Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]OOP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PRO_r
Witam,

Że tak powiem w mojej karierze kodzenia stworzyłem już dużo projektów pisanych w strukturze.Ale teraz muszę przesiąść się na obiektowe i szybko to ogarnąć aby pisać w pewnym frameworku.
Bardzo proszę o wyjaśnienie jak najprościej się da co oznacza ->(strzałka biggrin.gif) jak i private kiedy tego używać jak i poco.
Muszę to wiedzieć aby ruszać dalej bardzo proszę o wytłumaczenie mi najprościej jak się da .

Z góry dziękuje za wszystkie Odp.
marcio
Cytat
Bardzo proszę o wyjaśnienie jak najprościej się da co oznacza ->(strzałka ) jak i private kiedy tego używać jak i poco.

-> dziala jak kropka w javie za pomoca tego operatora uzyzkujesz dostep do pola/metody.

Public,protected i private no jest to dobrze opisane w kazdym donbrym kursie oop w php.

Ogolnie poczytaj o hermentyzacji i troche na temat setterow/getterow moze rozjasni ci roznie i kiedy uzywac public kiedy protected a kiedy private.

emp
Operator wywołania służy do "wywoływania", uruchamiania metody obiektu lub "wywoływania" pola obiektu w celu pobrania wartości lub przypisania do niego wartości.
  1. wynik = kalkulator->dodaj( 4, 7) ; // dla obiektu kalkulator wywołuje metodę dodaj której przekazuje 2 argumentu. kalkulator w tym wypadku jest egzemplarzem jakiejś klasy tzn obiektem.
  2. kalkulator->licznik = 0 ; // ustawiam pole obiektu licznik na 0
  3. moj_licznik = kalkulator->licznik // przypisuje do zmiennej moj licznik wartosc pola licznik obiektu kalkulator

Klasy i obiekty w php
Programowanie obiektowe php kurs
Programowanie obiektowe kurs
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.