Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][PHP]Konwersja daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maciek1705
Witam serdecznie przeszukałem forum znalazłem podobne pytanie do tego co zaraz zadam lecz jednak rozwiązanie tam pokazane nie działa niestety.

To tak zacznij od tego że bazy danych mam MS SQL SERVER 2005 tam data jest przechowywana w polu 'datetime' w takiej formie '2009-11-11 13:05:45'
na stronie datę z czytuję z bazy i przechowuję w zmiennej $Data po czym umieszczam ją w print pokazuje mi zaś ją inaczej niż jest w bazie mianowicie tak:
'Nov 11 2009 3:13PM' teraz moje pytanko z prośbą jest takie jak to zrobić żeby na tronie pokazywała mi się jedynie data bez czasu i w takim formacie DD-MM-YYYY
? Próbowałem jakiś konwersji ale nie działało, z góry dzięki za pomoc.
Kszyhuu
  1. echo date("d-m-Y", $Data);

?
Maciek1705
Coś nie do końca to to z tego co wiem funkcja date to pobiera datę bierząca a jak robie podaną metodą wyskakuje błąd z powodu ciagu znaków że jest za długi. Trzeba by go było jakoś przekonwertować czy skrócić a ten czas żeby została sama data a później chyba zmienić format wyświetlanej daty. Przynajmniej tak misię wydaję ale mogę być w błędzie.
fenix.robi
spróbuj explode

1.  
  2. $tabData = explode(" ",$Data);
  3.  
  4. echo date("d-m-Y", $tabData[0]);
  5.  
vokiel
  1. echo date("d-m-Y", strtotime($Data));
Maciek1705
Dzięki wielkie vokiel o to mi właśnie chodziło masz plusa:D temat do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.