wariusz
20.11.2009, 19:26:30
Witam chciałbym napisać taki skrypt które będzie pokazywał ile osób jest zalogowanych na mojej stronie ewentualnie jeszcze ilość osób które są na stronie a nie są akurat zalogowane, do pierwszej części mogę stworzyć tabele tylko do zalogowanych osób tzn. tworzę zmienną i jeśli się ktoś zaloguje to zwiększą ja a jeśli wyloguje się to zmniejszam tą wartość i oczywiście za każdym razem wysyłam tą informacje do bazy danych, ale czy to jest dobre rozwiazanie?
marcinpruciak
20.11.2009, 19:50:23
A jak nie kliknie przycisku wyloguj tylko zamknie przeglądarkę?
Lepiej sobie stwórz tabelę z datą kończenia się sesji, każdego użytkownika, a potem sobie to zliczaj.
thek
20.11.2009, 20:34:41
Każdemu użytkownikowi na stronie twórz sesję. W sesji przechowuj info o tym czy jest to user zalogowany czy nie. Potem sobie zlicz wszystkich wedle tej informacji.
R4D3K
21.11.2009, 13:36:19
Zalogowani:
Stwórz sobie tabelę pomocniczą np. login_in a w niej: id(klucz główny), id_user(klucz obcy, powiązany z tabela userów), time_login( typ TIMESTAMP). W chwili logowania zapisujesz to tabeli pomocniczej aktualny czas w formacie uniksowym. Jeśli user cos robi np przechodzi na inne podstrony aktualizuj wpis z czasem. I piszesz zapytanie, które zlicza ci rekordy w tej tabeli,dla userow ktorych aktualny czas-5 min jest mniejszy od czasu aktywnosci usera zapisanego w bazie
Goscie Online,
tak samo tylko identyfikujesz ich albo po ciasteczku albo po adresie IP+przegladarka + np rozdzielczosc ekranu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.