Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: błąd aktualizacja bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
masta089
mam kod
  1. if ($_POST['zmien']) {
  2.  
  3.  
  4. $zapytanie = "UPDATE produkty SET nazwa='".$_POST['nazwa']."', gatunek='".$_POST['gatunek']."', rok='".$_POST['rok']."', gdzie='". $_POST['gdzie']."', uwagi=" . $_POST['uwagi'] . " WHERE nazwa=".$_POST['nazwa'];
  5.  
  6. $produkt = mysql_query($zapytanie);
  7.  
  8. if ($produkt)
  9. echo "<p>Aktualizacja powiodla sie</p>";
  10. else
  11. echo "<p>Aktualizacja nie powiodla sie!</p>";
  12. }

i przycisk do tego
  1. <td><input type="submit" name="zmien" value="Zmien" /></td>
lecz gdy nacisne zmien to wyskakuje mi Aktualizacja nie powiodla sie!
bolverk
Cytat
$zapytanie = "UPDATE produkty SET nazwa='".$_POST['nazwa']."', gatunek='".$_POST['gatunek']."', rok='".$_POST['rok']."', gdzie='". $_POST['gdzie']."', uwagi=" . $_POST['uwagi'] . " WHERE nazwa=".$_POST['nazwa'];

Sprawdz swoje zapytanie bo brakuje cudzysłowu na końcu. Poza tym w dwóch ostatnich nazwach (uwagi, nazwa) nie dodajesz apostrofu.
masta089
nie mogę rozszyfrować gdzie brakuje
bolverk
Chyba nie trzeba wskazywać palcem gdzie popełniłeś błąd?

Chyba że trzeba. Oto twoje zapytanie z pierwszego postu:
Kod
$zapytanie = "UPDATE produkty SET nazwa='".$_POST['nazwa']."', gatunek='".$_POST['gatunek']."', rok='".$_POST['rok']."', gdzie='".                $_POST['gdzie']."', uwagi=" . $_POST['uwagi'] . " WHERE nazwa=".$_POST['nazwa'];

i gdzie masz umieścić tez nieszczęsny cudzysłów:

Kod
$zapytanie = "UPDATE produkty SET nazwa='".$_POST['nazwa']."', gatunek='".$_POST['gatunek']."', rok='".$_POST['rok']."', gdzie='".                $_POST['gdzie']."', uwagi=" . $_POST['uwagi'] . " WHERE nazwa=".$_POST['nazwa']"/*TUTAJ umieść ten cudzysłów*/;

i w sumie nie wiem po ci te wszystkie spacje po np.:

Kod
', gdzie='".                $_POST['gdzie']."'

Po co te spacje? Zlikwiduj je.

Nie masz chyba edytora z kolorowaniem składni PHP. Polecam Ci Notepad++ lub PHP Web Page Editor.
masta089
po dodaniu cudzysłowu wyskakuje błąd
  1. Parse error: syntax error, unexpected '"' in C:\WebServ\httpd-users\filmy2\index.php on line 70
lukas22333
Spróbuj to:

1. $zapytanie = "UPDATE produkty SET nazwa='".$_POST['nazwa']."', gatunek='".$_POST['gatunek']."', rok='".$_POST['rok']."', gdzie='".$_POST['gdzie']."', uwagi='" . $_POST['uwagi'] . "' WHERE nazwa='".$_POST['nazwa']."'";

W uwagi=..... i w WHERE nazwa... nie było apostrofu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.