verox
14.11.2009, 22:06:34
Witam,
Jaki CMS polecacie do analizy kodu, do nauki? Napisany w pelni obiektowo z uzyciem wzorcow projektowych (MVC, Dekorator, Obserwator, Fasada itd), z systemem pluginow, szablonow... Przegladalem Joomle, ale kiepsko jest to napisane, nie ma nawet klasy abstrakcji dla bazy danych.
Prosze o pomoc.
MateuszS
14.11.2009, 22:08:15
radze zaczynac od pojedynczych, mniejszych skryptow napisanych w OOP, stopniowo coraz bardziej zaawansowane
verox
14.11.2009, 22:14:26
Czesc, dzieki za szybka odpowiedz

Nie jestem totalnym laikiem w sprawie programowania w OOP. Interesuja mnie sprawy jak to wszystko polaczyc

Jak zarzadzic cache, pluginy i inne ciekawe tematy, tak aby calosc byla napisana w pelni obiektowo z zachowaniem wzorcow i standardow bezpieczenstwa. Stad wlasnie moje poszukiwania
Riklaunim
15.11.2009, 02:05:29
Zainteresuj się frameworkiem - CodeIgniter, Kohana, CakePHP, też np. ZendFramework. Zapoznaj się do czego to jest, jak z tego korzystać i zacznij - tworząc różne, coraz to bardziej złożone aplikacje (które np. z czasem złożą się w CMSa). Oglądanie gigantycznego kodu CMSów nie jest dobrym pomysłem bo trudno się w tym połapać, a tym bardziej wyciągnąć konstruktywną wiedzę. Znajomość frameworka przyda się natomiast w tworzeniu własnych aplikacji, czy podczas poszukiwania dobrej pracy.
paBlas16
15.11.2009, 10:40:24
Nie zgodzę się z poprzednikami że czytanie kodu CMS-a jest złym pomysłem na naukę. Ja osobiście tak zaczynałem. Zacząłem od przeczytania kursu i zrobienia podstawowych rzeczy takich jak hello world. Potem patrzyłem na CMS ThePortal. Jest to bardzo prosty kod i bardzo dużo można z tego wynieść. każdy plik wrzuciłem do Notepada i wydrukowałem. Jest trochę tego ale było warto nawet teraz jak nie wiem jak coś zrobić to wyjmuję te kartki i sprawdzam jak jest to zrobione w ThePortal2. Już niedługo wyjdzie ThePortal3 i tam będą nowe fajne funkcje. Je też będzie można wykorzystać do nauki. Jest to kod bardzo przejrzysty. Naprawdę to jest dobry sposób do nauki. Wydrukuj i przejrzyj a jak czegoś nie będziesz rozumiał to albo pisz na forum albo wpisz w google i się dowiesz. Powodzenia.
Fafu
15.11.2009, 11:36:21
@paBlas16, odradzam nauki PHP z ThePortal - ten cms jest dziurawy jak ser szwajcarski (kiedyś nawet nie miał hashowania hasła).
@down:
Zauważ, że autor tego tematu poszukuje rozbudowanego i pisanego obiektowo cmsa zgodnie ze standardami, ThePortal nigdy w życiu taki nie jest i nie będzie.
paBlas16
15.11.2009, 14:27:29
Nie jest tak dziurawy jak myślisz. Ma parę większych i mniejszych błędów ale jest łatwy do zrozumienia dla początkującego. Nie opiera się w całości na klasach tak jak to jest w innych cms-ach.
Riklaunim
15.11.2009, 19:31:56
Cytat(paBlas16 @ 15.11.2009, 16:27:29 )

Nie jest tak dziurawy jak myślisz. Ma parę większych i mniejszych błędów ale jest łatwy do zrozumienia dla początkującego. Nie opiera się w całości na klasach tak jak to jest w innych cms-ach.
Nie musi coś opierać się na klasach żeby było dobre. A nauka z jakiś tam CMSów wiele nie da, w porównaniu do efektywności jaką można osiągną stosując frameworki, a nie próbując pisać od zera na wzór jakiegoś CMSa (i zapewne stosując burdel "wszystko razem").
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.