Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JAK ZABEZPIECZYĆ SKRYPT NA 30 DNI?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
becom
Witajcie
Chciałbym na allegro sprzedawać gotowy skrypt w wersji testowej (na 30 dni) i aby po tych 30dniach jeśli nie otrzymałbym kasy za cały skrypt to żebym mógł ten skrypt jakoś zmienić, aby sie popsuł albo usunac go z serwera.
Czekam na propozyjce
Bede wdzięczny za odpowiedź smile.gif szczegolnie z jakas podpowiedzia albo skryptem

Dodam że skrypt jest już wykonany (nie jest mojego autorstwa)
Szukam tylko tego zabezpieczenia - wersji trial
pks
smile.gif sprawdzaj date przy kazdym otwarciu, a jezeli bedzie przekroczona, to otworz plik skryptu poprzez fopen i np. skasuj wszystko co w srodku
becom
ja zajmuje sie raczej grafika
a na php to sie nie znam smile.gif
ale to bedzie na serwerze klienta -to bedzie dzialac?
a czy to że tam bedzie kilka/naście/ mb to da rade?

czy trzeba bedzie ustawić jakiś chmod?
pks
tak, ale na poczatku skryptu piszesz np.

1. if(date() < costam) {$plik = fopen("plik ze skryptem.php", "w+"); fwrite($plik, "nie kupiles skryptu!"); fclose($plik);}

skrypt dziala u klienta i ten kod sie wykona u niego!
becom
Cytat(pks @ 12.11.2009, 10:17:09 ) *
tak, ale na poczatku skryptu piszesz np.

1. if(date() < costam) {$plik = fopen("plik ze skryptem.php", "w+"); fwrite($plik, "nie kupiles skryptu!"); fclose($plik);}

skrypt dziala u klienta i ten kod sie wykona u niego!

co oznacza to "costam"??
czy moge usunac wszystkie pliki i foldery za jednym razem? -bedzie tego duzo.... smile.gif
i jak ten kod wykona sie u niego? -automatycznie?
vokiel
Myślący klient zakomentuje ten fragment w kodzie i skrypt będzie aktywny cały czas.
becom
myślący klient po co miałby zaglądać do ok. 3 tyś plików?
i gdyby był mądry to by go ściągnął z internetu za free!- legalnie
a na allegro dobrze ten skrypt sie sprzedaje

mam pytanie czy ten skrypt trzeba wkleić do jakiegoś odpowiedniego pliku?
blooregard
Cytat
mam pytanie czy ten skrypt trzeba wkleić do jakiegoś odpowiedniego pliku?

Do index.php wystarczy.

Ale jak napisał @vokiel - to jest żadne zabezpieczenie. Każdy, kto ma choć trochę pojęcia o PHP "odbezpieczy" tego triala w 10 sekund.
Pozostało by Ci zakodowanie całej aplikacji np. IonCube'm.

piotr94
albo tworzysz lukę (dodajesz moduł) do którego masz dostęp tylko ty (np. wpisanie w panelu admina jakiegoś określonego loginu i hasła zaszytego w skrypcie) z którego możesz zmienić na serwerze co chcesz, np pousuwać pliki, pozmieniać bazę danych...
albo w każdym pliku skryptu dajesz taki algorytm samodestrukcyjny o jakim pisali koledzy...
ale i tak jak ktoś kuma o co chodzi z php to odpali narzędzie wielokrotnej zamiany tekstów w katalogu i po problemie, lub usunie złośliwy kod do kontroli ;-)
becom
Dziekuje
Zrobie podobnie tak jak napisał piotr94
Stworze drugiego administratora i bede mogł potem po prostu wyrzucić drugiego (klienta). Oczywiście klient nie będzie mógł usuwć administratorów do czasu opłacenia smile.gif
Dziekuje wszystkim
Temat zamkniety
phpion
Cytat(becom @ 12.11.2009, 11:23:49 ) *
i gdyby był mądry to by go ściągnął z internetu za free!- legalnie
a na allegro dobrze ten skrypt sie sprzedaje

Czyli mamy rozumieć, że to co robisz jest nielegalne? Sprzedajesz coś, co (pewnie) nie jest twojego autorstwa i na dodatek jest dostępne za darmo w Internecie?
piotr94
A tak na prawdę to ja dokonuje transakcji w nieco inny sposób: mam prywatny serwer z multidomenami i tam tworzę domenę tymczasową dla klienta, na której może oglądać i testować system. Dopiero po dokonaniu opłaty przekazuję skrypt na płycie CD klientowi, bądź w razie takiego zlecenia od razu instalacji. Dodatkowo jeśli klient chce zachować gwarancję musi pozostawić w systemie moje konto (ew udostępniać mi hasła) i nie może dokonywać żadnych modyfikacji w plikach skryptu.
Crozin
Takie pozostawienie sobie samumu konta do robienia samowolki na serwerze bez poinformowania o tym klienta jest nielegalne - to apropo genialnych pomysłów typu: "wywal mu po 30 dniach z serwera".
Jedynym sensowny zabezpieczeniem są ionCube, ZendEncoder (które umożliwiają takie rzeczy jak utworzenie licencji na dany okres czasu, daną domenę itp.)
piotr94
a nie lepiej po prostu nie dawać klientowi kodu dopóki nie zapłaci??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.