
patys
Cytat
UTF-8 BEZ BOM

Jednak ten sam błąd : / W pliku z treścią na dole strony jest napisany normalnie z polskimi znakami a przez safari i inne jest wyświetany z krzaczkami. Czego to może być przyczyna? Jest to dla mnie ważna sprawa. \\\Oczywiście będzie pomógł za pomoc smile.gif

Pozdrawiam
seth-kk
z tego co widze czesc strony jest kodowana w iso-8859-2 a reszta w windows-1250
czyzbys uzywal notatnika do poprawiania danych?
rozwiazaniem jest ujednolicic kodowanie i pilnowac jak zapisywane sa pliki (zakladajac ze ta tresc pochodzi z plikow)
Blame
Cytat(seth-kk @ 10.11.2009, 23:38:25 ) *
z tego co widze czesc strony jest kodowana w iso-8859-2 a reszta w windows-1250
czyzbys uzywal notatnika do poprawiania danych?
rozwiazaniem jest ujednolicic kodowanie i pilnowac jak zapisywane sa pliki (zakladajac ze ta tresc pochodzi z plikow)

Ściągnij sobie np. Notepad++, tam jak sobie otworzysz np. index.php u góry masz zakładkę "format" i w niej wybierasz "Konwertuj do UTF-8 bez BOM".
patys
Używam Notepad++ i konwertowanie na Utf-8 bez BOM nic nie dało. Właśnie chodzi o to co muszę zrobić aby ujednolicić kodowanie. Czy to jest tylko w index.php czy to może być wina napisanego skryptu ? Bo dane są w różnych plikach i bazie MYSQL.
Blame
W takim razie każdy plik musi mieć takie samo kodowanie. A jeśli z w bazie nie ma krzaczków i pojawiają się dopiero po wyciągnięciu z niej danych to możesz dać po połączeniu z bazą: mysql_query ("SET NAMES utf8");
patys
Nic nie dało :/ . Ale pod Safari góra jest dobra a na dole strony czyli treść jest w krzaczkach. Każdy plik jest tak samo zapisany z tym samym kodowaniem.
Blame
Hmm... a w notepad'ie też masz takie krzaczki? Jeśli tak to musiałeś wcisnąć nie konwertuj tylko to drugie i teraz musisz wszystkie polskie znaki ręcznie pozamieniać.
patys
Hehe... Gdybym mógł pozamieniać , ale jest to generowane przez skrypt przez Dodaj obiekt :/ sciana.gif

Ale chodzi o to czemu tak jest, że pod IE jest tak a pod Safari inaczej : / Czego to jest wina?
piotr94
Tego że IE nie jest zbytnio zgodny ze standardami w3c, z tego co wiem prawie 100% zgodność osiągnęła w testach Opera, więc do niej można odnosić pytania czemu nie działa coś w html'u
jeśli zmieniłeś w Notepad++ wszystkie pliki na UTF-8 without BOM to jeszcze by wypadało poprawić to:
Kod
<meta http-equiv=\'Content-Type\' content=\'text/html;charset='ISO-8859-2\' />

na
Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Kto Ci tę stronę robił? Bo błędy typu za dużo cudzysłowów nie mówią o tej osobie zbyt dobrze... A to że nie ma kopii skryptu to jego sprawa i powinien pobrać skrypt z Twojej strony i udzielić Ci pomocy (przynajmniej ja bym tak postąpił z Klientem)

a po drugie spróbuj po zmianie tego co napisałem wyżej, jeśli nic się nie poprawi z tymi "krzaczkami", usunąć i dodać jeszcze raz wszystkie teksty??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.